En Son Haberler


İLESAM Haysiyet Kurulu Yönergesi

TÜZÜK - YÖNERGELER / İLESAM Haysiyet Kurulu Yönergesi

TÜRKİYE İLİM VE EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ (İLESAM)

HAYSİYET KURULU YÖNERGESİ 

BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ VE KAPSAM

MADDE 1- Bu Yönerge, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – İLESAM'a kayıtlı üyelerin, Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve Yönergelere, eser sahipliğinin onur ve saygınlığına, mesleğin örf ve adetlerine uygun bir davranış içinde bulunacakları inancı ile üyelerin, gerek Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – İLESAM ve personeli ile ve gerekse diğer üyeler ile aralarındaki ilişkilerin karşılıklı  saygı, hoşgörü ve anlayış içinde sürdürülmesini ve olası aykırı tutum ve davranışların yaptırımlarını düzenlemek ve böylece Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – İLESAM'ın itibarının ve hizmetlerinin aksamaksızın en iyi şekilde yürütülmesini amaçlamaktadır.

MADDE 2- Bu Yönerge hükümleri Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – İLESAM'ın tüm üyelerinin tutum ve davranışlarını kapsar.

TANIMLAR

MADDE 3- Bu Yönerge’de geçen terimlerden;

a)      BİRLİK: Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – İLESAM'ı,

b)      BİRLİK ÜYESİ: Birliğe tam üye ve üye olan gerçek ve tüzel kişileri,

c)      KANUN: 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu,
d)      YÖNETMELİK: 07/04/2022 Tarih 31802 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 06/04/2022 Tarih 5405 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe giren Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliğini,

e)      BAKANLIK: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı,

f)       TÜZÜK: Birlik Tüzüğünü,

g)      BİRLİK İLETİŞİM KANALLARI: Her türlü Posta, Kargo, E-Posta, SMS, Web Sitesi, Akıllı Telefon Uygulamaları ve ileride icat edilecek her türlü iletişim aracını ifade eder.

DAYANAK

MADDE 4- Bu Yönerge, Yönetmelik’ in 34. maddesi ile Tüzük’ ün 35. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

HAYSİYET KURULUNUN OLUŞUMU VE ÇALIŞMA ESASLARI

MADDE 5- Haysiyet Kurulu, Genel Kurul tarafından asıl üyeler arasından 2 yıl için gizli oyla seçilen, en az 3, en fazla 7 üyeden oluşur. Ayrıca, asıl üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Kurul seçimi izleyen 7 gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan ve başkan yardımcısı seçer.

Haysiyet Kurulu, herhangi bir Birlik Üyesi’nin yazılı başvurusu üzerine başvurunun alındığı tarihten itibaren 15 gün zarfında toplanır. Genel Sekreterlik, yapılan başvuruları Yönetim Kurulu’na 3 iş günü içerisinde bildirmek zorundadır. Haysiyet Kurulu asıl üyelerinden herhangi biri için şikâyet başvurusu yapılması halinde, sadece bu konuya münhasıran o üye ilgili toplantıya alınmaz, yerine, sadece bu konuya münhasıran geçici olarak sıradaki yedek üye seçilir.

Haysiyet Kurulu başvuruyu incelemeye değer görmeyip işleme almayabilir. İncelemeye değer görürse;

  • Önce ilgili Birlik Üyesine tebliğ tarihinden başlamak üzere hakkındaki şikâyet başvurusunu bildirerek en fazla 15 günlük bir süre içinde ıslak imzalı veya e-imzalı yazılı savunmasını talep etmek suretiyle süreci başlatır.
  • Birlik Üyesinin savunma hakkını kullanmaması hali hariç, savunma alınmaksızın karar verilemez.
  • Birlik Üyesinin mücbir sebepler ile (hastalık, seyahat vb.) savunma hakkını kullanamaması halinde Haysiyet Kurulu tarafından ek süre verilir. Bu ek süre mücbir sebebin ortadan kalkmasını müteakip 7 iş gününden fazla olamaz.
  • Birlik Üyesi savunmasını bizzat Kurul toplantısına katılarak da yapabilir. Birlik Üyesi, tanık dinletme, ayrıca belge sunma veya soruşturma belgelerini tetkik etme veya bir avukat vasıtası ile tetkik ettirme hakkını kullanabilir.
  • Haysiyet Kurulu, şikâyetçi ve şikâyete konu olan tarafa, talebi halinde o konu ile ilgili tüm belgeleri, görüşme tutanaklarını ve destekleyici her türlü malzemeyi incelemeye açmakla yükümlüdür.

Haysiyet Kurulu, savunma haklarının tamamen kullanılmasını takip eden 15 gün zarfında karar vermekle yükümlüdür. Haysiyet Kurulu, incelenen konunun özelliklerini göz önünde bulundurarak gerekli gördüğünde Birlik Hukuk Departmanı’ndan ve herhangi bir kişi, kurum, kurul ve kuruluştan herhangi bir maliyeti olmaksızın şifahi veya yazılı görüş talep edebilir.

Haysiyet Kurulu, ancak Üye Disiplin Yönergesinde açık olarak belirtilen yaptırım gerektiren hallerdeki şikayetleri görüşebilir. Bunun dışındaki şikayetler yok hükmündedir. Haysiyet Kurulu’nun verebileceği cezalar, Üye Disiplin Yönergesinde tanımlanmış cezalardan biri olmak zorundadır. Bunun dışındaki cezalar yok hükmündedir. Haysiyet Kurulu karara bağlanmış bir konuyla ilgili yeni belge ve delil sunulmadan kendisine iletilen şikâyeti takipsizlik kararıyla sonuçlandırır.

Haysiyet Kurulu tarafından işleme alınmamış veya daha önce karara bağlanmış olan bir başvurunun yeni belge ve delil ile Haysiyet Kurulu’na tekrar getirilmesi halinde, başvuru öncelikle yeni belge ve deliller üzerinden incelenir ve dosya içeriği yeniden değerlendirmeye uygun bulunursa Haysiyet Kurulu başvuruyu tekrar gündemine alır.

Haysiyet Kurulu, verdiği tüm kararları Yönetim Kurulu’na iletir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında iletilen kararlar hakkında bilgi sahibi olur. Yönetim Kurulu veya Genel Sekreterlik, tüm kararları ilgili Birlik Üyesine iadeli taahhütlü olarak veya kargo ile toplantı tarihini takip eden 7 gün içerisinde gönderir.

Haysiyet Kurulu kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

Haysiyet Kurulu’na yapılan şikâyet başvuruları, şikâyet tarihinden geriye doğru son 2 yıl içinde gerçekleşmiş fiiller hakkında olmak zorundadır.

Haysiyet Kurulu üyeleri görevlerini icra ederken tam bir gizlilik içinde hareket edecek, elde ettikleri tüm bilgi ve belgeleri görevlerinin gerektirdiği bilinç ve sorumluluk ile gizli tutacak ve görevlerini yürürlükte bulunan ilgili mevzuata uygun olarak yürüteceklerdir.

TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI

MADDE 6- Haysiyet Kurulu salt çoğunluk ile toplanır. Tayin edilen toplantı gününde salt çoğunluk sağlanamaz ise Haysiyet Kurulu en fazla 7 gün içinde salt çoğunlukla toplanır.

Başkan, üyeler arasında iş bölümü yapar.

Tüm kararlar salt çoğunlukla alınır. Bu nisaplara uyulmadan alınan kararlar yok hükmündedir.


HAYSİYET KURULU’NDA GÖREV ALACAK ÜYELER

MADDE 7- Haysiyet Kurulu’nda görev alacak üyelerin, tercihen Hukuk Fakültelerinden mezun olmaları ve Birlik Üyesinin saygınlığını kazanmış üyelerden seçilmelerine özen gösterilecektir.

HAYSİYET KURULU’NUN GÖREVLERİ

MADDE 8- Haysiyet Kurulu’nun görevleri şunlardır:

  • Kendisine yukarıda Madde 5’te açıklandığı şekilde yazılı olarak iletilen şikayetleri 15 gün içinde toplanarak görüşmek,
  • Bu şikayetleri savunma haklarının tamamen kullanılmasını takip eden tarihten itibaren 15 gün zarfında Üye Disiplin Yönergesine göre karara bağlamak ve bu kararı uygulamak,
  • Tüm başvuruların ve kurul içi görüşmelerin imzalı tutanaklarını tutmak, eksiksiz olarak kâğıt ortamında ve Birlik sunucusunda elektronik ortamda arşivlemek,
  • Birlik Üye Disiplin Yönergesinde öngörülen cezaları vermek. Birlik Üyesi için karar vermek.
  • Üye Disiplin Yönergesi ve Haysiyet Kurulu Yönergesi’ni revize etmek üzere Yönetim Kurulu’na öneride bulunmak,
  • Haysiyet Kurulu kararlarını ve yukarıda Madde 5’te açıklanan bu kararların yargı yoluyla iptal kararlarını sadece ilgili Birlik Üyesinin erişimine açık şekilde Birlik İletişim Kanalları üzerinden karar tarihini takip eden 3 iş günü içinde iletmek,

Haysiyet Kurulu, raporlarını kendi içinden seçeceği yazman üye/üyeler vasıtasıyla kaleme alır, Genel Sekreterlik personeli bu iş için görevlendirilemez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

HAYSİYET KURULU’NUN ÖZLÜK HAKLARI

MADDE 9- Haysiyet Kurulu üyelerine Birlik Genel Kurulu’nca belirlenen esaslara göre toplantılar için huzur hakkı ve yolluk ödenir. Haysiyet Kurulu sadece işbu Yönerge’de yer alan şikâyet dosyalarını görüşmek için yaptığı toplantılarda huzur hakkı alabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME

MADDE 10- Bu Yönerge, Birlik Genel Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer. Kabul edilmiş Haysiyet Kurulu Yönergesi, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 10 iş günü içinde Birlik İletişim Kanallarında yayınlanır.

MADDE 11- Bu yönerge hükümlerini Birlik adına Haysiyet Kurulu ve Yönetim Kurulu yürütür.