İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (27 Şubat 2012)-TÜRK ŞİİRİNDE KADIN ŞAİRLERE BAKIŞ SEMPOZYUMUNA BÜYÜK İLGİ

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (27 Şubat 2012)

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Fax

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

e-mail

:

ilesam@ilesam.org.tr


İLESAM’IN 12. GENEL KURULU 31 MART 2012 TARİHİNDE YAPILACAK 

İLESAM Genel Merkez Yönetim Kurulu, tüzük gereği 2 yılda bir yapılması gereken Genel Kurul tarihini belirledi. Gerekli resmi davet yazısı ve gündem maddeleri üyelere bir hafta içinde gönderilmeye başlanacak. 

Meslek Birliğimizin 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı; ilgili tüzük gereğince 24.03.2012 Cumartesi günü saat 10.00’da İzmir 1. Cadde, No:33/16 Kızılay/ANKARA adresindeki İLESAM Genel Merkez Salonunda; çoğunluk sağlanamadığı takdirde; 31 Mart 2012 Cumartesi günü saat 10.00’da Kızılay Sok. No: 1 Kızılay/ANKARA adresindeki Türk Tarih Kurumu Konferans Salonunda yapılacaktır.

Çoğunluğun aranmayacağı ikinci toplantıda, katılanların Yönetim, Denetim ve Haysiyet Kurulları asil üye sayısının  iki katı olması toplantının yapılması için yeterli olacaktır.

İSTANBUL ve GAZİANTEP Şubesi üyelerinden yalnız delege olanlar Genel Kurul’da oy kullanabilecek.

Genel Kurula katılabilmek için üyelerimizin Meslek Birliği üye kartı veya nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Gelemeyen üyelerimiz Tüzük gereği noter onaylı vekâletname verdikleri kişiler aracılığıyla oy kullanabilirler (Asil üyeler vekaleten bir üyeyi temsil edebilir).

Birliğimizin üyelerine daha iyi hizmet sunabilmesi için genel kurulumuzun mümkün olan en geniş katılımla gerçekleşmesi arzu edilmektedir. 

Bu vesile ile üyelerimizin 31 Mart 2012 Cumartesi  günü saat:10.00’da belirtilen adreste 12. Genel Kurul’a teşriflerinizi rica eder, saygılar sunarız.

İLESAM GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU


TÜRK ŞİİRİNDE KADIN ŞAİRLERE BAKIŞ SEMPOZYUMUNA BÜYÜK İLGİ

İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ile  Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı işbirliğiyle düzenlenen “ Türk Şiirinde Kadın Şairlere Bakış” başlıklı sempozyum  23 Şubat 2012 tarihinde DTCF Muzaffer GÖKER Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Çok yoğun bir ilgiyle karşılanan sempozyumda katılımcıların sayısının çok fazla olması nedeniyle oturacak yer bulamayanlar programı ayakta seyretmek zorunda kaldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasını müteakip kürsüye gelen İLESAM Başkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZ, “sanatın cinsiyetinin olmadığını ve bu sempozyumun bayan sanatçıların özelliklede şiirle uğraşanların sorunlarını dile getirme açısından önemli olduğunu ve önümüzdeki yıldan itibaren bu sempozyumu geleneksel hâle getirmeyi düşündüklerini” söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurullah ÇETİN Türk Edebiyatı ve Şiirinde kadın şair ve yazarların öneminden bahsederek konunun ayrıntılı bir biçimde  incelenmesinin yararlı olacağını belirtti. Katılımcılara ve ülkenin dört bir yanından program için Ankara’ya gelen şair ve akademisyenlere teşekkür eden. Prof. Dr. Nurullah ÇETİN Fakültelerinin böylesine önemli bir sempozyuma evsahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Daha sonra kürsüye gelen İLESAM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı İlter YEŞİLAY komisyon üyesi arkadaşlarıyla birlikte uzun süredir hazırlandıkları programın hayata geçirilmesinden dolayı memnunluk duyduğunu belirterek söze başladı. Hayatın her alanında olduğu gibi edebi camiada da kadınların  fırsat eşitliği kazanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Kadın şairlerin ürettikleri eserler, kendi iç dünyalarında ve sosyal çevrelerinde yaşadıkları kırılma noktaları, aile ve sosyal çevrenin kadın şiirine etkileri ve duygusal ifade özgürlüğü konularında geçmişten bu güne yaşanmış bütün sorunlara akademik bir görüş seviyesinden bakmanın son derece yararlı olacağını dile getiren Yeşilay müthiş bir katılımın gözlendiği sempozyumun gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti de belirtti.

Sempozyuma geçmeden önce TRT Müzik Kanalı “FISILTILAR” Programına Türk Edebiyatına ve Şiirine verdiği destek ve önemden dolayı İLESAM  tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. İLESAM Başkanı Sn. PARMAKSIZ  tarafından Fısıltılar Programının Prodüktörü Sn. Emin YEŞİLYURT’a sunulan plaket ve “FISILTILAR” programı katılımcıların alkış ve takdirleriyle de ödüllendirildi.

Sunuculuğunu DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Sn. Emine Gözde ÖZGÜREL’in üstlendiği ve “Türk Şiirinde Kadın Şairlere Bakış” adı altında gerçekleştirilen sempozyuma bildirilerini sunmak üzere katılan akademisyenler yerlerini aldıktan sonra, Oturum Başkanı DTCF’den Doç Dr. Sn. Nihayet ASLAN oturumu görüşmeye açtı.

İlk bildirgeyi;  Başkent Üniversitesinden Doç Dr.Sn. Nesrin TAĞIZADE KARACA; Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet Dönemi Kadın şairlerimiz hakkında sundu

İkinci bildirgeyi; Hacettepe Üniversitesinden Doç Dr. Sn. Gülay MİRZAOĞLU SIVACI“Sözlü Şiir Geleneğinde Kadın ve Şiir” konusunda sundu. Konuşmasını görsel sunumuyla da destekleyen konuşmacı; TRT saz sanatçılarının eşliğinde konusuna örnek olan güzel bir türküyle de bildirgesini destekledi.

Üçüncü bildirgeyi; Gaziantep Üniversitesinden gelerek sempozyuma katılan Yrd. Doç. Dr. Sn. Behiye KÖKSEL “Kadın Aşıkların Yetişmesinde, Aile Çevresinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri”konusunda sundu.

Dördüncü bildirgeyi, Tunceli Üniversitesinden gelerek sempozyuma katılan Yrd. Doç. Dr. Sn. Türkan YEŞİLYURT “Toplumun Kadın Şaire Bakışı” konusunda sundu.

Beşinci bildirgeyi; Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sn Ayfer YILMAZ (Aynı zamanda İLESAM Kadın Komisyonu Üyesi)“Türkiye’de Kadın Şairler Edebiyat Alanında Seslerini ne kadar Duyurabiliyorlar” konusunda sundu.

Sempozyumun bitiminden sonra katılımcı akademisyenlere Sn. Abdullah SATOĞLU Sn.Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sn. Nurullah ÇETİN,  Sn. İsmet Bora BİNATLI, Sn. Vedat FİDANBOY ve Sn. İlter YEŞİLAY tarafından plaketleri sunuldu.

Araştırmacı Yazar Sn. Abdullah Satoğlu: “Toplum içinde son derece renkli ve değişik bir dünya görüşüne sahip olan şairler arasında, kadın şairlerimizin önemli bir yeri vardır. Asil ve necip milletimizin, vefakar ve zeki kadınları her alanda olduğu gibi, sanat ve edebiyat hayatımızda da erkeklerden hiçbir surette geri kalmamışlardır.” Diyerek duygularını belirtti.

Dört buçuk saat süren ve dolu dolu geçen programın en keyifli yanlarından biri  ise Orman Genel Müdürlüğü Korosu Şefi, Ünlü Bestekar ve Kanun Sanatçısı Şehriban Kasapoğlu hanımefendiyle yaşandı.

Kültür Bakanlığı Sanatçıları Reyyan Kurbani ve Sevim Öndeş’le birlikte kadın şarkıları seslendiren Şehriban Kasapoğlu’na salondaki izleyiciler keyifle eşlik etiler.

Sımsıcak bir enerjinin ve samimi bir havanın mutluluğunu bütün katılımcılara şarkılarıyla ve varlıklarıyla  yaşatan Sanatçılara Teşekkür Belgelerini İLESAM  Haysiyet Kurulu Başkanı Sn. İsmet Bora BİNATLI sundu.

Programın son bölümünde İlter YEŞİLAY yönetiminde kürsüye gelen şair hanımlar; izleyenlere birbirinden güzel ve anlamlı şiirlerini sundular.

Sırasıyla:

Berran YALÇIN

Hayriye ÇİTOĞLU

Sevinç ATAN

Aşık Ayten GÜLÇINAR,

Nevin KURULAR,

Nuriz GÖKMENOĞLU

                                                               Nur ERSEN ve

İlter YEŞİLAY’ın şiirlerinden örnekler sunduğu dinletinin ardından şairlerimiz teşekkür belgelerini İLESAM Başkanının elinden aldı.

Dört buçuk saati kaplayan zaman diliminde Kadın Şairlerimize  geçmişten bu güne uzanan bir bakış sergileyen ve çok ses getireceğine inanılan sempozyumu büyük bir sabır ve samimiyetle izleyen başta İLESAM’ın değerli üyeleri ve bütün konukların ortak bir isteği vardı: “Konuyla ilgili daha geniş ve birkaç günü kapsayan bir sempozyumun daha yapılmasının gerektiği”

Sempozyumun sona ermesiyle beraber, tüm konuklar sanatçılar, öğrenciler, akademisyenler, düzenlenen ikram sırasında birbirleriyle kucaklaştılar ve sohbet ettiler. Sempozyumun yararlı olduğu ve güzel geçtiği konusunda fikirlerini paylaşma ve düzenleyenlere teşekkür etme imkanı buldular.

Hatıra fotoğraflarının çekildiği, programa katılan şairlerin kitaplarını imzaladığı, neşeli ve samimi konuşmaların tatlı esprilerin havada uçuştuğu “Türk şiirinde Kadın Şairlere Bakış” başlıklı sempozum anılarda ve dağarcıklarda güzel bir iz  bırakarak sona erdi.

  

İLESAM, Sivas-Gemerek’te Telif Haklarını Ve Bayrak Kanununu Anlattı.

22 Şubat 2012 tarihinde saat 15.00 -17.30 arasında Cumhuriyet Üniversitesi Gemerek Yüksek Okulu’nda Telif Hakları Ve İLESAM’ın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu çerçevesinde yaptığı hizmetler konusunda İLESAM Genel Muhasibi Cemal Tuzcuoğulları bir konferans verdi ve şiir sunumunu ise İLESAM üyesi Bahaattin Karagöz tarafından yapıldı.

23 Şubat 2012 tarihinde ise saat 11.00-12.00 arası Gemerek Kültür Merkezi salonunda Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerine tarihimizde Bayrak ve Sancaklarımız konulu konuşmayı İLESAM üyesi Müfit Öner yaptı.

Aynı salonda saat 13.00 – 14.00 arasında Sivas-Gemerek Kaymakamı Sayın  Adnan Tezcan’ın himayesinde tertip edilen organizasyon ile  Daire Amirleri ve Şube Müdürlerine Kültür Merkezi Salonu’nda “Tarihimizde Bayrak ve Bayrak Kanunu” konuşma ve sunum İLESAM üyesi Müfit Öner tarafından yapıldı. Konferansa, Gemerek’te bulunan Siyasi Parti Başkanları, Sivil toplum kuruluş temsilcileri, Daire amirleri ve Belde Belediye Başkanları katıldı. Aynı gün Gemerek Meslek Yüksekokulu’nda saat 15.00-17.00 arası Türk Bayrağı ve Bayrak Kanunu konulu konuşma İLESAM üyesi Müfit Öner tarafından tekrar edildi ve Gemerek Belediye Başkanı Sayın İrfan Sağırkaya’nın isteği üzerine Bahaattin Karagöz’de Bayrak şiirini okudu.

Ayrıca Gemerek Anadolu Öğretmen Lisesi ve Gemerek Meslek Yüksekokulu kütüphanelerine İLESAM tarafından kitap bağışı yapıldı. 

İLESAM Haysiyet Kurulu Başkanı İsmet Bora Binatlı’nın İmza Günü

İLESAM Haysiyet Kurulu Başkanımız İsmet Bora Binatlı’nın  “SİLİNMESİN İZLERİN” isimli son şiir kitabının tanıtımı ve imza günü  01.03.2012 Perşembe günü saat 18.00 – 21.00 saatleri arasında Altındağ Belediyesi Kabakçı Konağı’nda yapılacaktır.

Şair Vedat FİDANBOY’un sunumu ile gerçekleştirilecek gecede Aşık Yakup TEMELİ’den halk müziği, Behzat ÇİĞİLTEPE’den Türk Sanat Müziği dinletisi de yer alacaktır.Bütün Şair dostlarımız davetlidir.

İLESAM Üyesi Filiz Köstenceli’nin Albüm Tanıtımı Yapıldı.

FİLİZLİ ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ (ALBÜM TANITIMI)
İLESAM Üyesi Filiz Köstenceli’nin Albüm Tanıtımı
 24 Şubat 2012 günü saat 16-18 arasında yapıldı.
ECZACILAR ODASI
Reşatbey Mah. Adalet Cad. No:22 Seyhan / Adana

KALLİMCİ, TRT AVAZ’DA "STÜDYO AVAZ" PROGRAMINA KONUK OLDU

Hasan KALLİMCİ, 23 Şubat 2012 Perşembe günü TRT-AVAZ kanalına konuk
oldu. "Stüdyo Avaz" programına katılan yazar, Fulya AKBUGA’nın
sunuculuğunda, saat 17.00’de başlayıp bir saat süren programda Türk
dünyasına hitap eden yazı ve kitaplarını tanıttı. 22 kitaptan oluşan
destan romanlar setindeki kitaplarda işlenen destanları, konuları
anlattı. Türk dünyası ile ilgili yaptığı incelemeleri ve bu
incelemelerde elde ettiği ürünleri yayımlamış olduğu yazıları da konu
edinen KALLİMCİ; "Destanlar, Türk kültürü denince ilk akla gelen sözlü
kültür ürünlerimizdir. Destan romanlar, bağımsız ve özerk Türk
Cumhuriyetlerinde de takım hâlinde basılmalı; böylece Türk dünyasının
ortak kültür ürünleri olan destanlarımızın milletimiz tarafından
bilinmesi sağlanmalıdır. Aynı çalışma, efsanelerimiz, masallarımız,
ninnilerimiz, tekerlemelerimiz için de yapılmalıdır. Türk dünyası
şairlerinin şiirlerinin yer aldığı antolojiler hazırlanmalıdır." dedi.
Programa, Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup DELİÖMEROĞLU,
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.
Fikret TÜRKMEN ve Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜSAV)
Başkanı Yahya AKENGİN telefonla bağlanarak Hasan KALLİMCİ’nin yazdığı
destan romanlarla ilgili görüşlerini belirttiler.

 Okunma Sayısı : 2750         26 Şubat 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 596829

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.