5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun değişik 42. maddesi ile Mülga Tüzük ve Yönetmelikte öngörülen nitelikleri taşıyan ve Birlik tüzüğünün kriterleri taşıyan herkes üyelik için gerekli belgeleri vermek ve üyelik kabulü ile Birliğe üye olabilir. İLESAM’a yıllık aidat tutarı 100 TL’dir. Sonraki Genel Kurullarda bu tutar arttırılabilir. Telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirlerden kesilecek birlik payı %30’dur. Dağıtılamayan Gelirlerin Kaydı: Birlikçe temsil edilen hak sahiplerine ödenmesi gereken ancak ilgili hak sahiplerinin tespit edilememesi veya ulaşılamaması nedeniyle tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren en geç dokuz aya kadar dağıtılamayan miktarlar, birlik tarafından ayrı bir hesapta tutulur. Dağıtılamayan Gelirlere Yönelik Tedbirler ve İlanı: Birlik, meslek birliklerince temsil edilen hak sahiplerini tespit etmek ve ulaşmak için tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren en geç dokuz ayın bitiminden sonra en geç üç ay içerisinde, üyeleri ile temsilcilik sözleşmesi bulunan kuruluşlara ilgili bilgileri iletmek başta olmak üzere, gerekli tüm tedbirleri alır. Bu bilgiler arasında, mümkün olduğu ölçüde, eser veya bağlantılı hak konusunun adı, hak sahibinin adı, ilgili eser sahibiyle hak sahibinin tanımlanmasına yardımcı olabilecek diğer bilgiler yer alır. Alınan tedbirlerin sonuçsuz kalması halinde Birlik, üç aylık sürenin bitiminden en geç bir yıl sonra söz konusu bilgileri internet sitesinde yayımlar. Dağıtılamayan Gelirlerin İLESAM’e Gelir Olarak Kayıt Süreci: Birlikçe hak sahiplerinin tespitine ve ulaşılmasına yönelik tüm tedbirlerin alınmasına rağmen gelirlerin tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren üç yıl içerisinde hak sahiplerine dağıtılamayan tutarlar ve bu tutarlardan elde edilen faiz ve diğer gelirler, hak sahiplerinin hakları saklı kalmak kaydı ile İLESAM bütçesine gelir olarak kaydedilerek telif hakları alanında güçlendirme çalışmaları kapsamında kullanılır. EK HÜKÜMLER Madde 11: Toplu hak yönetimi ve lisanslama bedellerinin paylaşım ve dağıtımına ilişkin telif hakkı bedelleri, tazminat ve uzlaşma gelirlerinin en fazla %50’si, toplu hak yönetimi ve lisanslama bilişim altyapısının kurulması, tahsilat ve dağıtım-paylaşım sisteminin çalışır hale getirilmesi çalışmalarında kullanılmak üzere -sistem oturana ve bahsi geçen altyapılar kurulana dek- İLESAM Yönetim Kurulu bu konuda karar almakta yetkilidir. Madde 12. : Toplu hak yönetimi ve lisanslama faaliyetlerinin Ortak Lisanslama Platformu veya Çatı Örgüt üzerinden sürdürülmesi halinde; bu Yönergenin şahsi kullanım amaçlı çoğaltım tazminatlarına ilişkin, kısmi kopyalamaya ilişkin, kamuya ödünç vermeye ilişkin öngörülen bedeller, İLESAM, Ortak Lisanslama Platformu ya da çatı örgüt tarafından yapılacak hizmet bedeli düşüldükten sonra bu yönerge maddeleri çerçevesinde paylaştırılacaktır. Ayrıntılı bilgilere Yıllık Şeffaflık Raporlarını ve İLESAM İç Mevzuatını inceleyerek ulaşabilirsiniz.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun değişik 42. maddesi ile Mülga Tüzük ve Yönetmelikte öngörülen nitelikleri taşıyan ve Birlik tüzüğünün kriterleri taşıyan herkes üyelik için gerekli belgeleri vermek ve üyelik kabulü ile Birliğe üye olabilir.
İLESAM’a yıllık aidat tutarı 100 TL’dir. Sonraki Genel Kurullarda bu tutar arttırılabilir.
Telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirlerden kesilecek birlik payı %30’dur.
Dağıtılamayan Gelirlerin Kaydı: Birlikçe temsil edilen hak sahiplerine ödenmesi gereken ancak ilgili hak sahiplerinin tespit edilememesi veya ulaşılamaması nedeniyle tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren en geç dokuz aya kadar dağıtılamayan miktarlar, birlik tarafından ayrı bir hesapta tutulur.
Dağıtılamayan Gelirlere Yönelik Tedbirler ve İlanı: Birlik, meslek birliklerince temsil edilen hak sahiplerini tespit etmek ve ulaşmak için tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren en geç dokuz ayın bitiminden sonra en geç üç ay içerisinde, üyeleri ile temsilcilik sözleşmesi bulunan kuruluşlara ilgili bilgileri iletmek başta olmak üzere, gerekli tüm tedbirleri alır. Bu bilgiler arasında, mümkün olduğu ölçüde, eser veya bağlantılı hak konusunun adı, hak sahibinin adı, ilgili eser sahibiyle hak sahibinin tanımlanmasına yardımcı olabilecek diğer bilgiler yer alır. Alınan tedbirlerin sonuçsuz kalması halinde Birlik, üç aylık sürenin bitiminden en geç bir yıl sonra söz konusu bilgileri internet sitesinde yayımlar.
Dağıtılamayan Gelirlerin İLESAM’e Gelir Olarak Kayıt Süreci: Birlikçe hak sahiplerinin tespitine ve ulaşılmasına yönelik tüm tedbirlerin alınmasına rağmen gelirlerin tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren üç yıl içerisinde hak sahiplerine dağıtılamayan tutarlar ve bu tutarlardan elde edilen faiz ve diğer gelirler, hak sahiplerinin hakları saklı kalmak kaydı ile İLESAM bütçesine gelir olarak kaydedilerek telif hakları alanında güçlendirme çalışmaları kapsamında kullanılır.
EK HÜKÜMLER
Madde 11: Toplu hak yönetimi ve lisanslama bedellerinin paylaşım ve dağıtımına ilişkin telif hakkı bedelleri, tazminat ve uzlaşma gelirlerinin en fazla %50’si, toplu hak yönetimi ve lisanslama bilişim altyapısının kurulması, tahsilat ve dağıtım-paylaşım sisteminin çalışır hale getirilmesi çalışmalarında kullanılmak üzere -sistem oturana ve bahsi geçen altyapılar kurulana dek- İLESAM Yönetim Kurulu bu konuda karar almakta yetkilidir.
Madde 12. : Toplu hak yönetimi ve lisanslama faaliyetlerinin Ortak Lisanslama Platformu veya Çatı Örgüt üzerinden sürdürülmesi halinde; bu Yönergenin şahsi kullanım amaçlı çoğaltım tazminatlarına ilişkin, kısmi kopyalamaya ilişkin, kamuya ödünç vermeye ilişkin öngörülen bedeller, İLESAM, Ortak Lisanslama Platformu ya da çatı örgüt tarafından yapılacak hizmet bedeli düşüldükten sonra bu yönerge maddeleri çerçevesinde paylaştırılacaktır. Ayrıntılı bilgilere Yıllık Şeffaflık Raporlarını ve İLESAM İç Mevzuatını inceleyerek ulaşabilirsiniz.