ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRK MÜZİĞİ KOROSU ÇALIŞMASINDA İLESAM VE KADIN ŞAİRLERİN BESTELENEN ESERLERİ HAKKINDA KONUŞULDU.

 / ETKİNLİKLERİMİZ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ  TÜRK MÜZİĞİ KOROSU ÇALIŞMASINDA İLESAM VE KADIN ŞAİRLERİN BESTELENEN ESERLERİ HAKKINDA KONUŞULDU.

22 Aralık 2010  Çarşamba akşamı İlesam üyelerinden ünlü hanım bestekarımız ve koro şefi   Sn. Şehriban Kasapoğlu’nun  yönetimindeki Türk Müziği Koro çalışmaları çerçevesinde konuk edilen  İlesam Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi  ve Kadınlar Komitesi Başkanı İlter Yeşilay, kendi şiirlerinden oluşan küçük bir şiir dinletisinin ardından katılımcılara ülkemizdeki kadın şairlerin ürettikleri eserlerin ortaya çıkarılması, çeşitli platformlarda tanıtılması, kitap haline getirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Bir ülkenin medeniyet seviyesinin ileriye gitmesi açısından kadının gerek sanatsal gerekse akademik alanda verdiği ürünlerin fazla olmasının önemine değinen Yeşilay konuşmasına şöyle devam etti.

                “Kadın ve şiir; Bu iki kelime yan yana geldiğinde insana neler düşündürür değil mi? Çünkü yüzyıllardır kadınların güzelliğinden ve onlara duyulan aşktan ilham alan şiir sanatı, ünlü şairlerimizin kaleme aldığı ölümsüz mısralarla zenginliğine zenginlik katmıştır. Beşeri ve ilahi sevgiliye duyulan hasret, ayrılık acısı, vuslatın mutluluğu, imkânsız aşklar ve kadına yapılan övgülerin yer aldığı bu muhteşem şiirlerin her biri edebiyatımızın unutulmazları arasında yerini almıştır. Peki, şiir sanatında kadın şairlerin yeri nedir?

Yıllar önce Can Dündar bir yazısında, yıldızlı bir akşamda dostlarıyla yaptığı bir sohbet sırasında, okunan şiirlerin hep erkeklere ait olduğunu fark ederek “Neden kadın şair yok” diye bir soru sormuştu. O zamanlar ben şöyle bir cevap vermek istemiştim “Sevgili Can Dündar, kadın şair olmaz mı? Elbette var ama olduğundan kimsenin haberi yok” .

Tanzimat’tan sonra sayıları artan kadın şairlerimiz, Cumhuriyet döneminde daha çoğalsa da hem üretkenlik hem eserlerini tanıtma ve sunma açısından maddi ve manevi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Uzun süredir üzerinde çalıştığım bu konuyla ilgili olarak yaptığım araştırmalarda, çoğu kadın şairlerimiz ve ozanlarımızın karşılaştığı sıkıntıların azımsanmayacak kadar büyük olduğunu gördüm. Toplumsal ve ailevi baskılar, maddi sıkıntılar, kadını ve yazdığı şiirleri baskılayarak, ruhunu özgür bırakmasına engel olmaktadır. Duygularını korkusuzca ifade edebilenler ise mahalle baskısıyla sorgulanmaktadır.”  

Ruhundaki şairliği kutsal bir emanet sayan kadın şairlerimizin muhatap edildikleri bu sorunların belirlenmesi ve bu konularda gerekli çalışmaların yapılması için, Yönetim Kurulu Üyesi olduğum İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği “İLESAM”ın yapısı içerisinde benim başkanlığımda bir Kadınlar Komitesi oluşturarak çalışmalara başladık. 1986 yılında kurulan ve 2000 üyesi bulunan İLESAM,  Genel Başkanımız Sn. Mehmet Nuri Parmaksızın başarılı ve aktif çalışmalarıyla 81 ilde ve birçok üniversitede temsilcilikler bazında yapılanmasını tamamlayarak Türkiye genelinde hem eser sahiplerinin telif hakları, hem de kadın şairlerimizin belirlenen sorunlarıyla ilgili birçok çalışmaya imza atmak üzere gerekli projeleri hazırlamaktadır.”

Kadın şairlerin bestelenen eserlerine kurum ve kuruluşların oluşturdukları koroların konserlerinde daha fazla yer verilmesini talep eden Yeşilay bu konuyla ilgili Ankara’da çalışmalarına devam eden birçok önemli koroyla görüşmeler yapacağını belirtti.

Karşılıklı soru cevaplarla son derece neşeli ve yararlı bir havada geçen toplantıda Yeşilay;  Bestesi Sayın Bilge Özgen’e ait olan “Dediler zamanla hep azalırmış sevgiler” adlı ünlü şarkısı dâhil bazı bestelenmiş eserlerinin hikâyelerini de katılımcılara esprili bir şekilde anlatarak ortamı renklendirdi. Koro Şefi Bestekâr Şehriban Kasapoğlu ve koristlerle birlikte içilen çaylardan sonra katılımcılara veda eden Yeşilay Orman Genel Müdürlüğü Korosunun düzenleyeceği konsere de katılma sözü verdi.

 Okunma Sayısı : 2859         23 Aralık 2010

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 567943

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.