İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ PROGRAMI (10.12.2011)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ PROGRAMI (10.12.2011)

MEHMET AKİF EDEBÎ ESER KAHRAMANI OLABİLİR Mİ?
(10. 12. 2011)

İLESAM Kültür Evinin geleneksel Cumartesi toplantılarında şiir, edebiyat, sanat ve kültür birbiriyle harmanlanarak katılımcıları ile buluşmaya devam ediyor. Bu buluşmalarda şairlerin dudaklarından dökülen şiirler coşkun ırmaklar gibi çağıldayıp ruhları ferahlatırken birbirinden değerli profesörlerin katılımları ile varsıllaşan söyleşiler konukların bilgilerini tazeleyerek, düşünme mekanizmalarını harekete geçiriyor.
 
10. 12. 2011 Cumartesi gününün konuğu Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat’tı.

“Mehmet Akif Ersoy edebi eser kahramanı olabilir mi?” sorusunu katılımcılara yöneltirken ve düşüncelerini paylaşırken bugüne kadar belki de hiç kimsenin dile getirmediği bir konuya değindi Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat

Türk kültürünün düşün isimlerinden biri olan Mehmet Aktif Ersoy hakkında pek çok inceleme ve araştırmalar yapıldığını, Akif’in eserlerinin çok yönlülüğünün çağdaş yöntem ve tekniklerle değerlendirildiğini ancak siyasi, edebi, tarihi kişiliğine yansıyan yönüyle edebî bir eserin kahramanı olarak kaleme neden alınmadığını sorusunu yöneltti katılımcılara. 

 

Polat, Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğu halde şahsiyetinin en önemli özelliğinin münzevilik olduğunu, milletvekilliği yaptığı zamanlarda bile talep edilmedikçe konuşma yapmadığını, bu duruma yakın çevresinin de tanık olduğunu sözlerine ekledi.

Kuntay’ın Üç İstanbul’unda, birkaç okul piyesinde, kıyıda köşede kalmış birkaç hikayede, manzumelerde, pek çok hatıratlarda adının geçtiğini, ancak bütünüyle edebî bir kişilik olarak Onu ele alan bir edebiyat eserinin henüz olmadığını dile getirdi.


 


Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, “Roman kahramanı olarak seçeceğiniz karakterlerde hangi özellikleri ararsınız?” diye konuşmasına devam ederek romanın anlatma esasına bağlı bir metin olduğunu, ortada anlatılacak bir olay yoksa betimleme ve ruh tasvirleriyle ilerleyeceğini, böylece olaydan yoksun kimliğiyle metnin tatsız tuzsuz olacağını ifade ederek şiir ve denemede olayın olmadığını ama romanın olmazsa olmazlarından olduğunu da sözlerine ekledi. Akif’in kişiliğini muzdarip olarak tanımlayan ve bu sıfata dikkat çekerek bu kavramın tipleştirilmeye en yatkın insan tipi olduğunu, yaratılan karakterde artı nitelik yoksa yazarın hayal gücünü kullanması gerektiğini, tipin, karakterin önüne geçen bir olgu olduğunu belirterek Mehmet Akif Ersoy edebi kişilik olarak tip yaratılmaya en yatkın kimliktir, dedi. 

Mehmet Akif’i gölgede kalmış birkaç isimle karşılaştırmanın anlamsız olduğunu söyleyerek Recaizade Mahmut Ekrem, Tevfik Fikret gibi isimlerle karşılaştırılabileceğini söyledi.

Necip Fazıl, Nurullah Ataç gibi isimlerin Akif hakkındaki olumsuz görüşlerini de katılımcılarla paylaştı. 

Değerli isimlerin hayattayken mi vefatından sonra mı daha tesirli olduğu sorusunu katılımcılara yöneltirken böyle şahsiyetlerin çalışmalarının uzun solukta etkili olacağının altını da çizdi.

 

Etkinliğin ardından İLESAM’ın 2011 yılını Mehmet Akif Ersoy Yılı ilan ettiklerini, etkinlikleri çerçevesinde özellikle İstanbul Şubesinde olmak üzere tiyatro, sergi, yarışma gibi bir çok alanda bir dizi etkinlik düzenleyerek Akif’i öğrencilere anlatmaya çalıştıklarını söyleyen İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat’a birTeşekkür Belgesi takdim etti. 

 

Kısa bir ara verildi. Bu arada çaylarını yudumlayan konuk ve İLESAM üyesi dinleyiciler haftada bir de olsa birbirlerini görmenin mutluluğunu yaşadılar ve sohbet ettiler. 

 
 
Birharfin bazı köşeyazarları ve editörü bu etkinlikte bir anı karesi oluşturdular.


 

 


İLESAM üyesi ve şair Orhan Vergili’nin sunumuyla devam eden şiir dinletisinin ardından bu güzel etkinlik de anılarda hoş bir seda olarak kaldı.

HABER: Sibel UNUR ÖZDEMİR
YAYINA HAZIRLAYAN ve FOTOĞRAFLAR: NUR ERSEN
 

 

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Fax

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

e-mail

:

ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 2699         11 Aralık 2011

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 966378

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.