25 NİSAN 2015 “PEYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI” PROGRAMI

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ
(25 NİSAN 2015) 
“PEYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI”

“Hüzün mirastır bize insanların en güzeli Peygamberimizden.”
Mehmet Nuri Parmaksız

 

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği edebiyatın, sanatın, kültürün ve aktüel konuların konuşulduğu, şiirlerin okunduğu etkinliklere yer vermeye devam ediyor. Bu haftaki Cumartesi Sohbetlerinde “Peygamber Efendimizin Güzel Ahlakı” Mehmet Çetkin tarafından anlatıldı. 
İLESAM Kültür Evinde gerçekleştirilen program İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. 
Başkan Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM’ın bünyesinde gerçekleştirilen ve Cumartesi günlerine renk katan ‘Söyleşi ve Şiir Dinletisi’ olmak üzere iki bölümden oluşan programların gelenekselleştiğini, Ankaralı üyeleri tarafından ilgi gördüğünü ve programların devam edeceğini söyledi. 
Hayatın kısa olduğunu, kısa olan bu hayatın bir imtihandan ibaret olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Parmaksız “Bazen mantığımız yanlış çalışır, kendimizi haklı görmeye başlarız. Doğru tekdir. Dürüst olmak gerekir.Gönül kırmayın, kalp kırmayın.Hepimiz imtihandan geçiyoruz.Hayatın kısa olduğunu unutmayınız. Kısa olan bu hayatın bize getirdiklerine katlanabildiğimiz sürece hayattan zevk alırız. Herkesin sorunları, hüzünleri var.Peygamberimizin hayatına baktığımızda o kadar çok hüzün var ki. Hüzne dayanmak mı istiyorsunuz? Ben nasıl dayanılacağını buldum.Hüzne, sükut ederek dayanabilirsiniz. Susmak, susabilmek de bir sabırdır aslında. Susabiliyorsanız başarılı olmuşsunuz demektir.
 
 

İnsan eşref-i mahlukat. Yaratılanın en şereflisi insan. Tüm insanlardan yaradılış olarak en üstün olan bir Peygamberimiz var. İş ahlakı var. Ağız ahlakı bile var. Gözün bile ahlakı vardır.Birazdan Mehmet Çetkin, Peygamber Efendimizin güzel ahlakını size kıssalarla anlatacak.” dedi.
Güvenilirliği, hak gözetmesi, insana değer vermesi, hoşgörüsü, sabrı, kendini başka insanlardan üstün görmemesi, çocukları sevmesi, yaşlılara saygı göstermesi, alçakgönüllü olması, hasta ziyaretlerine önem vermesi, Müslüman olanla olmayanı ayırmaması, kötü söz söylememesi, kendisine kötülük edenlere bile iyilik etmesi, affedici olması, fakirlere yardımcı oluşu, çalışmayı sevmesi, tembelliği sevmemesi gibi pek çok davranışı Peygamber Efendimizin yaşantısında uyguladığı bilinmektedir. O, Kuran-ı Kerim’in öğütlerine uyarak yaşamında uygulamış ve yine Kuran’ın yasaklarını yaşamından uzak tutmaya çalışmıştır. O’nun yaşantısı ne kadar üstün bir insan oluşuna en güzel örnektir ki O’nun ahlakı Kuran ahlakıdır.
 
 

Şuara topluluğuna hitap etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek söze başlayan Mehmet Çetkin “Dünya bir imtihan dünyası. Hayat sınanmayla geçiyor ve kıyamete kadar da böyle geçecek. 
Allah, Peygamberimizi bütün aleme muallim yaptı.
Güzeller güzeli Peygamberimizin güzel ahlakı vardı.Güzel ahlakı ile hiçbir Allah’ın kulunu kırmamıştır. Çocuk topluluğu gördüğünde onlarla sohbet eder, dertlerini dinler, fakir olanı, yetim olanı vb. korur, kollardı. Kimsenin kalbini kırmazdı. 

 
Kalbimizde bir Allah var; bütün insanların sevgisi kalbinde toplanmıştır. Rengi, ırkı vb. ayırt edilmeksizin orada toplanmıştır.
Allah arşın üstünde. Allah’ın rahmeti, kudreti arşı tamamen kaplamıştır. ‘Sakın ha dikkat ediniz.Sakın ola incitme bir insanı yoksa o arşı yıkarsın’ 
Allah sizin suretinize, boyunuza posunuza, güzelliğinize çirkinliğinize, maddi gücünüze değil kalbinize bakıyor. Ahlaklı olacaksınız. Kalp kırmayacak, söz kesmeyeceksiniz.Yumuşak tabiatlı davranıp karşınızdakini dinleyeceksiniz. Yüzünüzü insanlardan çevirmeyeceksiniz. Sadece namazla, oruçla, zekatla sonuca varamayız.
Emanet, güven, söz önemlidir. Kadınlar, Allah’ın size birer emanetidir. Şiddet doğru değil. İnsan naziktir. Peygamber Efendimizin eşlerine karşı dudaklarının arasından öyle hoş sözler çıkıyordu ki oturup hayran hayran dinliyorlardı O’nu eşleri. Karı-kocanın birbirini sevmesi Allah’ın rahmetidir, şefkati, merhametidir.
 
 

Hayat bitiyor, sağlıkta ruh bedendeyken karşınızdakinin kıymetini bilin; ruh bedenden çıkınca feryat figan etseniz neye yarar.
Toplumu bireyler meydana getirir. Peygamberimiz tek başına idi. Ona Hz. Hatice inandı. 
Çanakkale’de pek çok şehit verdik. Öz amcam Ahmet Çetkin’de orada yatıyor.57.Alay yok oldu. Biz bu kültürün insanlarıyız. Vatana haram girmesin. 
‘Bizi aldatan bizden değildir.’ sözünü hatırlayınız.Yalan söylemeyiniz. Aldatan kişi bu toplumdan değildir, yanlıştır. Yanlış yaptıysa aldatıyordur. 
Din demek ahlak demektir. Gönül yapmak önemlidir. Güzel ahlaktan misk kokusu yayılır. Ahlakın temeli ailede atılırsa öyle de devam eder; yoksa tali yollar açılır ki tam da orada sorunlar başlar. Allah neyi emretti ise onu yapmaya çalışacaksın, neyi yasaklamışsa yapmamaya. Ne yaparsan kendine, seninle beraber.
Kimse ne zaman öleceğini bilmez. Bu yüzden Peygamber Efendimizin Veda Hutbesinde dikkat çektiği, sizlere iki şey bırakıyorum dediği kavramlara sımsıkı sarılırsanız yolunuzu şaşırmazsınız.” dedi.
 
 

Mehmet Çetkin, “Peygamber Efendimizin Güzel Ahlakı” konusunu ayetlerle, hadislerle açıklayarak anlattı.Kendisine konu ile ilgili yöneltilen soruları da cevaplayan Çetkin’e katılımlarından dolayı İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay tarafından bir Teşekkür Belgesi takdim edildi.

 

Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan Şiir Dinletisi İLESAM Ankara Şubesi Başkanı Turan Durak Düz tarafından gerçekleştirildi.

Ali Kemal Parıldar, Seyfettin Çoban, Suna Güvel, Elifçe, Dudai, Niyazi Bali, Sibel Unur Özdemir, Halil Yazanel, Mediha Uzun, Hikmet Özdemir, Fatma Kalkan, Orhan Vergili, Arif Esrari, Bayram Yelen, Ozan Zebuni, Köksal Özenç, Mahir Ünat, Necati Özdenkoş, Nur Ersen, Şakir Susuz, Sadık Kılıç, Sevinç Doğancan Güven, Nurettin Gür Ozanoğlu, İbrahim Yaman, Tülin Hatun Şenel, Hayrettin Gültekin, Zeki Dağlı, Ali Haydar Uçkaç, Cahit Karaç, Uğur Bulut, Turcihan Yılmaz, Seyfullah Koç, Aşık Kul Turabi, Tuncer Ulusoy, Ozan Satı, Saim Yaylagül, Selahettin Dündar(Aşık Dündar), Hilmi Teke ve Müzeyyen Unur etkinliğe katılan isimler arasındaydılar.
Çanakkale Zaferinin yüzüncü yılına, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına, Kutlu Doğum Haftasına, aşka, sevgiye, özleme, hayallere, çocukluğa, özgürlüğe ve hayata dair, hayatın içinden pek çok konudaki şiirler şairlerinin sesinde hayat buldu. 
Sanat adına güzel paylaşımların gönüllerde taht kurduğu bir Cumartesi güzelliğinin daha sonuna gelindiğinde bu program da anılar arasındaki yerini aldı.
İLESAM Şiir Dinletilerimize şiire, sanata ve kültüre gönül veren herkesi- üyemiz olsun veya olmasın-bekliyoruz. Unutmayın!
 
HABER METNİ: Sibel Unur Özdemir 
FOTOĞRAFLAR: Nur Ersen
YAYINA HAZIRLAYAN: Nur Ersen

 Okunma Sayısı : 4174         29 Nisan 2015

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 282658

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.