İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (19 Şubat 2014)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM GENEL BAŞKANI MEHMET NURİ PARMAKSIZ ve İLESAM GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. NURULLAH ÇETİN’DEN İMZA GÜNÜNE DAVET…

22 Şubat 2014 Cumartesi günü saat 13.00-17.00 arasında Ankara-Akçağ Kitabevinde;

İLESAM GENEL BAŞKANI MEHMET NURİ PARMAKSIZ;

Mahşerin Galibi

Mahşerin Esrarı

Aşkın Kıyametinde

Bencileyin Sözler

Hasretin Narında

Mahşere Dek

Kelebek Ömrü ve Süveyda’ya Mektuplar

Denemeler

Türk Edebiyatında Ağıt Yakma Geleneği ve Ağıt-Destanlar

İLESAM GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. NURULLAH ÇETİN İSE;

1.Prof. Dr. Nurullah Çetin ile Söyleşiler
2.Kimliğimizi Yeniden İnşa
3.Takma İsimler Sözlüğü
4.İnsan Hata Yapar
5.Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Rubai
6.Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Kadar Bizde Türk Edebiyatı Tarihleri
7.Nesir Türleri
8.Şiir Tahlilleri – 2
9.Yeni Türk Şiirinde Geleneğin İzleri
10.Şiir İncelemeleri
11.Edebiyat İncelemeleri
12.Behçet Necatigil, Hayatı, Sanatı ve Eserleri
13.Kendini ve Allah’ı Arayan Adam: Necip Fazıl
14.Yahya Kemal Kitabı
15.Emperyalizme Direnen Türk: Mehmet Akif Ersoy

başlıklarını taşıyan kitaplarını imzalayacak, gönül dostlarıyla buluşmaktan mutluluk duyacaklar…

ADRES:

 

AKÇAĞ KİTABEVİ

Cumhuriyet Mahallesi, Tuna Caddesi, No: 8 / 1, Kızılay-ANKARA

Telefon: 312 432 17 98 - 433 86 51

İLESAM HAYSİYET KURULU  ÜYELERİMİZDEN ŞAİR- ŞARKI SÖZÜ YAZARI VEDAT FİDANBOY TRT NAĞME’NİN KONUĞUYDU

İLESAM  Haysiyet Kurulu Üyelerimizden Şair-Şarkı Sözü Yazarı  Vedat FİDANBOY

13 Şubat 2014 tarihinde saat 09.00’da TRT Nağme’de canlı olarak yayımlanan; yapımcılığını TRT’miz prodüktörlerinden Aişegül BOZKURT’un, sunuculuğunu ise yine TRT’miz spikerlerinden  Derya KAYA’nın yaptığı “AŞKLA BULUŞANLAR- SEVDAYLA HESAPLAŞANLAR” adlı programın konuğu oldu. Programa şairimiz bestekâr Aynur AKÇINAR’la birlikte katıldı. Programda  güftesi Vedat FİDANBOY’a ait şarkılar, Hasan EYLEN, Vedat ÇETİNKAYA ve bestekâr Hüseyin SOYSAL  tarafından banttan yayımlandı. Programın sonunda bestekâr Aynur AKÇINAR, güftesi  şairimize ait “Bir Şiir Bir Şarkı Gözlerin Senin” adlı “Hüzzam” şarkısını udu eşliğinde kendi sesiyle seslendirdi.

İLESAM GENEL BAŞKANI MEHMET NURİ PARMAKSIZ’IN "HASRETİN NÂRINDA”

 İSİMLİ KİTABI ÜRÜN YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Kutsal bir duygu olan aşkı beşeriyetle yoğurup ilahi dokunuşlarla harmanlayarak ‘Aşka Dair Denemeler’ diye ifade ettiği “Hasretin Narında” isimli eserini "Demirleri hasretle örülmüş bu dünya zindanının mahşer adlı bir de sabahı var." cümlesiyle ruh eşine ithaf etmiş Mehmet Nuri Parmaksız.

‘Aşka Dair Denemeler’ ifadesi kullanılmış olsa da Hasretin Narında için sadece denemelerle sınırlanmamış kitap. Metinlerle bütünleşen şiirler de serpiştirilmiş araya çeşni tadında. Daha çok aruz ve hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri ile bilinen Parmaksız’ın Hasretin Narında’da ki şiirlerinin çoğunun serbest ölçü ile yazılmış olması da dikkat çekici.

Ürün yayınlarından çıkan Hasretin Narında’nın kapak tasarımı Erhan İvgin tarafından yapılmış ama kapak fotoğrafı Parmaksız’ın “Mahşere Dek” isimli şiir kitabında olduğu gibi Zeynel Yeşilay imzasını taşımakta.

Dildeki akıcılık ve retorik öğeler alâka uyandırıcı. Aynı zamanda romantizm ve lirizm de ön planda. Anlatımdaki nezaket ve zarafet, seslenilen sevgiliyi incitmemek adına özenle seçilmiş gibi.

Ey özlemimin adı yâr!
Gözbebeklerimde aksin, aynalarda suretin olmadıktan sonra n’eyleyim ben güzellikleri? N’eyleyim sensiz zamanı, baharı, kırları? N’eyleyim gülü, menekşeyi, lâleyi, zambağı? Gülüşler sensiz boş bana, ölüşler manasız… Vuslatına koşmayan dakikalar, saatler anlamsız…

Su seninle hayat bana; duâlar seninle anlamlı… Sensiz geçen her gecem gönlümde hep gamlı… Ben hasret mahkûmuyum sevgili, dünyan bana yasaklı…

Özleminden çıldırdıkça geceleri, hasretin her gece yarısı kurdurduğu darağacının sabır sandalyesine çıkıp sabrımın nabzını ölçtüm dilimdeki duâlarla… Yakardıkça yakardım Allah’a…


Geceyi bir tuz gibi bastım yarama
Anladım ki acıyan yerim kalmamış…
Vurdukça vurdum kalbimin gizli köşelerine
Döndüm baktım ki hiç ders almamış…
Üstünü örttüm elemlerimin
Yorganım kısa geldi hüzünlerime…

Ürün Yayınları:

http://www.urunyayinlari.com/

Adres      : Konur Sokak No:36/13 Kızılay/ANKARA

Telefon   : 0312 425 39 20

Faks        : 0312 417 57 23

E-Posta  : bilgi@urunyayinlari.com

 

Yazarı:Mehmet Nuri PARMAKSIZ
Yayınevi:Ürün Yayınları
Türü: Deneme
Sayfa Sayısı:112 
Ebad: 13,5x21,5 
ISBN: 978-605-4616-60-2
Kağıt:İthal Kağıt 
Yıl:2013

    

 

ÜYEMİZ ÜLKÜ ÖNAL’IN AHISKA’DAN SÜRGÜN HATIRALARI KİTABI YAYINLANDI

Üyemiz Ülkü Önal’ın Ahıska’dan sürgün hatıraları kitabı yayınlandı. Ahıska, Gürcistan sınırları içerisinde yer alan Posof ilçemize yarım saat uzaklıkta bir il. 1578 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. 1828 yılında kayıp etmişiz. 250 Çıldır eyaletine başkentlik yapmış bir Türk şehri. Ardanuç, Şavşat, Posof ilçelerimizle aynı ağız özellikleriyle konuşurlar. 1944 de yılında Stalin hayvan vagonlarına doldurup Orta Asya’ya sürmüş. Türkiye’ye göç eden Ahıskalıların sürgünü yaşayan 47 kişinin anılarını kayıt altına alıp kitap haline getirmiştir.
Rusya’dan binlerce Müslüman sürülmüş ama hatıraları ilk defa kitaplaşmıştır.

  

AMASYA’DA KÜLLİYE ŞİİR AKŞAMLARI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Amasya Şubesi yıllık sanat faaliyetleri kapsamında her ay düzenlenen “Külliye Sohbet ve Şiir Akşamları” Şubat–2014 ekinliği Sultan Bayezid Külliyesi Çay-Sohbet ve Okuma Evi’nde yapıldı.

Programın organizasyon ve sunumunu yapan Şair Mustafa Ayvalı yaptığı açış konuşmasında; “her programda olduğu gibi bu programda da bir başka usta şairimizi tanıyacağız. 25 Mayıs 1983 Tarihinde aramızdan ayrılan, Sakarya, Kaldırımlar ve Çile gibi eserleriyle tanıdığımız “Türk ve İslamcı” şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek bu ayki konuğumuz” dedi. Şair Ayvalı N.F. Kısakürek’in hayatı ve birkaç şiirini paylaştıktan sonra sözü Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi edebiyatçı-yazar değerli hocam İsa Çolaker’e bırakıyorum” dedi. Çolaker; şair-yazar N. Fazıl Kısakürek’in dünyaya bakış açısını siyasal ve sosyolojik açıdan ele alarak eserleri hakkında çok değerli bilgiler verdi.

Etkinliğin akışı içerisinde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şube Başkanı Hüseyin Menç, Amasyalı tarihçi Abidzade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın hayatı ve Amasya’mıza kazandırmış olduğu 12 ciltlik Amasya tarihini anlatan eseri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Ayrıca şair Ayvalı; “Amasya Sevgican Anadolu Özürlüler Derneği adına engelli kardeşlerimizi konu eden “Engellenemeyen Mısralar” isimli bir şiir antolojisi hazırlıyoruz. Katılmak isteyen şair dostların şiirlerini en geç 01 Mart 2014 tarihine kadarmustafaayvali@mynet.com e-mail adresine göndermeleri gerekmektedir” dedi

“Külliye Sohbet ve Şiir Akşamları” Şubat–2014 etkinliği; yerel sanatçı Osman Gürgen’in Anadolu ve Amasya kokan içli türküleri bağlama eşliğinde seslendirmesi ve değerli katılımcı şairlerden; Mustafa Ayvalı, Halis Büyükbayraktar, Fesih Aktaş, Orhan Bol, M. Nuri İnanç, İsmail Can Karakuş, Vahdet Çil, Ercan Aydın, Mehmet Acar, A. Hamit Doğu, Metin Burva, Mehmet Tozlu ve Halil Hırçın, kendi şiirlerini yorumlamaları yanında şiir, edebiyat ve sanat üzerine anlamlı sohbetler yapıldı. Program gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

   

 

OĞUZ ÇETİNOĞLU’NUN HAZIRLADIĞI KİTABİYÂT’IN

5 ŞUBAT 2014 TARİHLİ SAYISI ÇIKTI

Oğuz Çetinoğlu’nun hazırladığı Kitabiyât’ın 05 Şubat 2014 tarihli sayısı çıktı. Kitabiyât’da Mustafa Kutlu’nun “Nur”, Mehmet Nuri Parmaksız’ın “Hasretin Narında”, Hakan Keleş’in “Hoca Ahmet Yesevi” Leyla Erbil’in “Kalan” isimli kitapları ile ilgili tanıtım yazıları yer alıyor. Ayrıca; 2007-2010 yılları arasında Anlayış Dergisinde yayımlanan söyleşilerden bir kısmının konu ve muhteva bütünlüğü dikkate alınarak “Türkiye Söyleşileri 6:Küreselleşme, Din ve Medeniyet” başlığı altında bir araya getirildiğine dair de bir bilgi mevcut.

   

SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİNDE SOHBET

İLESAM Üyelerinden Bestami Yazgan, 16 Şubat 2014 Pazar günü saat 13.00’te İstanbul Bahçelievler Suriye Bayır Bucak Türkmenleri Derneğinde bir sohbet gerçekleştirdi.  Yazgan, “Zor zamanlarda mazlumların yanında olmak inancımızın gereğidir. Yazarların da kalemleri ve kelamlarıyla zalime karşı durması gerekir. En azından kardeşlerimizin acılarını bölüşmeye çalışmalıyız.” dedi. Dernek yetkilileri de “Suriye’den ülkemize sığınan Bayır Bucak Türkmenlerine sahip çıkmaya, onlara karınca kararınca katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dediler.

İletişim: (http://www.suriyeturkmenleri.org/)

    

 

“GENÇLİK ve KÜLTÜREL MİRASIMIZ” KONULU BİR KONFERANS…

On dokuz Mayıs Üniversitesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından

15-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında Samsun’da

“Gençlik ve Kültürel Mirasımız” konulu uluslararası bir kongre düzenlenecektir.

Kongre ile ilgili tüm bilgilere http://www.genclikvekulturelmirasimiz.org adresinden ulaşılabilir.

Son Başvuru Tarihi: 21 Mart 2014’tür.

Düzenleme Kurulu Adına:
Doç. Dr. Bekir ŞİŞMAN Ondokuz Mayıs Üniv. Fen-Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Kurupelit/Samsun Cep: 0533 6585741

 Okunma Sayısı : 3106         19 Şubat 2014

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 754943

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.