İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “DEDE KORKUT” TEMASI İŞLENDİ (24.11.2012)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM KÜLTÜR EVİNDE “DEDE KORKUT” TEMASI İŞLENDİ (24.11.2012)

İLESAM Cumartesi sohbetleri ve şiir dinletileri tüm hızıyla devam eden Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Merkezindeki etkinliğinin bu haftaki konuğu Doç. Dr. Selahattin BEKKİ, işlenilen konu ise “Dede Korkut”tu.


İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi Pehlivan Uzun tarafından kürsüye davet edilen Doç. Dr. Selahattin BEKKİ, takvimlerin 24 Kasım tarihini gösterdiğini ve tüm öğretmenlerin bu özel gününü kutladığını ifade ederek konuşmasına başladı. 

Kilisli Muharrem Rifat, Zeki Ömer Defne, Faruk Sümer, Saadettin Özçelik, Osman Fikir Sertkaya, Mustafa Sinan Kaçar’ın Dede Korkut hakkındaki çalışmalarından bahseden Bekki, konu hakkında verilen seminerlerden, sempozyumlardan, bildirilerden de örnekler verdi.

 
Konuya bilimsel ve duygusal boyutta bakmak gerektiğinin altını çizen Bekki konuşmasının içinde Deli Dumrul, Tepegöz, Boğaç Han, Uruz, Banu Çiçek gibi destani hikaye kahramanlarına da yer vererek on iki boyun temalarına değinerek içeriklerini tek tek açıkladı.


Konu hakkında “Boyların tamamında kişisel mücadeleler, töre, inanç, yaşanılan coğrafya, göçebe Oğuzların hayatı, bireyin kendini tanıma süreci, olağanüstü güçle mücadele, aşk evliliği, iç çelişki, düşmanları anlatılır. Oğuzlar barışçıl bir tabiat sergilerler. Bazen ganimet almak için savaşa çıkarlar. Boylar, tek tek olsa da bütün olarak düşünülmesi gerekir.Çünkü bir boydaki kahraman, diğer boyda yan karakter olarak karşımıza çıkar.Her bir hikayeye ‘Boy’ yada ‘Oğuzname’ denir. Baş tarafında Mukaddime bulunan boylar Besmele ile başlar. Korkut Ata’yı tanıtır. Her ne iş olacaksa önce ona danışılır. Oğuz boylarında yaşar. Vecizelere rastlanır. Kadın tipleri üzerine anlatımlarla da karşılaşılır. Akrabalık ilişkileri önemlidir. Avcılık, savaş sanatıdır.” şeklinde açıklama yapan Doç. Dr. Selahattin BEKKİ, Dede Korkut’un vasiyetini okudu ve “Boy boyladı soy soyladı.’ cümlesiyle konuşmasını noktaladı.


Söyleşi sonrasında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Selahattin BEKKİ’ye İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi Pehlivan Uzun tarafından bir Teşekkür Belgesi takdim edildi.


Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan Şiir Dinletisi Orhan Vergili’nin sunumu ile gerçekleşti.


Öğretmen, aşk, vatan-gurbet, efkar, dede-aile-yaşam, bilmek, Muharrem Ayı, Kerbela, geçmiş, şair, kin, çağrı, Hak, gözyaşı, evlat sevgisi, hayat ilim, insan, ihtimal, Dünya – Ahret, hasret, kahır temalı şiirler çınladı mekanda ve dinleyicilerin damaklarında hoş bir lezzet bıraktı. Kendilerine ait şiirlerin yanı sıra Orhan Veli Kanık, Nejat Birdoğan ve Fehmi Gür’e ait şiirler de seslendirildi şairler tarafından.


 


 
ÖĞRETMEN MARŞI

Öğretmenim; fikrimi cehle karşı biledim.
Tanrıma el açıp da mesleğimi diledim.
Bu ülkü, benim ülküm; bunu ben besteledim.
Dünyaya kanat oldu benim ilmimle fennim
Ben çocuklarım için yaşayan öğretmenin.
….

Arasan bulamazsın bilemezsin dersini
Sağlayan çocuklardır vatanın ahengini
Atatürk nesli yapar ilim cengini
Onlara var inancım onarla var güvenim
Ben zaten bunun için ölmeyen öğretmenim.

Nejat Birdoğan

Aşık Zebuni, Şaban Tek, Nevzat Taşkıran, Elifçe, Melih Baran, Mahir Ünat, Vedat Fidanboy,İsmet Bora Binatlı, Nurettin Gür Ozanoğlu, Nur Ersen, Sibel Unur Özdemir, Suna Güvel, İlter Yeşilay, Tuncer Ulusoy, Filiz Durak, Ali Lale, Belgin Turan, Ahmet Sami, Hayriye Çitğoğlu, Ertuğrul Yılmaz, Ozan Sevdai, Orhan Vergili etkinliğe katılan isimler arasındaydı.


 

 

 
 
Bir Cumartesi etkinliği daha gönüllerde hoş bir seda bırakarak hatıralarda yerini aldı.

HABER: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
FOTOĞRAFLAR ve YAYINA HAZIRLAYAN: NUR ERSEN

 Okunma Sayısı : 3807         26 Kasım 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 16083

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.