İLESAM’IN 26. YILI İLESAM GENEL MERKEZİNDE KUTLANDI (28.04.2012)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM’IN 26. YILI İLESAM GENEL MERKEZİNDE KUTLANDI(28.04.2012)
İLESAM Ailesi bir geleneksel cumartesi toplantısında daha buluştu takvimler 28.04.2012 tarihini gösterirken. Bu buluşma her zamankinden daha farklıydı çünkü İLESAM’ın 26. yılınıkutlamak için bir araya gelmişti üyeler.


Bilim ve edebiyat alanında ülkenin gelişmesini, birlik ve beraberliğin sağlanmasını, bilim adamlarının, yazarların, şairlerin bir çatı altında toplanmasını arzulayan Prof. Dr. Ahmet Sonel, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Prof. Dr. Dursun Yıldırım, Çoşkun Ertepınar, Yahya Akengin, Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Akengin, Prof. Dr. Reşat Genç ve Prof. Dr. Bilge Ercilasun tarafından 28 Nisan 1986 yılında kurulan İLESAM bugün 26. yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.

 

Programın açılış konuşmasını İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yaptı. Hemen sonrasında ise o günlerden başlayarak bugünlere ulaşan İLESAM çatısı altında yapılan her faaliyet, her tasarı, her çalışma ve bu etkinliklerde emeği geçen hemen herkesin fotoğrafları ile de anıldığı fotoğraf sanatçısı Zeynel Yeşilay tarafından hazırlanan bir sinevizyon gösterisi sundu.

 

 

 

 

Ardından fikir ve proje yapısı İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız tarafından oluşturulan Ankara-Gölbaşı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gölbaşı Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” adlı Slogan ve Logo Yarışmasınakatılan ve derece alan öğrencilerin hazırladığı birbirinden güzel logo ve sloganlardan oluşan sekiz dakikalık sinevizyon gösterisi de katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile izlendi.
 

 

Geleceğin büyükleri olan çocukların konuya bakış açılarını ortaya koyan birbirinden güzel ve renkli çalışmalar onların bu konudaki duyarlılığını gözler önüne sererken İLESAM imzalı bir sosyal sorumluluk projesinin daha amacına ulaşması sevindiriciydi.

 

26 Nisan 2012 Perşembe günü - Dünya Telif Hakları Günü- bu yarışmanın ödül törenini güzel bir merasimle yaptıklarını, telif hakkını korumanın ve korsanla mücadele etmenin bir vatandaşlık görevi olduğu gibi bu projeyle hedeflenen temanın her türlü korsan yayının önünü kesmede atılan bir adım olduğunu, 
projeyi Temmuz ayı itibariyle bitirdiklerinde Milli Eğitim Bakanlığına başvurup Türkiye’deki bütün okullarda Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Kulüpleri kurulması için bir tüzük hazırladıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığına bunu bir teklif olarak götüreceklerini anlatırken mutluluğu gözlerinden okunan İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Türkiye çapında düşünüldüğünde hayata geçirilen bu projenin büyük bir aşama olduğunu bu konuda yapılan ve yapılacak olan her eylemin geleceğin teminatını oluşturduğunu vurgulayarak korsan yayın almak kul hakkı yemekle aynı anlama gelir, diyerek sözlerini noktaladı.

 

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne tüm kalbiyle bağlı olan gazeteci, yazar, telif hakları uzmanı Cemal Tuzcuoğulları da geçmişten günümüze uzanan yelpaze içerisinde İLESAM’ı ve bünyesindeki gelişmeleri anlatarak 1857 yılında Hakkı Nizamiyeadında ferman çıkarıldığını, 1927’de İstanbul radyosunun açıldığını ancak telif hakkı manasında bir yol kat edilemediğini, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 27. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında ‘Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir. Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.’ hükümlerinin amir olduğunu, emeğe değer biçilemeyeceğini, eğitime büyük önem veren bir grup aydının 28.04.1986 tarihinde bir araya gelerek İLESAM’ı kurduklarını, 1995’te Avrupalı yazarların baskısıyla Avrupa Birliği/Gümrük Birliği anlaşmasının yapıldığını söyleyerek karşılaşılan sıkıntıları dile getirdi ve kat edilen gelişmeleri katılımcılarla tek tek paylaştı.

 

 
Cemal Tuzcuoğulları konuşmasının sonunda üyelerin sorularını cevapladı.
 

 
Şiir dinletisi öncesinde İbrahim İmer’in dağıttığı İLESAM logolu yaka iğnelerini katılımcılar yakalarına taktı.

 

26. yıl kutlamaları katılımcıların aşk, Mevlana, dost, zaman, sevgi, anne hakkı, ilk göz ağrısı, umut, çocuklar, 23 Nisan, bahar, sitem, memur temalı güzel şiirlerini yorumlaması ile devam etti. Şiir dinletisi Orhan Vergili tarafından sunuldu. Sevgi, umut ve dil bir araya gelince yüreklerde açamayacağı hiçbir kapı yoktu ve paylaşılan bu dakikalar hele de tüm yürekler tek bir vücut olarak aynı hissiyatla çarptığında o kadar kıymetliydi ki. 

Aşık Dudai, Ozan Zebuni, Orhan Vergili, Rıfat Kaya, Ertuğrul Yılmaz, Mehmet Sevinç Ergun, Feyzullah Seçkin, Tuncay Ulusoy, Uğur Bulut, Erkan Demirci, Kemal Özcan, Nurettin Gür Ozanoğlu, Şener Çelebi, Merih Baran, Suna Güven Sevinç, Güven Doğan, Atıf Selçuk, Mustafa Firengiz, Derviş Hekim, Nur Ersen, Sibel Unur Özdemir, Tülin Şener, İbrahim Yaman, Nevzat Doğanay, Sırrı Çetin, İbrahim İmer, Elifçe Kılıç, Eyüp Şahan, Ramazan Kurt, Yeter Bektaş, Mahir Ünat, Kemal Arslan, Murat Duman, Aşık Sevdaietkinliğine katılan isimler arasındaydı.


 

Şiirin, edebiyatın, sanat ve kültürün birbiriyle buluşarak yüreklerde hoş sedalar bıraktığı bir İLESAM Cumartesi etkinliği daha geçti hayatın içinden 26 koca yıla merhaba diyerek.

Haber: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Fotoğraflar ve Yayına Hazırlayan:Nur ERSEN

 Okunma Sayısı : 3180         17 Mayıs 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 894693

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.