İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay'ın "Yağmur Taşı" Kitabı'nın Tanıtımı Yapıldı.

 / ETKİNLİKLERİMİZ



İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay'ın 


"Yağmur Taşı" Kitabı'nın Tanıtımı Yapıldı.


Uluslararası Türk kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde, şair, yazar İlter Yeşilay'ın "Yağmur Taşı"  kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.

VNA_1737

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov'un evsahipliğinde düzenlenen ve İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Prof. Dr. Nurullah Çetin,  Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, şair, halkbilimci Nail Tan’ın konuşmacı olarak yer aldığı tanıtım toplantısına, çok sayıda davetli ve yazar Yeşilay’ın okuyucuları katıldı.

VNA_1784

Tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un kuruluşundan bu yana edebiyat dalında birçok önemli etkinlik gerçekleştirdiğini, edebiyat kongreleri, şairler buluşmaları, anma toplantıları düzenlemenin yanı sıra,  Türk Dünyası’na emeği geçen nice değerli yazar, şair ve akademisyenleri sayısız kere bir araya getirdiğini dile getirdi. Türk Dünyası önemli şahsiyetlerinin edebi eserlerinin genç nesillere tanıtılmasına önem verdiklerinin altını çizen Kaseinov,  bu çerçevede anma yılları ilan ederek edebi şahsiyetlerimizi eserleriyle  yaşatmaya gayret ettiklerini kaydetti. Kaseinov, 2018 yılında Kazakistan’ın Türkistan kentinde gerçekleştirilen TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin kararı ile Türk Dünyası’nın edebiyat simgelerinden Cengiz Aytmatov’u, doğumunun 90 yıldönümünde yıl boyu düzenlenen etkinliklerle anacaklarını belirtti.

Çağdaş edebi eserlerde Türk Dünyası’nın mitolojik öğelerinin kullanıldığı fantastik romanları pek rastlanmadığına dikkati çeken Kaseinov, İlter Yeşilay'ın,  Türk efsanelerinin en önemli öğelerinden biri olan ”Yada Taşı”nı temel alarak yazdığı bu romanla, Türk mitolojik dünyasının kapılarını açtığının ve Türk Dünyası edebiyatında önemli bir eksiği doldurduğunu ifade etti.

Kaseinov, " Türkler için taş çok önemlidir. Bildiğiniz gibi Bilge Kağan öğütlerini Bengü taşa yazarak ölümsüzleştirmiştir. Dünyanın her yerinde düşmanlığın ve savaşların sürdüğü bir çağda yaşıyoruz. Türk halkları olarak birliğimizi ve beraberliğimizi yaşadığımız coğrafyalar üzerinde diri tutmak için, soy bağlarımızı güçlendirecek çalışmalar yapmalıyız, bunun en etkili yolu da sanattır. Bu güzel ve anlamlı romanı Türk Edebiyatı’na kazandırdığı için İLESAM Genel Başkan Yardımcısı şair, yazar İlter Yeşilay’a, teşekkür ediyor başarılı çalışmalarının devamını diliyorum." diye konuştu.

VNA_1719

Konuşmasına, 2015 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Edebiyat teşvik ödülü kazanan “Yağmur Taşı” romanını Türk mitolojisini araştırarak ve Türk efsanelerinden esinlenerek yazdığını vurgulayarak başlayan yazar İlter Yeşilay, Batı’nın popüler mitolojik romanlarıyla karşılaştırmalı incelemesini yaptığı romanında Türk efsanelerinde yer alan Abra ve Yutpa’lar, Erlik Han, Merküt Kuşu, Kem’ler, Kam’lar gibi bir çok karakteri görmek mümkün olduğunu belirtti.

Yeşilay, binlerce yıllık tarihe sahip Türk efsanelerinin en önemlilerinden biri olan “Yada Taşı”nı temel alarak yazdığı romanıyla, okuyucuları sürükleyici bir maceranın içine çekerek roman kurgusuyla birlikte gelişen ve köklerimize atfedilen öğretici fikirleri aktarmayı amaçladığını söyledi.

“Türk halkının değerli özelliklerini gençlerine anlatmanın en iyi yolunun fantastik bir roman yazmak olduğu” düşüncesinden hareket ettiğini dile getiren Yeşilay, teknoloji ve iletişim çağında yaşayan genç nesle, “Yada Taşı”nın peşinde geçmişimizin izlerini aratarak milli bir duruş ve şuur bilincini yerleştirmek istediğini belirtti.

VNA_1735

Yeşilay, "Bütün bunları yaparken vurgulamak istediğim öz düşünceyse; dünya da savaşların, açlığın, zulmün ve gittikçe artan kötülüklerin karşısında, 350 milyon nüfuslu büyük Türk halkları olarak hepimizin kültürel değerlerimize, milli şuurumuza, birliğimize, bütünlüğümüze, geleneğimize, göreneğimize, dilimize sahip çıkarak sımsıkı bir şekilde bütünleşmemizdir. Ben bu kenetlenmenin önce gençlerden başlaması gerektiğini çok iyi biliyordum" dedi.

Toplantıda konuşan ve  "Yağmur Taşı" mitolojik romanının temel motifi olan "Yada Taşı"na değinen Prof. Dr. Nurullah Çetin,  bir sembolün Türk halklarının mitolojisinde milletin bütünlüğünü simgeleyen bir öğe olduğunu belirtti. Milletlerin tarihleriyle var olduklarını, mitolojileriyle varlıklarına anlam kazandırdığını vurgulayan Çetin, tarihsel gerçek kişiler, güncel gerçek kişiler ve mitolojik figürlerin bu romanda üç katmanlı olarak iç içe geçmesi nedeniyle, fantastik bir roman olarak da okuyabildiklerini kaydetti. Romana konu olan “Yağmur Taşı”nın tarihsel arka planının Uygur Türklerinin eski kutsal taş hikayesinden alındığını da vurgulayan Çetin, simgeleştirilen “Yağmur Taşı”nın Türk milletinin birliği ve dirliğinin sağlayan bir değer olarak betimlendiğini sözlerine ekledi. Çetin, romanın kaybolan değerlerimizin peşinden gidilmesi ve korunmasını öğütlemesi sebebiyle güncelliğini koruduğunu vurguladı.   

VNA_1749

Romana ilişkin düşüncelerini paylaşan ve romanı tahlil ederek okuduğunu dile getiren Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, romanın ana öğesini oluşturan kutsal taşın sadece Türk halklarının değil Orta Asya halklarının ortak motifi olduğunu vurguladı. Yazar İlter Yeşilay’ın çok önemli bir çalışmaya imza attığını ve bunun için “Yada Taşı”nın hem tarihini hem de efsanelerini araştırdığını dile getiren Gülensoy, “Yağmur Taşı” romanının Türk kültür tarihinin unutulmaması gereken bir kaynağını okuyuculara sunması bakımından da önemli olduğunu belirtti.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Orhun yazıtlarının, Türklerin yazılı kaynağı olarak gelecek nesillere çok önemli mesajlar bıraktığının altını çizen İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Bilge Kağan’ın kitabedeki “Ötüken ormanından çıkma” öğüdünün sembol olarak düşünüldüğünde milli ve kültürel değerlerden uzaklaşılmaması anlamına geldiğini, bu değerlerden uzaklaşıldığı zaman Türklerin zayıf düşürülerek düşmanları tarafından yok edildiğini savundu. “Yağmur Taşı” romanının da bu kutsal değerlere önem verilmesini öğütlemesi ve Türk halklarının efsanelerinin, destanlarının modernize edilerek günümüz gençliğine aktarılması açısından değerli olduğunu belirtti.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Konuşmasına, “Mitolojisi zengin olan milletlerin çağdaş sanatları da zengin olur” ifadeleriyle başlayan halkbilimci Nail Tan, Batı’nın eski Yunan ve Roma mitolojisini kullanarak sanatta geliştiğini ve Doğu kültürlerinin de onları takip ettiğini söyledi.  Doğu kültürünün kendi zengin mitolojisi olduğunu, ancak uzun süre Doğu halklarının bu mitolojiyi kullanmayarak yoksun kaldıklarını da üzülerek ifade eden Tan, Türk Dünyası Destanları Projesi çerçevesinde 400’ü aşkın destanın derlenerek Türkçeye kazandırılmasına ise 1996 yılında başlanıldığını ve bu projenin halen devam ettiğini söyledi. Bu destanların daha önce okuyuculara kazandırılması halinde, Türk halklarının sanatının birçok alanında daha iyi gelişme sağlayacağını savunan Nail Tan, İlter Yeşilay’ın bu romanı yazmasının bu proje nedeniyle mümkün olduğunun altını çizdi. Tan, bir edebiyatçı olarak, Yeşilay’ın “Yağmur Taşi” romanını hem konu, hem teknik hem de dil açısından incelediğini ve her açıdan başarılı bulduğunu belirterek, İlter Yeşilay’ın çalışmalarına devam etmesi gerektiğini ve okuyucularının yeni romanlar beklediğini dile getirdi.

VNA_1767

Toplantı sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, şair, yazar İlter Yeşilay’a TÜRKSOY tarafından Yusuf Has Hacip Yılı için özel olarak hazırlanan madalyayı takdim etti.

VNA_1778


TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Fax

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

e-mail

:

ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 1962         03 Şubat 2018

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 674409

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.