İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ (17 MAYIS 2014) “KURTULUŞ SAVAŞI’NDA SULTAN VAHDETTİN’İN ROLÜ"

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ (17 MAYIS 2014) “KURTULUŞ SAVAŞI’NDA SULTAN VAHDETTİN’İN ROLÜ"

İLESAM Cumartesi etkinlikleri Kültür Evi’nde devam ediyor… 

Bu haftanın konusu  “Kurtuluş Savaşında Sultan Vahdettin’in Rolü” temalı bir söyleşi oldu. Söyleşiyi gerçekleştiren Fatih Bayhan idi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız Soma’da yaşanan maden kazasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek  “Maden kazasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyor, yaralı vatandaşlarımıza ise geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.  Böyle büyük bir acıyı bir daha yaşamamamızı ise yürekten temenni ediyoruz.” dedi.

Mehmet Nuri Parmaksız üyelerinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını da kutlayarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını şükranla andı.

Parmaksız, daha sonra konuşmasını yapmak üzere Fatih Bayhan’ı kürsüye davet etti.

Fatih Bayhan “Tarih ne sağdan ne de soldan okunmalıdır, objektif bir şekilde, önyargısız olarak araştırılmalıdır.” cümlesi ile sözlerine başladı.

Bayhan  konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“1861 yılında doğan Sultan Vahdettin Osmanlı İmparatorluğu’nun son sultanıdır. Sultan Abdülmecid’in sekizinci oğludur. Ağabeyi II. Abdülhamit’in uzun padişahlığı sırasında, Çengelköy’deki köşkünde sakin bir hayat yaşamıştır. Saraya gelmesi hadisedir ama öncesi vardır. Sultan olarak yetiştirilmemiştir fakat medrese eğitimi vardır. Dini bilgisi çoktur. Göreve geldiği dönem Osmanlı’nın son dönemidir. Dönemin en can alıcı noktalarından biri I. Dünya Savaşıdır.

Sultan Vahdettin, Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte beş hafta süren bir Almanya gezisine katılmıştır. Bu yolculuk esnasında Atatürk’ü çok iyi tanımıştır. Mustafa Kemal tesadüfen seçilmiş bir komutan değildir. O’nun kurmay zekası, ufkunun açıklığı, ileri  görüş gücü ve başarılı bir kumandan olması önemlidir. Vahdettin, O’na güvenmiş ve görev vermiştir.

Mustafa Kemal bu seyahati Nutuk’ta da anlatır.

Almanya seyahatinden sonra da belirli periyotlarla görüşmeleri devam etmiştir.

Vahdettin, Mustafa Kemal’i müfettişlik sıfatıyla görevlendirmiştir. Müfettişlik görevi valilik makamının üzerindedir. Tüm vilayetlerdeki mülki amirlere emir verme yetkisiyle donatılarak donanımlı bir vapur olan Bandırma Vapuru ile ve 1000 altınlık örtülü ödenekten kendisine makbuzlu bir şekilde 700 altın verilerek Samsun’a gönderilmesine olanak sağlanmıştır. Bu durum; bizlere Sultan Vahdettin’in düşmanla mücadeleye öncülük ettiğini göstermektedir.

Daha sonraları aralarında fikir ayrılığı baş göstermiştir, bu doğaldır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi dualarla açılırken Osmanlı Mebusan Meclisinin kapanış numarası ile açılmıştır.

Saltanat kaldırılmış ama halifelik bir süre daha devam etmiştir.

Vahdettin 16 Mayıs 1926’da San Remo’da vefat etmiştir. Cenazesi Şam’a getirilerek Sultan Selim Camiî kabristanına defnedilmiştir.

Mustafa Kemal’in Manastır’da görev aldığı okulu ziyarete gittim. Müthiş bir yer. Heyecanlandım. Mustafa Kemal’in ders aldığı sınıfı “Anma Sınıfı” yapmışlar. 10 Kasımlarda tören yapıyorlar. Ve turizm açıcından da katkı sağlıyorlar.”

Katılımcılar, ilgilerini çeken bu söyleşiye konu hakkındaki görüşlerini belirterek ve sorular sorarak katkıda bulundu. 

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız günün anısı olarak Fatih Bayhan’a bir “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Programın ikinci yarısını oluşturan şiir dinletisi İLESAM üyelerinden Nemci Dal tarafından sunuldu.

Nurettin Gür Ozanoğlu, İlter Yeşilay, Aşık Duadi, Sevinç Doğancan Güven, Merih Baran, Ali Kemal Parıldar, Nur Ersen, Sevgi Yücebaş, Fatma Kalkan, Sibel Unur Özdemir, Cemal Tuzcuoğulları, Hanifi Işık, Arif Bük, Orhan Vergili, Gülten Ertürk, Cahit Karaç, Şakir Susuz, Yeter Bektaş, Murat Haydaroğlu  etkinliğe katılan isimler arasındaydı. 

Dinleti de aşk, memleket ve Atatürk temalı şiirler, şairlerinin dudaklarında hayat bulurken  pek çok şiirde Soma’da yaşanan elim kazanın dizelere yansıyışı dikkat çekiciydi. 

Bir İLESAM Cumartesisi daha hayatın içinden akıp geçti acısıyla tatlısıyla… 

 Okunma Sayısı : 1871         21 Mayıs 2014

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 729138

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.