İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “TANZİMAT SONRASINDA TÜRK ŞİİRİNDE HAZRETİ PEYGAMBER” TEMASI İŞLENDİ (21 NİSAN 2012 )

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “TANZİMAT SONRASINDA TÜRK ŞİİRİNDE HAZRETİ PEYGAMBER” TEMASI İŞLENDİ (21 NİSAN 2012 ) 


Güncel konuları yakından takip ederek seçtiği değerli konuşmacılarla üyeleri olsun-olmasın etkinliklerine katılan herkese hizmet etmekten ve edebiyata gönül veren dostlarla bir arada olmaktan, keyifli dakikalar paylaşmaktan mutluluk duyan İLESAM, bu hafta da yine güncel bir konuyu Kültür Evine taşıdı.

Bilindiği gibi 14-20 Nisan tarihleri Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed’in (S.A.V) doğum günü olarak kutlanır. Kutlu Doğum haftası 1987 yılında resmileşerek kutlamalar etkin hale getirilmiştir.Bu hafta içerisinde çeşitli salatı şerifler, natı şerifler, hadisi şerifler dile gelir, Peygamberimizin hayatı anlatılır, ilahiler, kasideler, şiirler eşliğinde yâd edilerek yeni, yeni baştan gönüller fethedilir.


İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, kısa ama özlü açılış konuşmasının ardından etkinliğin konusu olan Tanzimat sonrasında Türk şiirinde Hz.Peygamberimiz üzerine bilgilerini katılımcılarla paylaşması için Prof. Dr. İsmail Çetişli’yi kürsüye davet etti ve böylece İLESAM Kültür Evindeki etkinliğin ilk yarısı başlamış oldu.

Tanzimat sonrasında Türk şiirinde Hz.Peygamberimiz için yazılmış eserler hakkındaki bilgilerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. İsmail Çetişli konu hakkında şunları söyledi.

“Şairler, Hz.Muhammed’e duydukları sevgiyi, aşkı, bağlılığı ve hayranlığı kendi hissiyatlarını, duygularını, hayâl güçlerini ve inançlarını gülle ilişkilendirerek anlatma yolunu tercih etmişlerdir. İslâmiyet sonrası Türk şiirinde başlayıp giderek yaygınlık kazanan bu geleneksel yaklaşım Ahmet Yesevî, Yûnus Emre, Fuzûlî, Süleyman Çelebi gibi pek çok üstadın kaleminden mısralara yansımıştır.

Tanzimat sonrası dönem, ciddi kırılmalara neden olsa da Hz. Peygamber’den bahseden manzumeler, teşbih ve istiare sanatı içerisinde kendisine yer bularak geleneği sürdürmeye devam etmiş, Peygamber Efendimiz ve gül ilişkisini konu alan eserler edebiyat dünyasında yerini almıştır.

Divan, Halk, Tekke ve Tasavvuf edebiyatında da değerli çalışmalara imza atılmıştır.

Şinasi’den sonra edebiyatın beslenme kaynağı batıdır. Bu değişim Peygamber Efendimiz için yazılan eserlerde de etkili olur, Tanzimat öncesi naat ile başlayan Divan EdebiyatıTanzimat sonrasında bu gelenekten uzaklaşır. Bu durum Hz.Peygamber için yazılan eserleri bitirmemiş ancak şairin imanına, sevgisine, aşkına kalmış bir hale bürünerek geleneğin baskısı söz konusu olmadığı halde Tanzimat sonrasında da aynı samimiyetle varlığını sürdürmeye devam etmiştir. 

Hz. Peygamber için yazılmış eserlerde sevgi ve aşk, özlem, mutluluk ve huzur, şefaat talebi gibi temalara rastlanmaktadır

Necip Fazıl, Arif Nihat Asya, Fehmi Bilgin, Bahattin Karakoç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ali Ulvi Kurucu, Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp gibi üstatlar da birbirinden değerli eserler vermişlerdir.” 


Şeyh Galib, Fuzuli gibi önemli şahsiyetlerle aynı bilgi birikimine sahip olmayan bazı şairler tarafından verilen eserlerin ne yazık ki sığlıktan kurtulamadığının altını çizen Çetişli, şairin günahkar, isyankar, asi, aciz gafil, garip, nalan, perişan gibi olumsuz sıfatlarla gelip Hz. Muhammed’den şefaat talep ettiklerini de sözlerine ekledi.


 
 
Söyleşi sonrasında İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız katılımlarından dolayıProf. Dr. İsmail Çetişli’ye bir Teşekkür Belgesi takdim etti.

 

 

Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan şiir dinletisi Orhan Vergili’nin sunumu ile devam etti. Etkinlik, bahar, aşk temalı şiirlerin yanı sıra şairlerin gönüllerinden dökülen çeşitli ilahiler, deyişler, naatlarla coştu.

 

 


 

Merih Baran, Nurettin Özdemir, Rıfat Kaya, Ertuğrul Yılmaz, İsmet Bora Binatlı, Şener Çelebi, Mediha Uzer, Ayhan Özmen, Tuncer Ulusoy, Ozan Zebuni, Zeki Dağlı, Hikmet Özdemir, Aysel Biçer, Suna Güvel, Sevinç Güven, Murat Duman, Ozan Sevdai, Hüseyin Atmaca, Tuncay Ulusoy, Kemal Arslan, Rabia Gölbaşı, Vedat Fidanboy, Mahir Ünat, Yeter Bektaş, Müzeyyen Keskin, İbrahim Yaman, Tülin Şener, Sibel Unur Özdemir, Orhan Vergili, Elif Kılıç, İlter Yeşilay, Murat Güvendik, Nurettin Gür Ozanoğlu, Ramazan Kurt, Şükrü Anat, Ali Kemal Parıldar, Satı Küçük, Metin Topçu ve Gülhan Yalçınkaya Cumartesi etkinliğine katılan isimler arasındaydı.

 

 

Yetişkin katılımcılarının yanı sıra zaman zaman küçük konuklarını da ağırlayan İLESAM Kültür Evi Nurettin Gür Ozanoğlu’nun oğlu Ali Merdan OZANOĞLU saz çalarak seslendirdiği “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” türküsü ile coştu.
 
 
Ve…Şiirin, edebiyatın, sanatın, kültürün konuşulduğu, şiirlerin okunduğu bir İLESAM Cumartesi etkinliği daha geçti hayatın içinden yüreklerde iz bırakarak.

Haber ve fotoğraflar: Sibel UNUR ÖZDEMİR

 Okunma Sayısı : 3703         25 Nisan 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 992619

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.