İLESAM Kültür Evinde “TÜRK TOPLUMUNDA KADIN SORUNLARI” konuşuldu. (09 Mart 2013)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM Kültür Evinde “TÜRK TOPLUMUNDA KADIN SORUNLARI” konuşuldu. (09 Mart 2013)


Şiirin, edebiyatın, sanatın ve kültürün konuşulduğu şiirlerin okunduğu bu Cumartesi günü etkinliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Türk Toplumunda Kadın Sorunları” konusuna yer verildi İLESAM Kültür evinde. 

Konuşmacı, İLESAM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Komisyonu Başkanı İlter Yeşilay’dı.


Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, öncelikle mekanda bulunan hanımların “Kadınlar Gününü” kutlayarak sağlık, mutluluk ve başarı dileklerini ilettikten sonra Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve AKÇAĞ Yayınevi tarafından düzenlenen roman, inceleme-araştırma ve çocuk edebiyatı yarışma sonuçlarının belirlendiğini, geçen sene düzenlenen yarışmalara göre bu sene düzenlenen yarışmaya katılım oranının çokluğunun memnuniyet verdiğini, gelen eserlerin hepsinin birbirinden güzel olduğunu ve seçimde hayli zorlandıklarını belirterek yarışma sonucunu açıkladı.

Parmaksız “Roman dalında; ‘Nar Çiçeği’ rumuzu ile yarışan Dr. Ahmet ÇEVİK ‘Tutsak Yollar’ isimli tarihi romanıyla, çocuk edebiyatı dalında; ‘Dilfigar’ rumuzuyla yarışan Filiz KALYON ‘Büyüklerimi Tanıyorum’ isimli eseri ile birinciliği alırken inceleme-araştırma dalında; jüri tarafından dereceye lâyık eser bulunamadığını” ifade ederek "Yarışmada derece alanların ödüllerinin Mayıs ayı içinde yapılacak bir törenle sahiplerine verileceğini, birinci olan eserlerin 2013 yılı içinde Akçağ Kitabevi tarafından basılacağını” da sözlerine ekledi. 

Katılımcıları, 11 Ocak 2013 tarihinde İLESAM-Kabakçı Konağında gerçekleştirilecek olan Şiir Dinletisine davet eden Mehmet Nuri Parmaksız, “Türk Toplumunda Kadın Sorunları” hakkındaki konuşmasını yapmak üzere İLESAM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Komisyonu Başkanı İlter Yeşilay’ı kürsüye davet etti.


Televizyonlarda yada gazetelerde şiddet içeren herhangi bir habere rastlanılmayan bir günün geçmediğini belirterek bunları örneklerle açıklayan İlter Yeşilay, “Kadınlarımızın özgürlüğü daraltılmakta, bireyden çok bir eşya gibi görülmekte, etrafındaki insanların hayatını kolaylaştırıcı biri olarak algılanmakta, nefsini bir kenara bırakmış, cansız bir varlık gibi nitelendirilmektedir. Kadınların, erkek çocuk dünyaya getirmek zorunda olan üstün varlıklar olarak değerlendirilmesine de tanık oluyoruz zaman zaman. Kadın, kendine çizilen sınırın dışına çıktığında cezalandırılmaktadır. Yeri gelip töreye kurban gitmekte, berdel altında ezilmekte, kuma kabul etmek zorunda bırakılmaktadır. Fiziksel, duygusal, sözel, psikolojik, cinsel şiddetlerin yanı sıra etnik köken, din, renk, inanca karışmak, aşağılayıcı davranışlarda bulunmak, işgücünün sömürülmesi, hareket ve özgürlüğün kısıtlanması yaptığı çalışmaların küçümsenmesi, özel alana müdahale, yaşam alanı bırakılmaması vb. nedenlerden dolayı kadının ötekileştirildiği de görülebiliyor. 


Ne yazık ki günümüzde bile egemen görülen kimlik erkektir. Kendisini merkez olarak gören erkek, otoritesinin yıkılmaması için kadını yok sayma politikasını izleme yoluna gitmektedir. Bu duruma sadece bizim ülkemizde değil Dünya’nın her tarafında rastlamak mümkündür. 1979 yılında Birleşmiş Milletlerin ‘Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesinde’ de belirtildiği gibi taraf Devletlerin, kadınlar ve erkeklerin tüm ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi haklardan eşit olarak yararlanmalarını temin yükümlülüğü bulunduğu hususunu da vurgulamak, istiyorum. Anayasa Uzlaşma Komisyonunda da kadın üyelerimizi temsilen konuştum. Eşitlik İlkesinin kaldırılmaması, kadının sosyal hayata ve siyasete daha çok katılması, arzumuzu dile getirdim. Ayrıca; Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşerek bölgeler arasında kadın şairlerin koordinasyonunu sağlamak ve kadın şairlerin bazı platformlarda seslerini duyurabilmesi için adım attık.” diyerek “Allah, bizi kadın ve erkek olarak yaratmış.Bizler, iyileri birlikte yükseltmeli, kötülüklerle birlikte mücadele etmeliyiz. Rollerimizi adabına uygun oynamalıyız.” dedikten sonra konuşmasını noktaladı.

Etkinliğin ikinci yarısı “Şiir Dinletisi” ile devam etti. Dinleti, İLESAM Denetleme Kurulu Başkanı Durak Turan Düz tarafından yönetildi.

Nemci Dal, Suna Güvel, İsmet Bora Binatlı, , Rıfat Kaya, Sibel Unur Özdemir, Nur Ersen, Aşık Mahmudi, Durak Turan Düz, Ozan Dudai, Mahir Ünat, Ozan Sevdai, Şakir Susuz, Kazım Kaya, Tuncer Ulusoy, Nevzat Doğanay, Orhan Vergili, Tülin Hatun Şener, Cenap Erat, Nurettin Gür Ozanoğlu, Cahit Karaç, Zeki Dağlı, Funda Gökçen, Nevzat Taşkıran, Arzu Kök, Selçuk Küçükkalıpçı, Halit Askerkaya, Murat Duman, Kemal Çakır, Necati Özdenkoş, Erhan Dikili, Osman Öcal, Kurban Teyze, Merih Baran, Salih Kozan, Sultan Çelik ve Ozan Esnafi etkinliğe katılan isimler arasındaydı.



Kadına şiddet gibi bir toplumsal konunun büyük bir duyarlılıkla ele alındığı, bu anlamlı günle ilgili şiirlerin yanı sıra sevgiliye sitem, gönül, kriz, gurbet, özlem, unutmamak, ağlamak, yasak, kız çocuklarının okutulmasının gerekliliği, vicdan azabı, berdel, dert, çare, umut, incitmek, sevda, aşk, ayrılık, hüzün, gözyaşı, geçip giden günler, zorlu yaşantılar, zaman, ana, dürüstlük- doğruluk, sevgi- saygı, emek temalı şiirler de güne damgasını vurdu.İşte, kadına uygulanmaması gereken şiddete tepki olarak Necati Özdenkoş tarafından kaleme alınmış bir şiir.


ELLER KIRILSIN

Toplumdaki şiddet içimde sızı
Bir ömür geçse de kalırmış izi
Dokuz ay karnında taşıyor bizi
Kadınlara kalkan eller kırılsın.
………
Sevince uğruna can verdiğimiz
Bazen de yoluna gül serdiğimiz
Eksik etek deyip hor gördüğümüz
Kadınlara kalkan eller kırılsın.

Nasıl da kıyarlar narin bedene
Hepimiz acırız ölüp gidene
Seyirci kalmayın zulüm edene
Kadınlara kalkan eller kırılsın.
……………..

Adalet nerede söyleyin bana
Cesaret bulanlar kıyıyor cana
Kalpleri her zaman sevgiden yana
Kadınlara kalkan elelr kırılsın.

Necati Özdenkoş
 



İLESAM Kültür Evinin çatısı altında gerçekleştirilen güzel ve anlamlı bir Cumartesi günü etkinliği daha belleklerde yerini alırken elbette kadınlarımızın sorunlarının senede bir güne sığdırılamayacağı, bir gün de çözümlenemeyeceği ancak birlikten kuvvet doğacağı ve daha güzel yarınlar için el ele verilmesi ve aydınlık günler içindi tüm çaba.


HABER METNİ: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
FOTOĞRAFLAR ve YAYINA HAZIRLAYAN:NUR ERSEN

 Okunma Sayısı : 4315         11 Mart 2013

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 889915

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.