İLESAM Kültür Evinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anıldı ve Türkmeneli Türklüğü” teması işlendi.

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM Kültür Evinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anıldı ve Türkmeneli Türklüğü” teması işlendi.
 
 
İLESAM KÜLTÜR EVİNDE 

“Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anıldı” ve “Türkmeneli Türklüğü” teması işlendi.

(10.11.2012)

Edebiyatın, sanatın, kültürün konuşulduğu, güncel konuların tartışıldığı, şiirlerin okunduğu bir İLESAM Cumartesi sohbetinde daha bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı edebiyata sevdalı yürekler.
 

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız “Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 74. yılında saygıyla ve rahmetle anıyor; Silah Arkadaşlarına ve güzel vatanımız için kara toprağın bağrına düşen şehitlerimize şükranlarımızı sunuyor; huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.” diyerek duygularını dile getirdikten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” sözünü paylaştı katılımcılarla. “Elbette her nefes sayılıdır ancak Ulu Önder Atatürk, fikirleri ve inkılâpları ile her daim yaşamaya devam edecektir.” dedikten sonra konuşmasını yapmak üzere Haydar Dakuklu’yu kürsüye davet etti.

 
Haydar Dakuklu konuşmasına başlamadan önce Aşkın Yıldız tarafından hazırlanan “Türkmeneli Ağlıyor” isimli bir belgesel film sundu katılımcılara. Türkmeneli bölgesinde yaşanan zorlukların, sıkıntıların ve acı günlerin konu alındığı belgeselde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Yard. Dç. Dr. Çetin Saatçi, Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Kerim Türkmen, Erciyes Üniversitesi İ. İ. B. Fakültesi’nden Prof. Dr. Mahir Nakip, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı ve Gazeteci - Yazar Fikret Bila’nın da konu hakkındaki görüş ve düşünceleri yer alıyordu.


 

Film sonrasında kendisinin ve ailesindeki bireylerin karşılaştığı zorluklardan bahsederek o günlere ait anılarını da paylaşan Dakuklu bölgede yaşayanların ortak sorunları üzerinde de tek tek durdu. Körfez Savaşının öncesi ve sonrasında yaşananları değerlendirerek içinde bulunulan durumun 2003 yılından sonra daha da kötüleştiğini belirten Dakuklu “On beş sene önce nüfus % 85–90 iken şu anda % 35–50lere düşmüştür.” diyerek üzüntüsünü dile getirdi ve “2003’ten beri sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Hak elbette yerini bulacaktır.” cümlesi ile konuşmasını sonlandırdı. 



 

Katılımcıların konu hakkındaki sorularını da cevaplayan Haydar Dakuklu’ya İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız bir Teşekkür Belgesi takdim ederek “ Gönlümüzden geçen; doğruyu herkesin görmesidir. Şehit haberlerimiz karşısında yüreğim sızlıyor. Yaşananlar karşısında tek yürek olmamız gerek. Bir kader var alnımıza yazılan, nerede doğduysak oraya hizmet edeceğiz.” şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etti.


Etkinliğinin ikinci yarısında gerçekleştirilen Şiir Dinletisi Orhan Vergili’nin sunumu eşliğinde yapıldı. 


Takvimlerin On Kasım’ı göstermesi nedeniyle tek yürek haline gelerek aynı duyguları paylaşan katılımcıların gönüllerinden, dillerinden ekseriyetle Atatürk’e dair şiirler döküldü. Ortak duyguların paydasında buluşan İLESAM’lı şairler günün anlam ve önemine dair kalplerinden geçen hissiyatlarını bakın nasıl dile getirdiler:


 

“1934 yılında Bayburt’ta Atatürk’ü bu gözlerimle gördüm ben. Ulu Önder’i tek yönüyle tanımak yanlıştır. O, millete örnek olan, güzel fikirler veren bir kişidir.”

“Atatürk’ü, Allah’a borçlusunuz. Tüm güzellikleri de Atatürk’e borçlusunuz.”

“Hiç kimse, hiç bir güç, senin sevgini ve bizim sana karşı duyduğumuz minnet borcunu içimizden sökemez. Sen, sonsuza kadar yaşayacaksın çünkü bizler varız. Beynimizle, kalbimizle, iliklerimize kadar seviyoruz Atamızı. Sen olduğun için biz olduk... Sen olmasan olmazdık!”

“ Atatürk asla savaşı sevmedi. Onun ilkesi ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ idi.”

“Ölümünün 74. yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyor, Tanrı’dan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.”


Bazı katılımcılar ise hürriyetle, Cumhuriyetle, Atatürk ile ilgili kısa konuşmalar yaparak yüreklerinden kopup gelen anılarını paylaştılar.

Kendisinin de gazi olduğunu söyleyen Nevzat Taşkıran, Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini dillendirerek bir şiir seslendirdikten sonra on beş günde bir Pazar günleri saat 18.00- 23.00 arasında Yüksel Caddesi No: 11/19–20 adresinde bulunan Nora Restaurant’ta gerçekleştirecekleri şiir dinletisi, Türk Sanat Müziği konseri, tango, resital, yarışma, tiyatro gibi etkinlikleri bünyesinde barındıran bir dizi aktivite gerçekleştireceklerini, zaman zaman şeref konuklarını ağırlamanın mutluluklarını da yaşayacakları bilgisini aktardı.


Atatürk, Kerkük, Bayrak, On Kasım, Cumhuriyet, dil, aşk, sevgi, millet, tarih, İstanbul temalarının yanı sıra akrostiş tarzında yazılmış şiirler de mekâna yayıldı sahiplerinin sesinden. 


Rifat Kaya, Kurbun Teyze, İbrahim İmer, Ali Kemal Parıldar, Leyla Yurtsever, Merih Baran, Arzu Kök, Âşık Dudai, Nur Ersen, Tülin Şener, Sibel Unur Özdemir, Sevinç Güven Doğancan, Nurullah Çetin, Necati Özdenkoş, Nevzat Taşkıran, Kemal Aslan, İsmet Bora Binatlı, Mahir Ünat, İbrahim Yaman, İlter Yeşilay, Suna Güvel, Tuncay Ulusoy, Âşık Sevdai, Satılmış Dönmez, Ertuğrul Yılmaz ve daha önceki etkinliklerde “turizm” konusu hakkındaki değerli bilgilerini katılımcılarla paylaşan TRT Eski Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kalkan da programa katılan isimler arasındaydı.


 

 


Şiirin, edebiyatın, sanat ve kültürün birbiriyle buluşarak yüreklerde hoş sedalar bıraktığı bir İLESAM Cumartesi etkinliği daha gelip geçti zamanın içinden.

Haber: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Fotoğraflar ve Yayına Hazırlayan: Nur ERSEN

 Okunma Sayısı : 3467         13 Kasım 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 259226

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.