İLESAM, Ordu Üniversitesi’nde "Telif Hakları" Konulu Konferans Verdi.

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM, Ordu Üniversitesi’nde "Telif Hakları" Konulu Konferans Verdi.

     8 Nisan 2011 Cuma günü saat 14’te, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Binası Çotanak Seminer Salonu’nda (Cumhuriyet Yerleşkesi) verilen “Telif Hakları” konulu konferansa, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını İLESAM Ordu Üniversitesi Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Salih Okumuş yaptı. Konferans Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Zeki Bostan, İlesam’ın Ordu’daki üyeleri Ünal Yıldırım ve Gökhan Akçiçek tarafından da takip edildi. Yaklaşık 75 dakika süren seminerde Parmaksız, “Telif Hakları ve Korsan” konusunda açıklamalarda bulundu.

         İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız konferansta telif haklarının önemi ve  ihlali durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. Parmaksız konuşmasında şunları söyledi: 

"Telif hakkı kul hakkıdır. Sizin geceler boyu üzerinde çalıştığınız bir makalenin, bir eserin biri tarafından çalınıp sizden habersiz çoğaltılmış olması ve siz sokakta yürürken kendi kitabınızın izinsiz başkası tarafından satılması sizi üzmez mi? Üzülürsünüz.Bizler biraz kendimize Müslümanız, başkalarının haklarına saygı duymuyoruz. Burada bir sıkıntı var. Birlik olarak devlet nezdinde de birtakım yazışmalarla bunu bildirdik. KDV oranları düşsün -zaten KDV kitapta %8’dir- daha da düşse, yayın evleri kâr marjlarını aşağıya indirse fiyatlarda orantılı olarak aşağıya inecektir. 20 liralık bir kitap 10 liraya düşecektir; korsanla aradaki fark azalsa bile yine insanlarımız gidip korsana müracaat ediyor. Bu telif hakları ve korsanla ilgili bir sıkıntıdır. Her korsandan alınan kitap, CD, DVD ne olursa olsun aslında hepsinde kul hakkını çiğnemiş oluyoruz."

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun yakın bir zamanda kapsamının genişletileceğini belirtti. 

Yeni düzenlemede internette ilgili güncellemelerin de yer alacağını kaydeden Parmaksız, şöyle konuştu:

İnternet konusunda ihlal çok fazla ve yaptırım yok. Onun ilgili yaptırım ve ağır cezalar geliyor. Özellikle internette ’kopyala-yapıştır’ yöntemiyle yapılan ihlallere karşı da yeni müeyyideler uygulanacak. Baktığımız zaman hak ihlalinin en çok internette meydana geldiğini görüyoruz. Bir eseri, sahibinden izin alınmadan kopyalamak, çoğaltmak ve yayımlamak yasaktır ama bu internette daha çok oluyor. Bu “kopyala-yapıştır” meselesi nedeniyle önümüzdeki günlerde çıkacak yasa ile insanların çok canı yanacak. Artık şahsınıza ait olmayan bir eseri kopyalayıp yapıştıramayacaksınız. Yapıştırıp onu kullandığınız zaman cezai müeyyideler olacak.

İnternet sitelerinin reklâmdan para kazandığına dikkat çeken Parmaksız, “Nemalanma varsa telif de vardır. Yasa ile nemalanma ya da eser sahibinden izin almadan kullanılan bilgileri tespit ettiğimiz taktirde, o site kapatılacak ve ağır para cezaları gelecek. Müeyyidelerde para cezası var, hapis cezası var ve internet sitelerini kapatma var. İnternet sitelerine birkaç günlük süre de tanınıyor. Ama düzeltmezse cezai müeyyide daha da artıyor” diye konuştu.

İLESAM olarak yazarların ve eser sahiplerinin birbirlerine sahip çıkmasını istediklerini ifade eden Parmaksız, şunları kaydetti:

“Eser sahipleri eserlerine mutlaka sahip çıksınlar. Bunun için de alanlarıyla ilgili gidip meslek birliklerine üye olsunlar. Çünkü biz İLESAM olarak 3-5 yıllık değil, 100 yıllık bir üyelik yapıyoruz. Kişi yaşarken haklarını korumaya devam ettiğimiz gibi kişi öldükten sonra da 70 yıl biz onun hakkını korumaya devam ediyoruz. Yani bu gün eserimiz talep görmeyebilir. Eserimizden faydalanılmayabilinir veya telif kazanamayabilirler ama yarın kazanamayacağımızın bir garantisi yok. Nasıl evimizi ve arabamızı sigorta ettiriyorsak, eserlerimizinde kaskosunu yaptırmamız lazım. Bunun kaskosunu da İLESAM yapıyor. Farklı alanlarda çalışan meslek birlikleri yapıyor.”

            Konferansın sonunda dinleyenlerin sorularını cevaplayan Parmaksız, “İlesam olarak yakın zaman içinde özellikle üniversiteleri İlesam’a üye olmaya davet edeceğiz. Bu konudaki resmi davet yazıları bir iki ay içinde rektörlüklere gönderilecek. Üniversitelerle ortak yaptığımız bu projeyi Nisan sonu itibariyle bitireceğiz; ama Eylül’den sonra projenin ikinci ayağına başlayacağız” dedi.

 

 

 

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Fax

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

e-mail

:

ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 2016         12 Nisan 2011

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 732981

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.