İLESAM Gaziantep Şubesi “Âşık Fani Afşin - Hayatı, Âşıklığı, Eserleri" konulu söyleşi düzenledi İLESAM Gaziantep Şubesi “Âşık Fani Afşin - Hayatı, Âşıklığı, Eserleri" konulu söyleşi düzenledi T.C. Başbakanlık DPT Müsteşarlığı SODES kapsamında, İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından “Gaziantep Kültür ve Edebiyat Günleri ve Yazarlık Okulu Projesi” çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, İLESAM üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz tarafından “Aşık Fani Afşin - Hayatı, Aşıklığı, Eserleri" konulu söyleşi düzenlendi. Aşık Fani Afşin’in de hazır bulunduğu söyleşide, Aşık Fani tarafından söyleşinin son bölümünde bağlama eşliğinde söylediği türkü ve şiirleri öğrenciler tarafından beğeniyle karşılandı. İslamiyetten sonra edebiyatın divan edebiyatı ve halk edebiyatı olarak iki başlık altında toplandığını belirten Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz, eski bir geçmişe, köklü bir geleneğe sahip olan anonim tekke ve aşık edebiyatı şeklinde oluşan ilk Türk edebi geleneğinin onuncu asırla günümüz arasındaki örneklerinin tamamını Türk Halk Edebiyatı adıyla anmayı uygun buluyoruz ifadesinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, “Halk edebiyatı içerisinde yer alan aşık edebiyatı ferdi bir edebiyat olduğu kadar aynı zaman da bir gelenek edebiyatıdır. Aşıklar kendi ürünlerini yan yana yaşatırlar. Aşık edebiyatının tasavvufi tekke edebiyatından son derece etkilendiğini söyleyebiliriz. Mevcut kaynaklara göre aşık edebiyatı 16. yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. Daha öncelerine ait aşık tarzı şiirlerden bu güne kadar elimize belge ulaşmamıştır” diye konuştu. Aşık tarzı şiiri ezgilerinde ve icra geleneğinden ayırmak mümkün değildir diyen Korkmaz, “Aşıklar kendi yaşadıkları toplum içerisindeki inanç ve o toplumun kültüründen son derece etkilenmektedirler. 15. yüzyılda hilafetin Osmanlı saltanatına geçmesinden sonra Türk kültürü İslami kurallardan daha fazla etkilenmiştir” şeklinde konuştu. Aşık Fani’nin yaşam öyküsünden örnekler sunan Korkmaz, Aşık Fani’nin renkli kişiliği ve bir çok sanat dalındaki başarılarıyla günümüz aşıkları arasında farklı bir yeri olduğunu söyledi. TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ İLESAM GENEL MERKEZİ Adres : İzmir 1.Cad. No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA Tel : 0 312 419 49 38 Fax : 0 312 419 49 39 Web : www.ilesam.org.tr e-mail : ilesam@ilesam.org.tr
İLESAM Gaziantep Şubesi “Âşık Fani Afşin - Hayatı, Âşıklığı, Eserleri" konulu söyleşi düzenledi
T.C. Başbakanlık DPT Müsteşarlığı SODES kapsamında, İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından “Gaziantep Kültür ve Edebiyat Günleri ve Yazarlık Okulu Projesi” çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, İLESAM üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz tarafından “Aşık Fani Afşin - Hayatı, Aşıklığı, Eserleri" konulu söyleşi düzenlendi.
Aşık Fani Afşin’in de hazır bulunduğu söyleşide, Aşık Fani tarafından söyleşinin son bölümünde bağlama eşliğinde söylediği türkü ve şiirleri öğrenciler tarafından beğeniyle karşılandı.
İslamiyetten sonra edebiyatın divan edebiyatı ve halk edebiyatı olarak iki başlık altında toplandığını belirten Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz, eski bir geçmişe, köklü bir geleneğe sahip olan anonim tekke ve aşık edebiyatı şeklinde oluşan ilk Türk edebi geleneğinin onuncu asırla günümüz arasındaki örneklerinin tamamını Türk Halk Edebiyatı adıyla anmayı uygun buluyoruz ifadesinde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, “Halk edebiyatı içerisinde yer alan aşık edebiyatı ferdi bir edebiyat olduğu kadar aynı zaman da bir gelenek edebiyatıdır. Aşıklar kendi ürünlerini yan yana yaşatırlar. Aşık edebiyatının tasavvufi tekke edebiyatından son derece etkilendiğini söyleyebiliriz. Mevcut kaynaklara göre aşık edebiyatı 16. yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. Daha öncelerine ait aşık tarzı şiirlerden bu güne kadar elimize belge ulaşmamıştır” diye konuştu.
Aşık tarzı şiiri ezgilerinde ve icra geleneğinden ayırmak mümkün değildir diyen Korkmaz, “Aşıklar kendi yaşadıkları toplum içerisindeki inanç ve o toplumun kültüründen son derece etkilenmektedirler. 15. yüzyılda hilafetin Osmanlı saltanatına geçmesinden sonra Türk kültürü İslami kurallardan daha fazla etkilenmiştir” şeklinde konuştu.
Aşık Fani’nin yaşam öyküsünden örnekler sunan Korkmaz, Aşık Fani’nin renkli kişiliği ve bir çok sanat dalındaki başarılarıyla günümüz aşıkları arasında farklı bir yeri olduğunu söyledi.
TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ
İLESAM GENEL MERKEZİ
Adres
:
İzmir 1.Cad. No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA
Tel
0 312 419 49 38
Fax
0 312 419 49 39
Web
www.ilesam.org.tr
e-mail
ilesam@ilesam.org.tr
Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 142432
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.