Türk Edebiyatında Kentleşme Ve Göç Romanları -İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ ve ŞİİR DİNLETİSİ (31 Aralık 2016)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ ve

ŞİİR DİNLETİSİ

(31 Aralık 2016)


Türk Edebiyatında Kentleşme Ve Göç Romanları

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nde edebiyatın, sanatın, kültürün ve aktüel konuların konuşulduğu, şiirlerin okunduğu Cumartesi toplantılarından biri daha 31 Aralık 2016 tarihinde İLESAM Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. 

Program, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın yaptığı konuşma ile başladı. 

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, iç mekan

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız Türk Edebiyatında Kentleşme Ve Göç Romanları konulu konuşmasını yapmak üzere Doç.Dr. Ayfer Yılmaz'ı  kürsüye davet etti.  


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı

Kent: “nüfusunun çoğu ticaret, sanayi, hizmet veya yönetim ile ilgili işlerle uğraşan, genellikle tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı” (Büyük Türkçe Sözlük) Medeniyet kelimesinin kökeninin ayrıca bir şehir olan Medine’den gelmesi de tesadüf değildir.

Tarih boyunca kentleşme araştırmacı Servet Tiken’in tasnifine göre;1 Antik Kent, 2. Ortaçağ Kenti, 3. Sanayi Kenti ve 4. Metropol Kent olarak sınıflandırılabilir (Türk Romanında Kentleşme ve Kentlileşme, 1950-1980, Serüven Kitap, Ankara 2015, 33-40).

Dünya ülkelerinde kentleşme hızla devam etmektedir. Ancak Batı dünyasındaki kentleşme ile gelişmekte olan ülkelerdeki kentleşme süreci ve biçimi farklılıklar gösterir. İstanbul, metropol olmasına rağmen, kontrolsüz göç almaya devam eden, merkezinden uzaklaştıkça, kent kimliğini kaybeden bir yerleşim alanı haline dönüşmüştür. Kent olmanın belli gerekleri “il” olarak belirlenen yerleşim alanları için ne yazık ki dikkate alınmamaktadır.

Türk edebiyatında, kentlerle ilgili ilk örnekler Şehrengiz adı verilen eserlerde ortaya çıkar. Tezkirelerde ve divanların bazı bölümlerinde de şehirlerle ilgili bilgiler verilmektedir Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si de bu bakımdan dikkate değer bir eserdir.

Tanzimat döneminde Ziya Paşa, Ahmet Rasim (Şehir Mektupları), Ahmet Mithat’ın eserlerinde bazı ayrıntılar, sonraki dönemlerde Mehmet Akif, Raif Necdet Kestelli gibi sanatçıların eserlerinde de Osmanlı Dönemi şehirleşmesi hakkında bilgilere rastlarız.

Cumhuriyet Dönemi’nde gelindiğinde Yakup Kadri, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nahit Sırrı Örik gibi sanatçıların eserlerinde kentlerimize dair izlenimleri görmek mümkündür.

Fakir Baykurt, Behzat Ay, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Sevgi Soysal, Oktay Akbal, Ayhan Bozfırat, Adalet Ağaoğlu, Ayfer Tunç, Kaan Arslanoğlu gibi pek çok sanatçının eserlerinde kent, kentlileşme ve bunların yarattığı sorunlar irdelenmiştir.

Doç. Dr. Ayfer Yılmaz'a katılımlarından dolayı İLESAM Yönetim  Kurulundan Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından bir “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar

Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan “Şiir Dinletisi” İLESAM üyelerinden Orhan Vergili tarafından gerçekleştirildi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

Cenap Erat, Hanifi Çoşkun, Osman Acar, Halil Yazanel, Kemal Arslan, Ahmet Yıldırım, Hanifi Işık, Bekir Aksoy, Bekir Yeğnidemir, Ahmet Mortaş, Niyazi Bali, Bayrami Aşık, Musa Ay, Hüseyin Ünlü, Mahir Ünat, Hüseyin Ağca, Tuncer Ulusoy, Bayram Yelen, Mahmut Önder, Aşık Dudai, N.Gür Ozanoğlu, Hayrettin Gültekin, Necati Aslan, Cengiz Ovalı,  etkinliğe katılan isimler arasındaydı.

İLESAM Şiir Dinletilerimize şiire, sanata ve kültüre gönül veren herkesi- üyemiz olsun veya olmasın-bekliyoruz. 

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Faks

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

E-Posta

:

 Okunma Sayısı : 7128         03 Ocak 2017

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 10905

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.