“Batı'da ve Doğu'da Türk Algısının Tarihsel Temelleri" İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ 6 Ekim 2018

 / ETKİNLİKLERİMİZ


İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ 

“Batı'da ve Doğu'da Türk Algısının Tarihsel Temelleri"

 6 Ekim 2018 


Edebiyatın, sanatın, kültürün ve aktüel konuların konuşulduğu, şiirlerin okunduğu etkinliklerine devam eden Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin Cumartesi toplantılarından biri daha 6 Ekim 2018 tarihinde İLESAM Kültür Evinde gerçekleştirildi.

İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi İlter Yeşilay'ın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan program, Prof. Dr. Süer Eker'in “Batı'da ve Doğu'da Türk Algısının 
Tarihsel Temelleri" konusunu anlatması ile devam etti.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

Sayın Prof. Dr. Süer Eker'e  konuşma metnini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyor ve metni sizlere aktarıyoruz.
  

BATI'DA TÜRK ALGISI ÜZERİNE

Her ne kadar geçmiş   görece yakın dönemlere kadar Avrupa ya da Avrupalılık gibi bütüncül bir çatı kavram olmasa Katolik ve Ortodoks düşmanlığı Türk tehlike ve tehdidine karşı  zaman zaman Hristiyan kardeşliğine dönüştü. Haçlı Seferleri, Kudüs'ün Hazret-i Ömer devrinde fethinden tam 448 yıl  sonra, Malazgirt Muharebesi'nden  ise sadece 24 yıl  sonra 'Kutsal Topraklar'ı, Müslümanlardan ziyade, Türklerden  kurtarmak üzere düzenlendi.

Haçlı Seferleri ile başlayan Türk karşıtlığı, son bin yıl boyunca Avrupa'nın kolektif kültürel bilinçaltına yerleşti. "Türk" ismi, bir etnik isim olmaktan çok dini bir anlam ve içerikle Müslümanları ifade etmek üzere kullanıldı. Endülüs Müslümanlarının Moor, Saracen vb. adlandırılmaları yerine 'Turk'e bıraktı. Din ve kültür açısından Türkler / Müslümanlar "öteki" olarak kabul edildi. “Türk” kavramı Avrupalı kimliğini tanımlamada Hristiyanlığın karşıt kutbu haline geldi. 'Türk dini' İbrahimi din sayılmadı, Türkler ve diğer Müslümanlar pagan olarak tanımlandı.  Türkler ve Müslümanlar şeytanlaştırılarak, düşmanlaştırılarak her türlü kötülüğün kaynağı olarak algılandı.
Bu konferansta , Türk karşıtlığının  tarihsel temel paradigmaları, sadece Batı kaynaklarına dayanan kaynaklardan hareketle ana hatları ile ele alındı.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Sayın Prof. Dr. Süer Eker'e  katılımlarından dolayı İLESAM Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından bir “Teşekkür Belgesi”  takdim edildi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan şiir dinletisi İbrahim Bekler tarafından gerçekleştirildi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Songül Dündar, İbrahim Bekler, Hami Özalan, Selahattin Dündar, Necmi Dal, Mehmet Gökçe, Sadık Kılıç, Köksal Özenç, İsmail Özçelik, Mahir Ünat, Necati Özdenkoş, Merih Baran, İbrahim Yaman, Oğuzhan Akova, Bayram Yelen, Necati Arslan, Aida Zeynalova, Yeter Bektaş, Celal Ogan, Ozan Sevdâi, Salih Kozan 'da etkinliğe katılan isimler arasındaydı.

Görüntünün olası içeriği: 16 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan


TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ
İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres: İzmir 1. Cadde No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA 

Tel: 0312 419 49 38  / Fax: 0312 419 49 39

Web:  www.ilesam.org.tr

E- Posta : ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 1243         10 Ekim 2018

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 267833

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.