İLESAM GENEL MERKEZİNDE “TÜRK EDEBİYATINDA MİLLÎ MÜCADELE” KONUSU KONUŞULDU, ŞİİRLER, ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ (3 KASIM 2012)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM GENEL MERKEZİNDE  “TÜRK EDEBİYATINDA MİLLÎ MÜCADELE” KONUSU KONUŞULDU, ŞİİRLER, ŞARKILAR  SESLENDİRİLDİ (3 KASIM 2012)

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak alınan karar çerçevesinde organize edilen bir cumartesi sohbeti ve şiir dinletisinde daha buluştu  sanata, kültüre, şiire gönül verenler.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yaptığı kısa açılış konuşmasının ardından Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tunç’u  kürsüye davet etti. Sohbetin konusu “Türk Edebiyatında Milli Mücadele” idi.

Yrd. Doç. Dr. Gökhan TUNÇ “Milli Mücadele’yi konu alan romanların yazarları farklı ideolojilere sahiptir. Bu ideolojilere göre değişkenlik gösterebilen anlatıcının bakış açısı, aşk, anne, vatan, baba, padişah, Mustafa Kemal Paşa, askerlik, işgalciler, işbirlikçiler, Milli Mücadele’nin çıkış sebebi, incelenen romanların sonu açısından cevaplanmaya çalışılmalıdır.

Milli Mücadele’yi ele alan romanların hemen hepsinde gerçeklik vurgusunun olduğu görülür. Ancak; gerçek tarihin ne olduğu konusunda Marksist, Kemalist ve İslamcı yazarlar arasında bir uzlaşmazlık vardır. Yazarlar, tarihi gerçeklikleri anlattıklarını kanıtlamak için tarihi belgelerden, telgraflardan vb. faydalandıkları gibi yararlanılan kaynaklar hakkında dipnotlar da düşerler.

Romanların genellikle olumsuz bir şekilde başlaması dikkat çekicidir. Merkezi kişinin arayış yolculuğu kalıbı çerçevesinde bahsedilen olumsuzluğu gidermesi, bir başka ifadeyle sevgilisine kavuşmak ve vatanı tekrar geri almak için yaşadıkları topraklardan ayrılması ile devam eder. Bahsedilen arayış kalıbının prototipi Mustafa Kemal Paşa’dır. Arayış yolculuğu  kalıbı isteme, ayrılış,  mücadele düzlemindedir. Milli Mücadele’nin başarılı sonuçlanmasına karşılık romanların sonunda merkezi kişilerin çoğunlukla istediklerini elde edemedikleri ve yaşadıkları yere dönmedikleri görülür.

Farklı ideolojilere sahip yazarlar ortak payda da buluşarak  Milli Mücadele’nin sonunda İstanbul’un yerine “Ana” kelimesi ile özdeşleşen “vatan” kelimesini kullanarak Anadolu, Anavatan şeklinde konumlandırıyorlar. Baba kelimesiyle ise görevini yerine getiremeyen,  ülkeyi  koruyan otorite yani  padişah simgeleniyor. Vatan vurgusuna dikkat çekiliyor.

 

Milli Mücadele’nin başlatıcısı, sürdürücüsü ve lideri olan Mustafa Kemal Paşa’ya bakış açısı her ne kadar genellikle olumlu olsa da yazarların ideolojik yönelimlerine göre kimi zaman değişiklik gösterebilmiştir.

Genel olarak işgalci devletlerin Türklere ait toprakları işgal etmesi nedeniyle nefsi müdafaa içine girilmesiyle Milli Mücadele’nin başladığı ifade edilir. Bu anlamda; Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek ve Vurun Kahpeye, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban, Kemal Tahir’in Yorgun Savaşçı, Hıfzı Topuz’un Milli Mücadelede Çamlıca’nın Üç Gülü, Attila İlhan’ın Allah’ın Süngüleri, Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler, Tarık Buğra’nın Küçük Ağa, Sevinç Çokum’un Ağustos Başağı  adlı eserleri örnek verilebilir.” diyerek “Yazarların, Milli Mücadele’ye bakışlarında çoğunlukla ideolojilerinin gerektirdiği düşünceden uzaklaştıklarının görüldüğünü, romanlarda okuru Milli Mücadele’nin doğruluğu yönünde  ikna etmek için anlatıcılar tarafından özellikle hal değişim kalıbına başvurulduğunu, Milli Mücadele konulu romanlarda temel olarak iki yönelim gözlendiğini, halkın kahramanlığına ve özverisine bilhassa vurgu yapıldığını” da sözlerine ekledi.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız,  söyleşi sonrasında Yrd. Doç. Dr. Gökhan TUNÇ’a bir Teşekkür Belgesi takdim etti ve katılımcılarla konu hakkındaki düşüncelerini de paylaştı.

Sunumu Mahir Ünat tarafından yapılan Şiir Dinletisine geçildiğinde birbirinden değerli şairler vatan, Cumhuriyet, yaşlılık, aşk, kader, hayat  temalı şiirleri yorumladılar.

Nevzat Taşkıran ise bestesi ve güftesi kendisine ait olan “Sen Ömrümün Tek Gülüsün” isimli parçasını seslendirdi.

Aşık Sevdai, her Salı akşamı 18:00-21:00 arası Sentez Kültür Evinde Dilek Işık ile birlikte sunumunu üstlendikleri Şiir ve Müzik Dinletisine davet etti şiire ve müziğe gönül verenleri.

İLESAM Isparta Temsilcisi Zeki Çelik de katılımcılar arasındaydı. Çelik, Meslek Birliğine ait etkinliklerde çektiği fotoğraflardan ve görüntülerden oluşan bir  CD hazırladığını belirterek bu çalışmasını İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’a hediye etti.

 

 

Parmaksız ise Çelik’in Isparta’da yaptığı hizmetlerden bahsederek Genel Kurul’da da bulunduğunu ve Kurul’un her anını görüntülediğini sözlerine ekleyerek kendisine teşekkür etti ve  CD’nin  İLESAM  kayıtlarına geçirilerek  arşivdeki yerini alacağını belirtti.

Zeki Çelik, Isparta’da bir sanat merkezi açmak ve hayata geçirmek için verdikleri çabaları anlattı. Parmaksız, sanat merkezi açıldığında İLESAM’ın bir cumartesi etkinliğini orada gerçekleştirecekleri, sözünü verdi.

 

Aynı zamanda, İLESAM Cumartesi faaliyetlerini kaleme alan ve görüntüleyen Sibel Unur Özdemir’e ve Nur Ersen’ e de çalışmalarından dolayı teşekkür eden Mehmet Nuri Parmaksız, söz uçar yazı kalır, etkinlikleri yapıyoruz, yaşanıyor ve  bitiyor ama  geriye dönüp baktığımızda yazılanlar ve fotoğraflar ânı ölümsüzleştiriyor, dedi.

 

 

Merih Baran, Suna Güvel, Hayriye Çitoğlu, Leyla Yurtsever, Kemal Yurtsever, İsmet Bora Binatlı, Rifat Kaya, Vedat Fidanboy, Sibel Unur Özdemir, Orhan Vergili, Hatice Yaşar, Hasan Karaoğlan, Kadir Sefa Ozanoğlu, Zeki Çelik, Musa Şahin, Nurullah Çetin, Ozan Zebuni, Aşık Dudai, Ali Lale, Yılmaz Erdoğan, Hatun Tülin Şenol, Yeter Bektaş, Ramazan Kurt, Aşık Sevdai, Elifçe, Hatice Erat Dinleyici, Nurettin Gür Ozanoğlu, Tuncay Ulusoy, Nevzat Taşkıran, Cahit Karaç etkinliğe katılan isimler arasındaydılar. 

Bu güzel cumartesi etkinliği  de gönüllerde  yerini aldı hiç şüphesiz ki.

 

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Sibel UNUR ÖZDEMİR

 Okunma Sayısı : 3906         04 Kasım 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 684322

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.