İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (12 Aralık 2016)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN

HABERLER

(12 Aralık 2016)


İLESAM “TÜRK DÜNYASI KONSERLER DİZİSİ” 

 “HOYRATTAN ŞARKIYA KONSERİ” 

(8 ARALIK 2016) ARI STÜDYOSUNDA YAPILDI

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) nin Türk soylu ülkelerle devam ettirmeyi hedeflediği renkli ve ses getiren projelerinden biri olan “Türk Dünyası Konserler Dizisi’nin ilki  “Mahnıdan Şarkıya” kardeş ülke Azerbaycan ile can bulmuş;   

16 Ekim 2015 tarihinde Bakü’de, 19 Kasım 2015 tarihinde ise Ankara’da yapılmıştı.

İLESAM, Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu’yla yaptığı uluslararası protokol gereğince “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin ikincisini Irak/Kerkük’le gerçekleştirdi. Kerkük ve Erbil’de yaşayan Türkmenler ile Türkiye’nin musiki ve söz üstatları İLESAM çatısı altında toplanarak “Türk Dünyası Ülkeleri” arasında aynı kökten gelen kültür birlikteliğinin edebiyat, musiki ve diğer alanlarda da geliştirileceğinin mesajını verdi.

Türk Dünyası Konserler Dizisi’nin ikincisi “Hoyrattan Şarkıya Konseri” 8 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da bulunan Arı Stüdyoları’nda gerçekleştirildi. Program TRT Avaz Televizyonu’ndan canlı olarak izlenebildi.

İLESAM kuruluşunun 30. yıldönümünde Irak'ta yaşayan Türkmen kardeşleriyle beraber gerçekleştirdiği bu projeyle bütün dünyaya şiir, musiki ve kültür kardeşliğini TRT Avaz aracılığıyla duyurdu. Katılımcıların ellerindeki Türk, Türkmeneli ve İLESAM bayraklarıyla şarkılara eşlik etmesi görülmeye değerdi.

Saat 19.00’da kokteyl ve kitap sergisiyle başlayan organizasyon, 20.00 sularında yayına giren konser programıyla devam etti.

Programın sunumunu Ahmet Tuzlu ve Gamze Buket Aykın üstlendi.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Türk soylu ülkelerle, tarihin derinliklerinden gelen kültürel bağları pekiştirmek ve ortak değerleri gelecek nesillere şiir ve musiki ile taşımak için yola çıktıklarını, Türk Dünyası Konserler Dizisi projesinin ilkini kardeş ülke Azerbaycan ile  “Mahnıdan Şarkıya” adıyla yaptıklarını söyledi.  

Parmaksız “Bu anlamlı ve özel gecede İLESAM’la, üyelerimizle buradayız. Bu konser dizisinin ikincisi olan ve “Hoyrattan Şarkıya” ismini taşıyan programı Türkmen kardeşlerimizle gerçekleştirmenin mutluğunu yaşıyoruz, yüreğimiz coşkuyla çarpıyor. Meslek Birliğimizin 30. yıl dönümü. Biz İLESAM olarak öncelikle telif haklarını savunuyoruz, korsan yayınla mücadele ediyoruz; kültürü, sanatı, edebiyatı koruyoruz. Türk soylu ülkeler olarak gerek kültürel gerek edebiyat gerekse sanat alanında ortak değerlerimiz, kutsallarımız var. Türkmen ilinde bir kardeşimize bir şey olsa bizim canımız yanar. Orada yüreğe hüzün düşse, burada bizim yüreğimize hüzün düşer. Üzerimizde tatlı bir yorgunluk var; yorgunluğumuz yapamadıklarımızın pişmanlığıdır.” dedi.

 “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği müjdesini veren Parmaksız, programın 2017 yılında Balkanlar ya da Gagavuz Türkleri ile yapılmasının planlandığını ifade ederek bu projeye katkıda bulunan T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve TRT’ye ve konserin gerçekleştirilmesinde emek veren tüm sanatçılara teşekkür etti.

Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Başkanı Fevzi Ekrem Terzioğlu, seyircileri “Türkmen elinden geldim inan sizi görmeye”  şeklinde selamlayarak organizasyonla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Hoyratın kendilerine ninelerinden miras kaldığını söyleyen Terzioğlu “Bu güzel gecede Irak’ı, Kerkük’ü, Türkmen’i dünyaya tanıtan, Türk dünyasına sesimizi duyuran herkese ve İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız beye teşekkür ederim.” dedi.

İLESAM İlim ve Edebiyat Dergisinin 2. Sayısı Çıktı.

Özel Dosya Konusu “Kültür Emperyalizmi ve Medya” olan  İLESAM Dergisinin 2.sayısı çıktı.

İlim ve edebiyat dünyamıza hayırlı ve uğurlu olsun...

İLESAM Karaman Temsilcimiz Ve İLESAM Üyeleri
Karaman Valisini Ziyaret Ettiler

Valilik Makamında gerçekleşen ziyarete Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) temsilcisi Hikmet Elitaş, Araştırmacı Yazar, Öğretmen ve İLESAM Üyemiz  Osman Ülkümen, Roman Yazarı ve Öğretmen İbrahim Üçbaş, Gazeteci Yazar ve Şair Hasan Özünal, Karaman  Denetleme Kurul üyemiz şair İbrahim Şaşma katıldı.

Ziyarette, Karaman’ın önemli şairler yetiştirdiğine dikkat çeken Vali Tapsız, bunların en önemlilerinden birisinin 12. yüzyılda yaşayan, şiirlerinde işlediği sevgi teması ve yaşam felsefesiyle tüm dünyaya malolan Yunus Emre olduğunu söyledi. Böyle önemli bir değere sahip olan ilimizin, ilim, kültür ve sanatta daha iyi bir konumda olması gerektiğini belirten Vali Tapsız, ilimizin yetiştirdiği ve yetiştireceği isimlerle önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Karaman  il Temsicimiz İLESAM dergimizin ilk sayısını Vali Tapsız'a takdim etti. Diğer üyelerimizde  kitaplarından takdim ettiler.

Vali Tapsız, kanaat önderleriyle bir araya gelmekten ve edebiyat dünyasına ve Karaman’a dair hasbihal etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ettiği ziyaret programı hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Külliye Şiir Akşamları yeni sezonu “Dilimiz Kimliğimizdir” sloganıyla açtı.

Aşkların şairi Cemal Safi’nin konuşulduğu TDED adına düzenlenen Amasya Külliye Şiir ve Sohbet Akşamları Kasım-2016 ayı etkinliği İLESAM Amasya İl Temsilcisi Şair Mustafa Ayvalı’nın organizasyon ve sunumunda gerçekleşti.

Beş yıldır düzenlenmekte olan “Külliye Şiir ve Sohbet Akşamları” etkinliğinin altıncı yıl açış konuşmasını yapan Ayvalı;  programın içeriği, edebiyatımıza, Amasya’ya kazanımları ve üç ayda bir Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şubesi adına yayımlanan “Külliye Dergisi” hakkında bilgi paylaşımında bulunarak Şair Cemal Safi’nin özgeçmişine kısaca değindi. Daha sonra söz alan Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi İsa Çolaker ve Şair Kenan Yavuzarslan’ da şairin sanat hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi paylaşımında bulunduktan sonra Cemal Safi ile canlı telefon bağlantısı kuruldu.

Samsunlu şairlerden Kenan Yavuzarslan, Zekeriya Çavuşoğlu, Neşet Karaçaltı,  Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Remzi Zengin, üye şairler Mahmut Hasgül, Sündüs Arslan Akça, Rasim Yılmaz, Nihat Aymak’ın konuk olarak katıldığı programa ilgi yoğundu.

Suluova Akdağlılar Derneği Başkanı Yılmaz Keten ve dernek üyelerinin de katıldığı programda; Amasyalı şairler ve yediden yetmişe muhabbet sevdalıları şiirlerini okuyup, türkülerini seslendirdiler. Amasya Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılımının gözlemlendiği etkinlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Üyelerimizden Sibel Unur Özdemir’in Bestelenen
Eserlerine Yenileri Eklendi…

Edebiyatın uçsuz bucaksız imbiğinden süzülerek şiire, öyküye, sanata uzanan geniş yelpazesinin içinde müziğin yerinin olmaması mümkün müdür? 

Şarkılarla eğlenir, şarkılarla efkârlanır, gün olur dalıp gidersiniz uzaklara, çok uzaklara…

Güfteler can evinizden vurur da, kulağınızın pasını siler ya besteler. Kelimelere hayat veren nağmeler. O eşsiz tınılar. Alıp sizi diyar diyar gezdiren melodiler. Gözlerinizi kapattığınızda güftelerin güzelliğine eriştiğiniz, çağıldayan bir şelalenin altından geçiyormuş hissine kapıldığınız anlar.

İşte o anlara yarenlik eden Sibel Unur Özdemir imzalı şiirlerin, değerli bestekârlardan Naim İlgün Soysev ve Aydil Özarı tarafından notalarla buluşturularak müzikle harmanlaması sonucunda müzik dünyasına kazandırılan eserleri. 

( Eserler, bestekârının yorumlarıyla verilen linklerden dinlenebilir.)   

(SÖNDÜREMEZSİN) Bu Yaşlar Neden Şimdi / (Karcığar/Düyek) - Naim İlgün Soysev 

https://www.youtube.com/watch?v=N2iPuQITiss

(DİNLE KALBİM) Sevme Gönlüm / (Müstear Makamında ve Devri Hindi 7/8lik. Usul) - Naim İlgün Soysev 

(MUTLULUĞUN RESMİ)  Bir Şarkım Var Benim de / (Mersiye şeklinde Nihavend Makam ve aksak 9/8lik usul ) - Naim İlgün Soysev 

https://www.youtube.com/watch?v=DvSFr_cN_Uw

 (AŞK)  Ayrılık Acısıyla Yüreğimi Dağlayan ( Nihavent/ nim sofyan)- Naim İlgün Soysev 

(USLU DUR)  Aldırma Sakın Bana ( Kürdilihicazkâr / Düyek) - Naim İlgün Soysev

(SÖNDÜREMEZSİN)  Cehennemi Yaşattın ( Hüzzam Aksak) - Naim İlgün Soysev 

(KIRGINDIR GÖNLÜM)  Ellere Dert Yanmışsın ( Hicaz/Değişmeli) - Naim İlgün Soysev

(HASRET) Vuslat Bizi Anlatır (Acemaşiran / Aksak)- Naim İlgün Soysev

NİHAYET (Acemkürdi / Düyek)- Naim İlgün Soysev

BİR BİLEN OLUR ELBET (Ferahnak / Düyek) -Naim İlgün Soysev

(ELVADADAN SONRASI) Elveda Dediğinde (Nihavend / Düyek) Aydil Özarı
  

Üyemiz Rabia Barış’ın yeni Kitabı Çıktı

Üyemiz Rabia Barış’ın çocuklara yönelik olan Çocukların Şiir Dünyası kitabı Tunç Yayıncılıktan çıktı.

Birliğimiz Üyelerinden Vedat Fidanboy 2016 Yılında
Ödülden Ödüle Koştu

Üç yüzü aşkın şiiri TSM’in 47 değişik makamında ellinin üzerinde çok değerli bestekarlarımız tarafından bestelen şair üyemiz Vedat FİDANBOY 2016 yılında (şarkı sözleriyle de) aşağıda zikredilen birçok başarılara imzasını atmış ve ödülden ödüle koşmuştur.

1)Antalya Büyükşehir Belediyesi 1. Altın Nota TSM Beste yarışması: “Aşk Çeşmesi Olur Sebil” Beste: Ahmet Sedat METE Makam:Nihavent – 3.lük ödülü 

2)Antalya Büyük Şehir Belediyesi 1. Altın Nota TSM Beste yarışması: “Canım Antalya” Beste: Hüseyin Soysal Makam:Nihavent – Mansiyon Ödülü

3)Antalya Büyük Şehir Belediyesi 1. Altın Nota TSM Beste yarışması:

“Kardelensin Kalpte Açtın Kar Düşerken Üstüne”  Beste: Zeynel Abidin TOPAL Makam:Nihavent – Mansiyon Ödülü

4)Kadıköy Belediyesi 16. TSM Beste yarışması: “Bir Kaderden Bir de Senden

Vazgeçilmez” ”  Beste: Bedri AYBARS Makam: Mahur – Mansiyon ödülü

5)Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 1. Altın Kiraz TSM Beste yarışması: “Kadın” ” Beste: Hüseyin Soysal, Makam:Nihavent – Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Özel

Ödülü

6) İLESAM’ tarafından Türkiye genelinde açılan “Hoyrattan Şarkıya Şiir (Güfte)

yarışması”nda “Aşk Şarkısı Var Bak Yine Her Telde Bu Akşam” şiiri Kerküklü   bestekarlarca bestelenmeye  değer bulundu. Söz konusu eser, 8 Aralık 2016

tarihinde TRT Avaz’da canlı olarak yayınlanacak konserde  yer alacaktır. 

7)Ankara Kulübü Derneği Genel Merkezi tarafından düzenlenen “ Ankara ve  Atatürk” konulu beste yarışmasında sözlerini yazdığı Macit GÜNEŞ’e ait  “Güzellerin Güzelisin Ankara’m” bestesiyle (Mansiyon) ödülüne layık görülürken, yine aynı yarışmada sözlerini yazdığı Murat DEMİRHAN’a ait “Sevgilidir Ankara” bestesi ise, “Övgüye Değer Bulunan Eserler” içinde yer almıştır. 

8)Amasya belediyesi 6.Ulusal “Amasyalı Mihri Hatun Şiir” yarışmasında “İlkbahar Yaz Sonbahar Kış Olmasa” şiiriyle “aruz dalında” albüm ödülüne layık görülmüştür.

9)Amasya Belediyesi 12.Altın Elma TSM Beste Yarışması’nda ise:

a)“Sen Aşk Gülüsün Kalpte Açar Kalpte Solarsın” Beste:  Hüseyin SOYSAL Makam:Nihavend

b)“Seviyorum Hayat Seni” Beste: Ramazan ÖZYURT Makam:Suzidil

c)“Sen Aşka Deniz Bense Gönül Dalgıcı Olsam” Beste:  Yaşar ABRUR Makam: Nihavend

d)“O Nihavend O Hicazkar Nice Şarkım Güzelim” Beste:  Macit GÜNEŞ Makam:  Nihavend

e)“Önce Baktın Sonra Sensiz Can Bıraktın Oldu Mu” Beste:  Macit GÜNEŞ Makam:Süzinak

f)“Gönül Suskun Durur Her An” Beste:  Mustafa ÇALIK Makam: Buselik

Toplam alt eser TRT TSM repertuarına kabul edilmiştir.

10) Ayrıca şairimiz, 2016 yılında Erzurumlular Dernekler Federasyonu “ERDEF” tarafından; Türk şiirine katkı, kültür ve sanata hizmetlerinden dolayı "1. Âşık Sümmânî Kültür ve Sanata Hizmet Ödülü" ne layık görülmüştür.

Kendisini kutlar, başarılarının devamını dileriz…

İLESAM Federasyon Temsilcilerinden Ergün Veren,  "Uluslararası Iıı. Genç Halkbilimciler Sempozyumu”Na Katılarak
"Dede Korkut Kitabı’nı Nasıl Anlamalı?” Başlıklı Bir Bildiri Sundu.

İLESAM Federasyon Temsilcilerinden Ergün VEREN,  Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümünün 19 Kasım 2016 günü Hacettepe Üniversitesi Tuğrul İnal Konferans Salonunda düzenlediği "Uluslararası III. Genç Halkbilimciler Sempozyumu”na katıldı. Sempozyumda "Dede Korkut Kitabı’nı Nasıl Anlamalı?” başlıklı bir bildiri sunan VEREN, kimi Dede Korkut boylarını anlamacı-eleştirel yaklaşımla “niye anlatıldığı” temelinde irdelediği konuşmasında “Kanaatimizce bir metnin “niye anlatıldığı” sorunu, “neyi anlattığı” sorunundan önceliklidir. Çünkü her metnin üretilmesinin bir sebebi vardır ve bu sebep “mesaj/lar” olarak dışa vurulmaktadır. Metinlere anlamacı-eleştirel yaklaşıldığında verdiği mesajlarla her dönemde insanlığın temel olgularının düşünülebilmesi için birer veri olabilmektedir. Dede Korkut boylarındaki her motif ve yapı mesaj/lar içermektedir.  Dede Korkut Kitabı’na da “niye anlatıldığı” sorunu ile yaklaşılıp; döneminden ve bağlamından çıkarıldığında güncel sorunların çözümünde önemli bir yazılı kaynak olabilecektir. Dede Korkut boylarındaki motif ve yapılarda görülüyor ki, akılcı, eşit, adil ve tarafsız bir yönetim anlayışından uzaklaşan yöneticiler yurt savunmasını zayıflatabilmekte; dedikodu ve tecavüze yeltenenler de toplumda ahlaki ve sosyo-psikolojik çöküntüye yol açarak asayişi bozuk ve güvenliksiz bir ortam oluşturabilmektedirler.  Boyların “niye anlatıldığı” sorununun karşılığı da burada ortaya çıkmakta ve akılcı, eşit, adil ve tarafsız yönetilen bir yurtta, dedikodu, açgözlülük ve tecavüze yeltenmeyen insanların asayiş ve güven ortamında yaşayabileceklerinin mesajının verildiği anlaşılmaktadır. Sonuç olarak döneminden ve bağlamından çıkarılan herhangi bir metin güncel sorunların çözümü ve geleceğin inşası temelinde öneriler/ölçütler oluşturan bir kaynağa dönüşebilir.  Dede Korkut boylarından da güncel sorunların çözümü ve geleceğin inşası temelinde önermeler ve ölçütler çıkarmak mümkündür.” dedi.

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Faks

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

E-Posta

:

ilesam@ilesam.org.tr

 

 Okunma Sayısı : 3523         12 Aralık 2016

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 112201

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.