İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “ RUSYA’NIN TÜRK DÜNYASI POLİTİKASI” KONUŞULDU ve ŞİİR DİNLETİSİ YAPILDI

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “ RUSYA’NIN TÜRK DÜNYASI POLİTİKASI” KONUŞULDU ve ŞİİR DİNLETİSİ YAPILDI
(04 Şubat 2012 )

Edebiyat doğası gereği muhiti ve edebi ilişkileri de beraberinde getirmektedir. Ses, sesi çağrıştırır. Söz, sözü üretir. Şiir, şiiri besler. Söyleşiler dillendikçe bilgiler aktarılır dalga dalga. Ve edebiyat tüm bu etkinliklerle muhatabını davet eder kendi dünyasına; bulur da.

Hemen hemen bütün şehirlerimizde küçük ama samimi edebiyat çevrelerine rastlamak mümkün. Başkent Ankara, bu konuda oldukça şanslı. Şehrin pek çok yerinde farklı farklı mekânlarda çeşitli etkinlikler yapılıyor muhtelif zamanlarda. İşte bu sıcak, içten ve samimi etkinliklerden biri de 04.02.2012 tarihinde İLESAM Genel Merkezinde yapıldı.


İLESAM Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah ÇETİN’in sunumu ile başlayan etkinlikte Yıldırım Beyazıt ÜniversitesindenDoç. Dr. Salih YILMAZ “Rusya’nın Türk Dünyası Politikası” hususundaki pek çok bilgiyi katılımcılarla paylaştı.

 

“Rusya’nın Türk Dünyasına yönelik politikasının olmadığını söyleyerek sözlerine başlayan YILMAZ, Rusya’nın Orta Asya, Avrupa ve Kafkasya ile ilgili politikalarının olduğunu ifade etti. 

Doç Dr. Salih YILMAZ, Rusya’nın dış politikasında Orta Asya’nın önemi, Kazakistan politikası, bağımsızlık sonrasında Orta Asya’daki gelişmelerin Rusya’ya yansımaları, Hazar Denizinin hukuki statüsü, yoksulluk, çevre kirliliği, uyuşturucu kaçakçılığı, sağlık, eğitim, sınır sorunu, ticaret azlığı, etnik gerginlikler, Rusya’nın Orta Asya politikasında kullandığı siyasi ve ekonomik açmazlar, Avrasya Ekonomik Birliği, Gazprom Şirketi, doğal gaz, petrol, geçiş yolları, yer altı ve yer üstü kaynaklarının kullanılması ana başlıkları altında Rusya’nın Orta Asya politikası ile ilgili bilgiler verdi. İletişimin önemli unsurlarından biri olan dil mevzuuna da değindi.

 

Söyleşinin ardından İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komitesi Başkanı İlter Yeşilay tarafından Doç. Dr. Salih YILMAZ’a bir Teşekkür Belgesi sunuldu.

 

Sonrasında ise İLESAM’ın 22.01.2011- 13.03.2011 tarihleri arasında düzenlemiş olduğu 64 saatlik Diksiyon Programını başarı ile tamamlayan Nevzat DOĞANAY’a Kurs Bitirme Belgesi yine İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komitesi Başkanı İlter Yeşilay tarafından takdim edildi.


Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği çatısı altında toplanan edebiyat sevdalıları söyleşinin peşi sıra yalnızlık, dostluk, sevgi, ölüm, anne, gönül, barış, su, beşeri ve ilahi aşk, memleket, gönül kırgınlığı, Peygamber Efendimizin doğumu, Edirnetemalı şiirleri seslendirdiler. Kimi şairler ise edebiyatta bir yazı türü olan hiciv (taşlama) tarzındaki şiirlere yer verdi.

Aşık Sevdai “Yalan olan bu alemde nefes alan bizler, bir gün mutlaka gerçek aleme gideceğiz.” diyerek vurdu mızrabını sazının tellerine ve bir deyiş seslendirdi.

 


Nurettin Gür Ozanoğlu, 7 Mart’ta kaybettiği babası Merhum Fehmi Gür’ü anarak babasının adına düzenlenecek olan anma gününü duyurdu ve babasına ait bir şiiri seslendirdi.

"Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da Zaman" isimli şiiri Nurettin Özdemir’in sesiyle can buldu"

 

Sakine-Kemal Işık çifti, Aşık Sevdali’nin sazından dökülen nağmeler eşliğinde düet yaparak katılımcıların alkışlarını topladılar.

 

 

MESAM Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda şarkı sözü yazarı Hülya Şenkul’da şiir dinletisine katılan konuklar arasındaydı. Şenkul, “Aşk Beklemez” şiirinin yanı sıra Malatya- Elazığ şivesi ile seslendirdiği “Ele mi?” isimli şiiriyle keyifli dakikalar geçirterek katılımcıları kahkahalara boğdu.


 

İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komitesi Başkanı İlter Yeşilay, İLESAM Kadınlar Komisyonunun Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı’yla birlikte hazırladığı "Türk Şiirinde Kadın Şairlere Bakış" adı altında düzenlenecek olan sempozyumun 23 Şubat 2012 tarihinde saat: 14.00 de DTCF Muzaffer Göker salonunda yapılacağını duyurdu katılımcılara. 

 

Şiir dinletisini yönlendiren Mahir Ünat, şiir okuyacak şairleri kürsüye davet ederken Yunus Emre’den, Aşık Veysel’den ve daha pek çok şairden kısa dörtlükler okudu. Böylece iki şiir arası boşlukları doldurarak etkinliğe renk kattı.

Ve bir İLESAM cumartesisi daha belleklerde hoş bir seda olarak yerini alıverdi. 


HABER ve FOTOĞRAFLAR: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
YAYINA HAZIRLAYAN: NUR ERSEN

 Okunma Sayısı : 2708         08 Şubat 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 101442

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.