İLESAM KADINLAR KOMİTESİ İLK TOPLANTISINI İLESAM KÜLTÜR EVİNDE YAPTI (3 Mart 2013)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM KADINLAR KOMİTESİ İLK TOPLANTISINI İLESAM KÜLTÜR EVİNDE YAPTI
 (3 Mart 2013)


İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Kadınlar Komitesi 2013 yılının ilk toplantısını İLESAM Kültür Evinde gerçekleştirdi.

İLESAM Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı İlter Yeşilay toplantıya katılmak için gelen her konuğunu sevgi dolu bir yürekle, sıcacık bir gülümseyişle karşıladı.

İLESAM Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı İlter Yeşilay başkanlığında yapılan etkinliğin sunucusu Nur Ersen’di. 

Ersen’in daveti ile konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İlter Yeşilay, İLESAM’ın kadın üyelerinin sanat adına edebî ve akademik alanlarda yaptıkları ve yapacakları çalışmalarında ortak noktada buluşarak fikirlerini hayata geçirmek ve kadın imzalı üretimlerin çoğalması için mücadele ettiklerini söyledi. Bu toplantının konusunun “kadın ve sevgi” olarak belirlediğinin altını çizen Yeşilay, yüreğinde sevgi barındırmayan insanların şiddete başvurduğunu dile getirerek kadına yönelik gerçekleştirilen şiddetten bahsetti ve sözlerine şöyle devam etti:



“Ne yazık ki kadınlarımız günümüzde hala şiddete maruz kalıyor. Gün geçmiyor ki televizyonlarda, gazetelerde şiddet içeren bir haber seyretmeyelim ya da okumayalım. Şiddet uygulayan, kadının eşi, babası, abisi veya herhangi bir akrabası olabiliyor. Uygulanan sadece fiziksel şiddet değil elbette. Duygusal, sözel, psikolojik, cinsel şiddetler de mevcut bunların içinde. Etnik köken ve inanca karışmak, aşağılayıcı davranışlarda bulunmak, işgücünün sömürülmesi, hareket ve özgürlüğün kısıtlanması, ailesi ve komşusuyla görüşmesinin yasaklanması, özgüveni yok etme, basit nedenlerden dolayı boşanma, yaptığı çalışmaların küçümsenmesi, özel alana müdahale, yaşam alanı bırakmama vb. başlıklar da kadınlara uygulanan şiddetlerden bazıları. 

**
 
Cahil, geçim sıkıntısı çeken, kırsal kesimlerde yaşayan insanların yanı sıra üniversite tahsili yapmış, belli bir kariyer sahibi olan kadınların da şiddetle karşılaştıkları, bu durumdan utandıkları için sustukları da yapılan araştırmalar sonucu elde edilen istatistikî bilgilerden anlaşılıyor. Bu konuda kanunlarımızın caydırıcı olması gerek. Maalesef ki kanunlarımız yetersiz ve düzeltilmesi ise en büyük arzumuz. Öte yandan erkek çocuklarını büyüten ve eğiten biz kadınlar olduğumuza göre, onlara ‘sevgi’ unsurunu aşılamalıyız. Her durumda erkeğin öncelikli olduğu aşikâr. Ama asıl olan bir şey var ki; o da kadının eğitilmesidir. Elbette birçok sivil toplum kuruluşu bu konuda mücadele ediyor fakat biz, kadın şairler ve yazarlar olarak üzerimize düşeni yapmalı, şiirlerimizde, yazılarımızda kadına şiddet ve sevgi temalarını işlemekle, sesimizi duyurmakla, toplumu aydınlatmakla mükellefiz.”


Yeşilay’dan sonra söz alan Nevin Kurular, Türk aile yapısında kadının yeri ve eğitimin önemi konusundaki düşüncelerini paylaştı katılımcılarla. Kurular “Aile içinde kadına yüklenen görev ve sorumluluk, toplumun geleceği olan çocuklarımızı dünyaya getirmesi, onların sağlıklı büyütülüp sosyal bir varlığa dönüştürülmesi önemli yer tutar. Gelecekte toplumları oluşturacak çocuklar, ilk terbiyelerini aile içinde anneden alır. Annenin eğitimi, psikolojik ve sosyal durumu çocuğun yetişmesinde önemli bir etkendir. ‘Bir erkeği eğitirsen bir kişiyi, bir kadını eğitirsen bir aileyi eğitmiş olursun.’ sözü ne kadar da doğrudur. Türk aile yapısının sağlıklı bir şekilde varolabilmesi için aksaklıkların düzeltilmesi, ancak devlet politikasında etkin bir düzenleme ve kadının bilinçlendirilmesi ve sosyal hayata katılmasıyla mümkün olabilecektir” diyerek cümlelerine son verdi.
**

Sibel Unur Özdemir ise toplantının konusu olan ‘sevgi’ temasına değinerek "sevgi" kelimesinin insanın yüreğini nasıl ısıttığından, sevginin yalnızca kadına değil, erkeğe de kısaca insana yakıştığından ve günümüzde yitirilen diğer kavaramlar gibi sevginin de yozlaştırıldığından bahsederek toplum olarak sevgimizi göstermekten, sevgi sözcüklerini söylemekten çekindiğimizi ama öbür yandan şiddet içerikli kötü sözleri utanmadan rahatlıkla zikrettiğimize vurgu yaparak okutulmayan kızlarımızın ve çocuk gelinlerimizin de olduğunu unutmamız gerektiğini belirtti. Özdemir “Prospektüsü bilinmez ama en şifalı ilaçtır sevgi. Şekil değiştirir herkesin gönlünde. Başka başka yeşerir yüreklerde. Yaşamın gerçeğidir sevgi. Sevdiğinizin sesidir, sıcak bir gülümseyiş, derinden bir bakış, dokunmaktır şefkatle, paylaşmaktır en özel anları. Beslemek gerekir sevgiyi. Almadan vermek Allah’a mahsustur zira. Emek ister sevgi. Sabır ister. Saygı ister. Sevgi üzerine kurulmuştur dünya. Her kapıyı açan çok özel bir anahtardır o. Zaman kadar eskidir sevgi. Yalnızlık kadar kuvvetli. Tutku kadar güçlü. Aşk kadar çarpıcı. Baş döndürücüdür. Ruhtur. Üstündür tüm duygulardan. En değerli yapı taşıdır yaşamın içinde. Kocaman bir mozaiktir renk veren. Ahenklidir. Yücedir. Kutsaldır. Doğurgandır. Anaçtır. Derinden sarsar yokluğu, anaforlar yaratır yürekte. Varlığı ise bir ömürdür seven yüreklerde.” diyerek konu hakkındaki düşüncelerini paylaştı katılımcılarla.
**

 

Komite üyeleri, yürekleri ısıtan sıcacık çaylarını yudumlayıp ikram edilen yiyeceklerin tadına bakarken bir arada olmanın sevincini yaşayarak sohbet ettiler ve birbirlerine olan özlemlerini de giderdiler.
**

Sevinç Doğancan Güven, sözü ve bestesi kendisine ait olan hüzzam makamındaki "Bana Hep Acı Verdin” isimli şarkıyı yorumladı. Sözleri İlter Yeşilay’a bestesi ise Bilge Özgen’e ait olan “Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler“ isimli eser ise Nur Ersen ve Fatoş Taner tarafından seslendirilirken bayanlar korosu da onlara eşlik etti.
**

Kadın, mazi, huzur, yaşam, aile, sevgi, aşk, serzeniş temalı şiirler ağırlıklıydı şairlerin dilinde.

“Kadın ve Sevgi” temalı toplantıya katılan hanımlar arasında Durkadın Karagöl (Kurban Teyze), Nur Ersen, Sibel Unur Özdemir, Elifçe, Sevinç Doğancan Güven, Tülin Hatun Şener, Berran Yalçın, Hayriye Çitoğlu, Yıldız Ersöz, Sultan Çelik, Nesibe Açılmış, Füheyda Biner, Fatma Kartal, Hatice Erat, Oya Şahin, Fatoş Taner, Nevin Kurular bulunuyordu.

**


Kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İlter Yeşilay şunları söyledi:

“Değerli hanımlar, Kadın Komisyonu olarak 2013 yılının ilk toplantısını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz beraberce. İLESAM Genel Merkez Kadın Komisyonu, kadın üyeleri arasındaki dayanışmayı ve koordinasyonu sağlayarak eser üreten kadınlarımızın ortak paydadaki duygu, düşünce ve fikirlerinin sanat ortamında şiirle, musikiyle, dostça paylaşılması adına her ay düzenleyeceği toplantılarına devam edecektir. Gerçekleştirmek istediğimiz pek çok projemiz var. Elbette ben, bunu tek başıma gerçekleştiremem. Sizlerin desteği, yanımızda olmanız çok önemli. Sizlerin projelerine de açığız, yanınızda yer almaktan mutluluk duyarız. Çok keyifli bir gündü, katılımlarınız için teşekkür ederim. Bir daha ki toplantımızda buluşmak dileğiyle.” 


Kadına şiddet, kadın ve sevgi gibi toplumsal konuların büyük bir duyarlılıkla ele alındığı, birbirinden güzel şiirlerin okunduğu, şarkıların seslendirildiği, dostlarla sohbetlerin edildiği, gündemle ilgili düşüncelerin paylaşıldığı, sıcacık çayların yudumlandığı, kitapların imzalanıp hediye edildiği, günü süsleyen papatyaların gülümseyişiyle senenin ilk “Kadınlar Komisyonu” toplantısı tüm güzelliğiyle gönüllerde yerini aldı.

HABER METNİ: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
FOTOĞRAFLAR: NUR ERSEN
YAYINA HAZIRLAYAN: NUR ERSEN

 Okunma Sayısı : 3070         04 Mart 2013

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 958589

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.