CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİLERİ “İLESAM yeni döneme ‘Merhaba’ dedi.” (28 Eylül 2013)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİLERİ “İLESAM yeni döneme ‘Merhaba’ dedi.”
(28 Eylül 2013)
 

 


9 Eylül 2013 tarihinde İLESAM etkinliklerinin bir ayağı olan Kabakçı Konağı Şiir dinletileriyle başlayan yeni dönem 28.09.2013 tarihinde gerçekleştirilen geleneksel Cumartesi Söyleşileri ve Şiir Dinletileri ile de üyelerine merhaba dedi.

Hiç şüphesiz ki pek çok etkinliğe sahne olacak İLESAM Genel Merkezi Kültür Salonu diğer yıllarda olduğu gibi bu dönem de. Birbirinden farklı konuların ele alındığı Cumartesi söyleşileri tüm renkleriyle kucaklayacak katılımcılarını.

Kararlı ve azimli adımlarla ilerleyen İLESAM, bünyesine Haziran ayında katılan Ankara Şubesi ile Ağustos ayında Genel Başkan Mehmet Nuri Parmaksız’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Antalya Temsilciliğinin açılışında olduğu gibi nitelikli hizmetler vermektedir. Disiplinli ve sistemli işlere imza atan, nitelikli hizmetler sunan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin çalışmaları oldukça organize bir yapının başarıldığının aynı zamanda da ekip ruhunun gücünün göstergesidir.

İLESAM Genel Merkez binası yenilenen çehresiyle üyelerine hizmet etmeyi, paylaşımlarda bulunmayı, çağdaş projeler üretmeyi ve uygulamayı hedefleyerek bu dönemde de aktivitelerine kaldığı yerden hızla devam etmeye başlayarak deneyim ve birikimlerini de katılımcılara ulaştırmaya çalışmaktadır. 

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yeni dönemde Meslek Birliğinin faaliyetleri ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun tasarısıyla ilgili gelişmeleri anlatarak, edebiyat dünyasının ve edebiyatçılarımızın sıkıntıları hakkında değerli bilgiler verdi.

Parmaksız “Bu yıl yoğun olacak. Pek çok faaliyet gerçekleştireceğiz. Yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Sizlerin de projelerinizi, önerilerinizi, katkılarınızı bekliyoruz. Biz büyük bir aileyiz. Üyelerimizin çoğu şair olunca Ankara Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği ve Türk Hukuk Enstitüsüyle birlikte ‘Hak, Hukuk ve Adalet’ konulu bir şiir yarışması düzenledik. Dört yıldır Türk edebiyatına yeni eserler ve isimler kazandırmak, Türk edebiyatına ve Türk kültürüne hizmet etmek amacıyla Roman, Hikâye ve İnceleme-Araştırma alanlarında AKÇAĞ Yayınevi ile birlikte düzenlediğimiz bir yarışma daha var. Bu yarışma aracılığıyla üç yılda on beş kitap yayınlandı ve bu seneki ile birlikte yayınlanan kitap sayısı on sekize ulaşacak. 

Bundan bir buçuk sene kadar önce Genel Kurul’da sizler bize yetki vermiştiniz. Bizde bu yetkiye istinaden İLESAM Ankara Şubesini kurduk. 

Üye sayımızın iki bin beş yüzü aşması mutluluk verici. Ancak her üyemizin tek tek oy kullanması hayli yorucu ve güç. Bu nedenle seçim sisteminde değişiklik olacak. Bundan böyle Genel Seçimlerde herkes oy kullanmayacak. İstanbul ve Gaziantep Şubelerimizde uygulanan bir sistem vardı. Benzeri bir uygulamayı burada da gerçekleştireceğiz. Bir delege on kişiyi temsil edecek. 

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 2012 Haziran’ında ortaya çıkan bir tasarıydı, 2013 yılında yasalaşacaktı. Bu yasanın yürürlüğe girmesi haklarınızın kazanılması için önemli. Birleşme zor olsa da üst birlik oluşması ve tek elden yürütülmesi siz eser sahiplerinin daha çok kazanmasına olanak verecek. Bu bağlamda da katkı ve destekleriniz önemlidir.” dedi.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız aynı zamanda Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile yapılan görüşmeler sonucunda Lisansüstü programlarından Tezli ve Tezsiz İşletme Yüksek Lisans Programına katılacak İLESAM Üyelerinin indirimli olarak bu programdan yararlanabilecekleri bilgisini vererek konu hakkında detaylı bilgi vermesi için Müdür Yardımcısı Emin Serin’in asistanı Duygu Alpaydın’ı kürsüye davet etti. Alpaydın, konu ile ilgili dokümanları sunarak müracaatların 04 Ekim 2013 tarihine kadar yapılabileceğini söyledi.
 

Etkinliğe İstanbul’dan katılan Bestekâr Vural Şahin deneyimlerini, bilgilerini, görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Şahin “Şarkı sözü ve şiir farklıdır ama birbirlerinin sınır çizgilerini bilerek ya da bilmeden karşılıklı olarak çok aşmışlardır ama bu da çok rahatsızlık vermez. Ayrıca şiirin malzemesi daha boldur, gezdiği alan geniştir. Şarkı sözü malzemesi itinalı kullanılmalıdır çünkü azdır ve gezdiği mesafe küçüktür oysa çıkardığı ses bazen yıllar sonrasından duyulabilir. Şarkı sözü yazarken 4+3=7, 4+4=8, 3+3+5=11, 6+5=11 gibi kalıpların kullanılması daha iyi olur ayrıca çok eski kelimelerin değil daha akılda kalıcı ve gündelik yaşamda kullanılan, anlaşılması kolay sözcükler seçilmelidir.”diyerek kendisinin projeleri olan antolojilerden de bahsetti. Vural Şahin birbirinden güzel şiirlerine de ses olarak dinleyenleri büyüledi.

Edebiyat dünyasından ve sıkıntılarından da bahseden Mehmet Nuri Parmaksız “İnançlar, zevkler, görüşler, hayat tarzları, fikirler başka başka. Benim derdim fikirlerimi ‘ben’ gibi ifade edebilmek. Doğru olan tekdir. Ama siz, onları siz gibi ifade etmeye çalışırsanız, tek bir söz, yetiştirdiğiniz bir insan, kaleme aldığınız bir mısra, bir Fatiha, bir dua kısaca sizden geriye kalacak bir şey olmalı bu dünyada. Maddi olan her şeyi bırakıp gideceğiz. Kötü şeyler sizi takip edecek, iyi şeyler peşinizden gelecektir.” diyerek kendisinin şiir, roman, deneme, mektup gibi farklı alanlarda eserler verdiğini, kendini tekrarlamayı sevmediğini, üretmenin gerekliliğine de değinerek yeni çıkan “Bencileyin Sözler” isimli kitabında hayata ve aşka dair 777 sözün yer aldığı bilgisini de paylaştı katılımcılarla. 
*

Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan “Şiir Dinletisi”nin sunumu İLESAM Ankara Şube Başkanı Durak Turan Düz tarafından gerçekleştirildi.
*

Yeni dönemin ilk etkinliğine katılan isimler arasında Vural Şahin, Alp Altundal, Arif Bük, İsa Kayacan, Abdullah Satoğlu, Murat Duman, Ertuğrul Yılmaz, Nurettin Gür Ozanoğlu, Vedat Fidanboy, İbrahim Yaman, Rıfat Çakır, Necati Özdenkoş, Orhan Vergili, Necati Aslan, Nur Ersen, İlter Yeşilay, Sibel Unur Özdemir, Suna Güvel, Mahir Ünat, Cemal Tuzcuoğulları, Kemal Arslan, Niyazi Bali, Mehmet Ergun, Hikmet Özdemir, Nevzat Doğanay, Hanifi Işık, Nalan İlhan, İsmet Bora Binatlı, Fatma Ekşioğlu, Ramazan Topoğlu ve Nilüfer Dursun da vardı.

*

Dinleti de Şairlerce saygı duymak, bu dünyadan gitmek, mazi, acı, ölüm, ömür, aşk, yoksul günler, gönül, yâr, Mevlana, memleket, Türkiye, sevgi, menfaat, dost, çocuk gelinler, bozkır temalarını içeren şiirler seslendirildi. 

*


 
*

Uzun lafın kısası; 25 Mayıs 2013 tarihinde Mustafa Firengiz’in “Hitabet Sanatını” anlattığı sezonun son etkinliği ile Cumartesi sohbetlerine yaklaşık dört ay ara veren İLESAM sanata, kültüre, şiire sevdalı gönüllerle yine İLESAM Kültür Evinde buluştu. İLESAM’lılar hiç ayrılmamış gibi yeniden tek bir yürek oldu, sevgi oldu, söz oldu, şiir oldu ve salkım salkım döküldü yüreklerden yüreklere coşkuyla bir etkinlikte daha.

 
*
*

*

*

*

*

*
 

Haber Metni: Sibel Unur Özdemir
Fotoğraflar: Nur Ersen
Yayına hazırlayan: Nur Ersen

 Okunma Sayısı : 3203         30 Eylül 2013

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 191849

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.