İLESAM ve İLESAM ÜYELERİMİZDEN HABERLER (09 ARALIK 2015)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM ve İLESAM ÜYELERİMİZDEN HABERLER
 
(09 ARALIK 2015)


İLESAM, “MAHNIDAN ŞARKIYA KONSERİ”İÇİN

BAKÜ’DEN GELEN KONUKLARINI AĞIRLADI…

(18.19 KASIM 2015)

 “Mahnıdan Şarkıya Konserler Dizisi” programının temelleri İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay, Azerbaycan Bestekârlar Birliği Başkanı Firengiz Alizade’yle Bakü’de yapılan görüşmeler sonucunda atılarak uluslararası bir protokolle anlaşmaya varılmıştı. Böylece; Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği(İLESAM)nin önemli projelerinden “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin ilki olan “Mahnıdan Şarkıya” kardeş ülke Azerbaycan ile can bulmuştu. 

İLESAM’ın Türk soylu ülkelerle devam ettirmeyi hedeflediği proje ilk olarak 16 Ekim 2015 tarihinde Bakü’de düzenlenen bir konserle sesini duyurmuştu.

Konser zincirinin ikinci halkası ise 19 Kasım 2015 tarihinde Ankara’da bulunan Arı Stüdyoları’nda gerçekleştirildi. Program TRT Avaz Televizyonu’ndan canlı olarak izlenebildi.

“Mahnıdan Şarkıya” Ankara konseri programı 18 Kasım 2015 günü saat:15.30'da İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter YEŞİLAY, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan YILMAZ, Haysiyet Kurulu Başkanı Hanefi IŞIK, İLESAM Ankara Şubesi Başkanı Durak Turan DÜZ, Azerbaycan'dan gelen bestekâr / şair konuklar ve İLESAM üyelerinin katılımıyla Anıtkabir’de gerçekleştirilen resmi bir törenle başladı.

Dördüncü Kolordu Komutanlığı’ndan alınan izinle Atatürk’ün mozolesine çelenk koyuldu. İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZ Anıtkabir özel defterine programla ilgili duygu ve düşüncelerini yazdı.

Tören sonrasında Anıtkabir Müzesi’ni ziyaret eden İLESAM Heyeti duygu dolu anlar yaşadı.

Takvimler 19 Kasım 2015 tarihini gösterirken Bakü’den gelen konuklar ve İLESAM heyeti sabah saatlerinde Altındağ ilçesinde bulunan Taceddin Dergâhı’na doğru yola çıktı. Kurtuluş Savaşı yıllarında İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'un ikamet ettiği Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ni ziyaret etti.

İLESAM Heyeti, Hamamönü’nün tarihi izlerini taşıyan konaklarından birinde, Kabakçı Konağı’nda soluklanarak sanat, şiir ve musiki üzerine sohbetler yaptı.

Gezi programı kapsamında Kazakistan Büyükelçiliği’nde yapılan bir kitap tanıtımına, Azerbaycan Büyükelçiliğine ve TÜRKSOY’a ziyaretler gerçekleştirildi.

Program öncesi ve sonrası birçok görüşmelere katılan İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız,  2016 yılında başka bir Türk soylu ülkeyle Türk Dünyası Konserler Dizisinin ikincisinin yapılacağı müjdesini verdi.

 

2015 YILININ SON İLESAM-KABAKÇI KONAĞI ŞİİR DİNLETİSİ YAPILDI…

Yeni sezonun ilk İLESAM-Kabakçı Konağı Şiir Dinletisi  05 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Takvimler 07 Aralık 2015’i gösterirken bu yılın son Şiir Dinletisi İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın sunumu ile hayat buldu.

Edebiyata sevdalı tüm yüreklere kapısını açan İLESAM-Kabakçı Konağı Şiir Dinletisi  saat 19.00’da başladı ve yaklaşık iki saat boyunca katılımcılara eşsiz bir saz, söz ve  şiir şöleni yaşattı.

 

ÜYEMİZ TARAFINDAN MAKEDONYA-ÜSKÜP TEFEYYÜZ TÜRK OKULU’NDA “MAKEDONYA’DA TÜRK EDEBİYATI VE SESLER DERGİSİ” ANLATILDI. 
 
Türkoloji Projesi kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi Şarkiyat bölümüne görevlendirilen Kırklareli Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ,  Makedonya-Üsküp Tefeyyüz Türk Okulunda “Makedonya’da Türk Edebiyatı ve Sesler Dergisi” konulu bir sunum yaptı.

24.10. 2015 tarihinde Üsküp Tefeyyüz Türk Okulunda “Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı’nda Sesler Dergisinin 50.Yılı ve Yahya Kemal Beyatlı’nın Ölümünün 57. Yılı” dolayısıyla düzenlenen programa, Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı’ndan önemli isimler katıldı. İlhami Emin, Fahri Ali, Zeynel Beksaç, Enver Baki, Taner Güçlütürk gibi önemli şairlerin yanında Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, Üsküp Köprü Derneği Yöneticisi Hüsrev Emin de programda hazır bulundu.  

Kırklareli Üniv. Fen Edebiyat Fak. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Makedonya ve Balkanlar genelinde bu tür kültür programlarına devam edeceklerini bildirdi. 
 
Makedonyalı öğrencilere, Kırklareli Üniversitesinin bölümleri ve öğrencilere sunduğu avantajlar anlatıldı. Yoğun ilginin olduğu programa Doğu Makedonya’dan gelen lise son sınıf öğrencileri katıldı.  
 

İLESAM ÜYEMİZ ŞAİR MEHMET SERTPOLAT'IN

2.ŞİİR KİTABI "BAHARA GÖZLERİNİ YUMANLARA" RAVZA YAYINLARINDAN ÇIKTI.

İLESAM üyemiz Şair Mehmet SERTPOLAT'ın 2.Şiir kitabı "Bahara Gözlerini Yumanlara" Ravza Yayınları’ndan çıktı. 96 sayfa olan kitapta önsöz yerine şairin şiirlerine yorum yazan bazı şairlerden alıntı yapılmış. Kitabın arka kapağında yer alan şerh şiiri:
 

Şerh

Ruhum kara tahta ilham tebeşir,

Hissiyatım hep onunla depreşir.

Birgün altıma konmadan teneşir,

Şu yoz çağa düştüğüm şerhtir şiir.

 

YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL KARAKUŞ TARAFINDAN MAKEDONYA’NIN BAŞKENTİ ÜSKÜP’TE “YAHYA KEMÂL BEYATLI VE ÜSKÜP” KONULU BİR KONFERANS VERİLDİ.

Türkoloji Projesi kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi Şarkiyat bölümüne görevlendirilen Kırklareli Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Yunus Emre Enstitüsü-Üsküp ve Köprü Derneğinin düzenlediği programda “Yahya Kemâl Beyatlı ve Üsküp” konulu bir konferans verdi.

02.12. 2015 tarihinde, Üsküp’lü büyük Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum gününde, Üsküp Çifte Hamam’da düzenlenen programa; T.C. Üsküp Büyükelçisi İkinci Katibi Yusuf Ziya Kenar, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Çayır Belediye Başkan Vekili Süleyman Baki, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, üniversite hocaları, şairler, işadamları, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Öğretim Üyesi Karakuş, Yahya Kemal’in ailesi, doğumu, çocukluğu, Üsküp’teki anıları, eğitimi ve İstanbul’a gidişine kadarki süreçle ilgili çok önemli araştırmalarını katılımcılara sundu.

İlk şiirinin “Ahmed Âgâh” adıyla Üsküp’ten yayınlanması, inkılapçı Ragıp efendiyi burada tanıması, İshakiye mahallesinde yenilikçi edebiyat arayışının temellerinin atılması, rindane tavrı tekkelere devam ederek alması, dini ve milli şahsiyetinin oluşmasında büyük emeği geçen annesi Nakiye Hanım’ın burada gömülmesi, Mekteb-i Edep’te ‘Sabah’ ve ‘İkram’ gazetelerini okuması gibi sebeplerden dolayı Üsküp’ün Yahya Kemal’in sanatında büyük bir yeri olduğuna dikkat çeken Karakuş, “150’ye yakın camide okunan 5 vakit ezanıyla, Fatih devrinin ruhani bir mezarlığı olmasıyla, Rumeli’de Türklüğün tekasüf ettiği şehir olmasıyla, Üsküp, Yahya Kemal Beyatlı’nın fikir ve sanat dünyasının özüdür” diyerek sözlerini bitirdi.

Kırklareli Üniv. Fen Edebiyat Fak. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Makedonya ve Balkanlar genelinde bu tür kültür programlarına devam edeceklerini bildirdi.


TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Faks

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

E-Posta

:

ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 2906         09 Aralık 2015

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 477080

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.