İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER ( 14 Ocak 2019 )

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER 

( 14 Ocak 2019 )


Değerli Üyemiz, 

İLESAM İlim ve Edebiyat dergimizde yayımlanmasını istediğiniz ilmi makalelerinizi ve edebi eserlerinizi (şiir, hikaye, deneme vb...) ilesamgenelmerkez@gmail.com mail adresimize gönderebilirsiniz.

Üyelerimize saygıyla duyurulur.


Üyemiz Şair ve Yazar Yadigar Sarı Hakkın Rahmetine Kavuşmuştur.
Muğla'da yaşayan üyemiz Yadigar Sarı Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Allah'tan rahmet,kederli ailesine başsağlığı dileriz.

Yadigar Sarı Kimdir?

Kayseri -Sarıoğlan -Kadılı Köyü'nde 01.04.1942'de doğdu.İlk okulu 1955'te Kızılcın Köyü'nde, Kayseri Pazarören Öğretmen Okulu'nu 1962'de,Diyarbakır Eğitim Enstitüsü'nü 1965 'te Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümünü 1998 yılında bitirdi.
Kültür Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nce açılan; Devlet Sanatçısı konusunda yapmış olduğu başvuru ile 17 11 2016 tarihinde yapılan mülakat sonrasında Devlet Sanatçısı ünvanına lâyık görüldü.

ÇALIŞTIĞIM KURUMLAR:
1962-1963 öğretim yılında Adıyaman -Kâhta  eskikahta ilkokul Öğretmeni,1965-1967 yılları arasında  Hatay -Erzin ortaokulu Türkçe -Sosyal Bilgiler öğretmeni,vatani görevini 1967-1969 yılları arasında Komando-hava indirme Tugayında Komando teğmen olarak tamamladıktan sonra; Kayseri Sarıoğlan Ortaokulu'na Türkçe öğretmeni olarak atandı.Aynı okulda ;müdür yardımcısı ve Okul müdürü olarak görev yaptı.1980 Mart ayında Muğla Dalaman Lisesi'nde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı.

1981-1982 öğretim yılında yapılan genel denetim sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı, Bakanlık Müfettişi olarak yeni bir göreve atandı ve 01.04.2007 yılında 44 yıl 7 ay hizmet üzerinden başmüfettiş olarak emekli oldu.

Mesleki ve Edebi Çalışmaları :
1-"Toplumun Eğitimi ve Eğitimn denetimi" adlı mesleki ürün;
2-"Emanet" adında baskıya hazır roman ;
3-Tasavvuf nedir ne Değildir ? Araştırma,inceleme çalışmalsı.
4-Ah Bu insanlar (Anı roman)
5-yayımlanmış 24 eser ile ilgili liste yazım ekinde sunulmuştur.

Üyemiz Yazar Ümmühani Moroğlu’nun Uzm. Dr. Emin Dindar İle Hazırladığı 
Tıbbi Hacamat Anatomisi Raflardaki Yerini Aldı.

Içeriğinde dünya tıp çevrelerince de kabul edilen bir tedavi yöntemi olan ‘hacamat’ uygulamasını derinlemesi ile ele alıyor. 

Sevgili okuyucular; Çağımızın en büyük sorunu stres ve hastalıklardan kurtulamayışımız. Sürekli ilaç tedavisi insanları modern tıbbın yanı sıra 
alternatif tedavi yöntemlerine sevk etmektedir. Bunlar içinde en çok ilgi gören ve her geçen gün dünya tıp çevrelerince de kabul edilen bir tedavi yöntemi olan ‘kupa terapisi’, islam literatüründeki adıyla ‘hacamat’ oluyor.

Hz. Muhammet Mustafa (s.a.v.) ümmeti için hacamat uygulamasını tavsiyede bulunmuş, üstelik tavsiyesini tatbik etmiş ise; emin olun orada görünen ve görünmeyen bir çok ilim ve hikmetler gizlidir. Asırlar öncesinden uygulanması emir olarak söylenen ve aynı şekilde açık uygulanan hacamat ilmi, ruh ve beden sağlığımız için gizli ilimlerden şifa kaynağıdır. O dönemde emir olarak söylediği ve bugün halen şifa kaynağı olarak kullanılan

hacamat uygulama alanlarının bedensel enerji (çakra ve akupunktur) noktaları olduğunu da görmek mümkündür. Zamanla daha ne kadar sır olduğu da keşfedilebilir.

Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu ile hacamat, bilimsel bir platforma kavuşmuştur. Günümüzde birçok batılı üniversitenin ilgisini çeken bu tedavi yönteminin yan etkisiz, düşük maliyetli, etkili ve kolay uygulanabilir oluşu birçok üniversite hastanesi ve özel klinikler tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Eski mısır tıbbında sıkça rastlanan hacamat uygulaması;günümüzde de tıp bilimine girmiş bulunmaktadır. Hacamat uygulaması çağdaş araştırmalara da konu olmuştur. 

Halihazırda; İslam Coğrafyalarının yanısıra, ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Çin, Malezya ve Hindistan gibi bir çok ülkenin üniversite, hastane ve kliniklerinde uygulanmaktadır.


Prof. Dr. Tuncer Gülensoy "MANAS'IN MIRASÇILARI: Türk Dünyası Kültürü"ne Layık Görüldü
İLESAM Genel Merkez (eski) Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, 22 Aralık 2018 tarihinde Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü  merkez binasında 

düzenlenen bir törenle "MANAS'IN MIRASÇILARI: Türk Dünyası Kültürü"ne
layık görüldü.

Üyemiz Ressam, Çocuk Kitapları Yazarı Hatice Gülensoy, "Türk Halk Bilimine Hizmet Ödülü-2018" Aldı

İLESAM'ın Üyemiz Ressam, Çocuk Kitapları Yazarı Hatice Gülensoy, 22 Aralık 2018 tarihinde,"Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu" tarafından "Türk Halk Bilimine Hizmet Ödülü-2018" ile (İkinci kez) Ödüllendirildi.

 

İLESAM  üyelerimizden Yusuf Yüksel Köken’in 
“Kendi Kendinin Efendisi Ol: Adım Adım Olumlu Düşünce” Adlı Kitabı:
 

Kitap bir soruyla başlar. Burada soru, acaba bir insan kendi mevcut şartları içerisinde %100 mutluluğa ve huzura ulaşabilir mi? Veya bu iki uç arasındaki yerini mümkün olduğunca %100 mutluluğa ve huzura yaklaştırabilir mi?

Kitap, bunun mümkün olduğunu, ayrıca, her bireyin, isterse mevcut korkularını veya endişelerini aşabileceğini, özgüvenini artırabileceğini ve karşısına çıkacak her sorunun üstesinden gelme konusunda eskisinden çok daha başarılı olabileceğini iddia etmektedir.

Bunun için de önerilen temel formül, hayatın her safhasında %100 pozitif enerji içinde olmanın yollarını keşfetmek, benimsemek ve uygulamaktır. Burada bu yollara ilişkin bazı ipuçları verilmekte, her bireyin öncelikle kendisine, karşısındakilere ve içinde bulunduğu ortama tarafsız bir gözle bakmanın 
ve görmenin yolları gösterilmekte ve belli ölçüler içerisinde mevcut farkındalığının arttırılması öngörülmektedir.

Daha sonra, bu farkındalığın idrak edilmesiyle birlikte her bireyin “Rüzgârlara kapılmış kuru yaprak misali” hayatın savurduğu yere doğru değil de kendi istediği yere doğru yol almasının nasıl sağlanabileceği üzerinde durulmaktadır.

Sistem, esas itibarı ile duygularımıza, ön kabullerimize ve düşünce tarzlarımıza, kısaca hayata bakış açımıza yön vermeyi içeren ve “Kendi Kendinin Efendisi Ol” olarak formüle edilen prensibe dayanmakta ve iç içe geçmiş başlıca üç amacın gerçekleştirilmesinden oluşmaktadır.

Birinci öncelikli amaç, her gün karşılaşmakta ve etkilenmekte olduğumuz olumlu veya olumsuz sayısız enerjinin bünyemize kontrolsüz bir biçimde girmesinin engellenmesidir. Bir anlamda, çevremizde koruyucu bir sanal eleğin veya şemsiyenin oluşturulması ve daha başlangıçtan itibaren olumsuz enerjilerin bünyemize girmesinin engellenmesidir.  

İkinci öncelikli amaç, çevremizde oluşturacağımız söz konusu bu koruyucu elekten geçmeyi başaran ve bünyemizi etkilemeye başlayan olumsuz enerjilerin burada yerleşmesine fırsat vermeden, geldikleri gibi gitmelerine izin vererek, bünyemizde barınmalarının ve kök salmalarının engellenmesidir. 

Üçüncü öncelikli amaç ise, bugüne kadar fark etmeden bünyemize giren ve içimizde kök salarak yerleşmiş olan olumsuz enerjilerin fark edilmesi, ortaya çıkarılması ve dışarı atılmasıdır.   

Bu kitabın, bugüne kadar yazılmış yüzlerce ruhsal veya kişisel gelişim kitaplarından en büyük farkı, insanı mutluluğa ulaştıracak algıyı ve düşünceyi yönlendirmede, aklın ve mantığın yoğun olarak kullanılmasıdır. Bunun da, özellikle, mantıksal zekâya yatkın kişilerin ruhsal gelişim kitaplarında bulmakta
zorluk çektikleri birçok şeyi, bu kitapta bulmasına, daha kolaylıkla inanmasına ve daha kolaylıkla uygulamasına imkân vereceğine inanılmaktadır. 

 
Üyemiz Abdülkadir Güler'e  Birincilik  Ödülü 
Üyemiz Abdülkadir Güler'e  Çukurova Edebiyatçılar  Derneğinin  hazırladığı   Anne Konulu   Şiir yarışmasında   Dağ Gülü rumuzu ile  katıldığı  şiir yarışmasında  Senden Uzakta  şiiriyle   birincilik  ödülü verilmiştir. 27  Ekim 2018-ADANA 

 

İLESAM 13. ANKARA KİTAP FUARINDA İLESAM, ÜYELERİ İÇİN STAND AÇIYOR 
( 15 – 24 ŞUBAT 2019 ) ATO CONGRESİUM  

Eylül Fuarcılıkla yapılan “İşbirliği Protokolu” kapsamında İLESAM 13. Ankara Kitap Fuarında üyeleri için stand açıyor. Ato Congresium'da yapılacak kitap fuarında İLESAM üyeleri 15-24 Şubat 2019 tarihleri arasında İLESAM Standı’nda imza günleri düzenleyecek ve kitaplarını satacak.

İLESAM’dan Türk Dünyası Ülke Kütüphanelerine Kitap Bağışı Projesi 2019 (Kazakistan- Kırgızistan)

İLESAM olarak T.C. Kültür Bakanlığı ve TİKA’nın destekleri ile Türk Dünyası Ülke Kütüphanelerine Kitap Bağışı projemiz kapsamında 2018 yılında Azerbaycan’a 6.000 farklı yazarın toplamda 15.000 kitabını görkemli bir törenle bağışlamıştık.

2019 yılında aynı proje kapsamında bu sefer Kazakistan ve Kırgızistan’a toplamda 20.000 kitabı Milli Kütüphaneleri başta olmak üzere diğer kütüphanelerine bağışlayacağız. Bu kapsamda İLESAM Üyesi şair-yazar ve akademisyenlerimiz en çok 25 kitabını, 25 Şubat 2019 tarihine kadar İLESAM Genel Merkezine kargo ile ya da elden ulaştırabilirler.

Kitapları bize ulaşan üyelerimizin kitapları bu ülkelere götürülecektir.Bir sonraki yıl projemiz diğer Türk Dünyası ülkeleri ile devam edecektir. Destekleri için T.C. Kültür Bakanlığı ve TİKA’ya teşekkür ederiz.

Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Not: Yayınevleri, üyemiz olmayan şair-yazar ve akademisyenler kendi kitapları ile kitap bağışı proje katılabilir lakin bağışlanan kitaplar seçici kurul tarafından seçilirse bu 20.000 kitaba dahil edilecektir.

İLESAM’DAN 3.MİLLİ BİRLİK ve BERABERLİK SEMPOZYUMU 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla geleneksel hale getirdiğimiz 3. Milli Birlik ve Beraberlik Sempozyumumuz Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tebriz, Ahıska, Kırım ve Türkiye’den katılacak akademisyenlerin katılımıyla 21 Şubat 2019 Ankara’da MEB Şura salonunda yapılacak. Uluslararası olan sempozyumumuzun üçüncüsü ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.

İLESAM'dan Esere Saygılı, Korsana Karşıyız 5.Ulusal Slogan Logo ve Afiş Yarışması... 

İLESAM Türkiye’deki Tüm Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” 5.Ulusal Slogan Logo ve Afiş Yarışmasını Başlattı.

“Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” 5.Ulusal Slogan ve Logo Yarışması, eser kavramını öğrencilere öğretmek ve halkımızı özellikle Ortaokul ve Lise öğrencileriyle beraber Eğitim-Öğretim çalışanlarını 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanuna göre her türlü korsana karşı bilinçlendirmeyi amaçlayan birinci boyutu bilgilendirme seminerleri; ikinci boyutu korsanla ilgili slogan ve logo yarışması olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen bir sosyal sorumluluk projesidir.

ESERE SAYGILI, KORSANA KARŞIYIZ 5. ULUSAL SLOGAN LOGO ve AFİŞ YARIŞMASI ŞARTNAME

1.Yarışmaya Türkiye’deki tüm Ortaokul ve Liselerde okumakta olan öğrenciler katılabilir.
2.Yarışmaya her okuldan slogan logo ve afiş alanından en çok 3 öğrenci katılabilecektir.
3. Katılımcı öğrenciler hem slogan, hem logo hem de afiş yarışmasına katılabilir. Logolar A- 4 kağıdına çizilecek ve renkli de olabilir.
4.Slogan logo ve afişler Okul Müdürlüğünün resmi yazıları ile İLESAM’a gönderilecektir.
5.Slogan logo ve afişler öğrencilerin kendi ürünleri olacaktır ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
6.Yarışmayla ilgili her türlü bilgiye ve daha önceden yapılan yarışmalardaki örnek eserlere www.korsanakarsiyiz.com adresindeki web sitesinden ve İLESAM Genel Merkezi aranarak ulaşılabilir.
7. Yarışmacılar, belirlenen ödüller dışında herhangi bir telif hakkı talep etmeyecektir. Yarışmaya katılan slogan ve logoların kullanım hakkı İLESAM’a ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne aittir. Yarışmaya katılanlar bu şartları kabul etmiş sayılır.

DEĞERLENDİRME :
1. Slogan logo ve afişler, İLESAM tarafından oluşturulacak ön seçici kurul tarafından ön elemeden geçirilecek daha sonra asıl seçici kurul tarafından dereceye girenler belirlenecektir.
2. Yarışma sonunda dereceye giren ve katılan eserler kitaplaştırılabilir ya da yarışma sonrası herhangi bir yerde kullanılabilir. Katılımcılar eserleri hakkında herhangi bir telif ücreti istemeyeceklerini yarışmaya katılmakla kabul etmiş sayılır.
3.Asıl Seçici Kurul aşağıdaki isimlerden oluşur:
Asıl Seçici Kurul İLESAM’ın belirleyeceği 3; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün bildireceği 2 ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bildireceği 2 toplamda 7 isimden oluşacaktır.

YARIŞMA TAKVİMİ :
1. Yarışmaya son katılım tarihi 17 Nisan 2019’dur.
2. Yarışma sonuçları Nisan 2019 sonuna kadar www.ilesam.org.tradresindeki İLESAM’ın web sitesinde açıklanacak ve ödül töreni Mayıs ayı başında Ankara’da yapılacaktır. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin ve refakatçilerinin yol, konaklama ve iaşe bedelleri İLESAM tarafından karşılanacaktır.

YARIŞMAYA KATILIM BİÇİMİ :
Okullar yarışmaya katılacak öğrencilerin slogan ve logolarını resmi yazı ile İLESAM’a (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) gönderecektir. İLESAM Adres: İzmir 1. Cadde, No:33/16, Aydın Apartmanı, Kat:4, Kızılay/Ankara 
Tel:0312 419 49 38-Belgeçer: 0312 419 49 39

ORTAOKUL SLOGAN LOGO VE AFİŞ DALINDA ÖDÜLLER :
BİRİNCİYE : Dizüstü Bilgisayar + Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti
İKİNCİYE : Tablet Bilgisayar+ Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti
ÜÇÜNCÜYE : Dijital Fotoğraf Makinesi + Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti

LİSE SLOGAN LOGO VE AFİŞ DALINDA ÖDÜLLER :
BİRİNCİYE : Dizüstü Bilgisayar + Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti
İKİNCİYE : Tablet Bilgisayar+ Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti
ÜÇÜNCÜYE : Dijital Fotoğraf Makinesi + Plaket ve Katılım Belgesi+Kitap Seti

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Yardımcı’nın 2018 Yılı  Etkinlikleri

25-16 Nisan 2018  SİVAS 

Türk Kültürünün Büyük Emektarı Ahmet Kutsi Tecer Sempozyumu 

Bildiri:

CUMHURİYET DÖNEMİ  TÜRK ŞİİRİNDE YALIN ŞİİRİN TEMELLERİNİ ATANLARDAN TECER’İN ŞİİR DÜNYASINA GENİŞ AÇIDAN BAKIŞ 

30 Haziran 01 Temmuz 2018 

Hüseyin Çırakman Anısına
9. Uluslar Arası Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması

Bildiri:

ÂŞIKLIK GELENEKLERİ İÇİNDE

TÜRKÜLERİN BABASI

HÜSEYİN ÇIRAKMAN

29 Eylül – 04 Ekim 2018 

Kırgızistan-Issık Göl

“Türk Halklarının İlk Türkçe Yazılı Eserleri”

Sempozyumu

Bildiri:

KIRGIZ KURMANBEK DESTANINDAKİ

DEDE KORKUT VE  DİĞER KIRGIZ DESTANLARIYLA BENZERLİKLERİN 

ANADOLU HALK KÜLTÜRÜNE YANSIMASI

19-21 EKİM 2018

Mersin Büyükşehir Belediyesi  

II.Yeniceli Âşık Sıdkî Baba –  

Mersin Ve Çevresi  Halk Kültürü Sempozyumu

Bildiri:

ALEVİ BEKTAŞİ ÂŞIKLIK GELENEĞİ İÇİNDE

SITKÎ BABA’NIN SANATINA

GENİŞ AÇIDAN BAKIŞ

DERGİ YAZILARI:

  1. “KÜLEBİ VE DRANAS’TA KADIN”, Turnalar, Uluslararası Hakemli Türk Dili, Edebiyat ve Çeviri Dergisi, Ankara Ocak-Mart 2018, 69-75
  2. “ÇANAKKALE VE KURTULUŞ SAVAŞLARININ ZİLE HALK KÜLTÜRÜNE İKİ ÖNEMLİ YANSIMASI HEY ONBEŞLİ AĞIDI VE KINALI ALİ”Kültür Çağlayanı, Eğitim, Kültür, Sanat, Edebiyat ve Halkbilimi Dergisi,

Mart-Nisan 2018, S. 49, 20-24 

  1. “GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZDE KAHVE VE ZİLE’DE KAHVE KÜLTÜRÜ”, DRİNK İçecek ve Teknolojileri Dergisi, 122, İstanbul, Şubat 2018,  48-58 
  2. “TOKATLI GEDAÎ VE GEDAÎ’DE TELMİH SANATI, Bilimsel Eksen,

Uluslararası Hakemli Dergi,  Ankara, Nisan 2018, 87-96

  1. “NEVRUZ” Kümbet, Eğitim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Dergisi, Tokat, Nisan-Haziran 2018, 28-34
  2. “ŞİİR ÜZERİNE” Kültür Çağlayanı, Eğitim, Kültür, Sanat, Edebiyat ve Halkbilimi Dergisi, Mayıs-Haziran 2018, S. 50, 14-19
  3. “CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİNDE YALIN ŞİİRİN TEMELLERİNİ ATANLARDAN TECER’İN ŞİİR DÜNYASINA GENİŞ AÇIDAN BAKIŞ”,  Bilimsel Eksen,

Uluslararası Hakemli Dergi,  Ankara,  Mayıs 2018, 80-93 

  1. “KIBRISLI BİR TÜRK AYDINI HARİD FEDAİ”  Erciyes, Aylık Fikir ve  Sanat Dergisi    

KAYSERİ, Haziran 2018, S. 486, 32-33

HAKKINDA YAZILANLAR: 

  1. “Tokat Lisesinden Yarım Asır Önceki Bir Öğrencim. Yazı Hayatının 55. Yılında Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı”

Aydın Efesi, Kültür Sanat Edebiyat Dergisi, Ocak-Şubat 2018 

ONUR VE ÖDÜL PLAKETLERİ

  1. Dokuz Eylül Üniversitesinin Kuruluşunun 36. Yıldönümünde Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar imzalı plaketi

TBMM Başkanı Sayın Binali Yıldırım taktim etmiştir.

27 Temmuz 2018 

  1. Türk Folkloruna Hizmet Ödülü 

1955’te kurulan HALK KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMALARI KURUMU

1981 yılından bu yana, Türk halk kültürüne önemli hizmetlerde bulunan kişi ve kuruluşları ödüllendirmektedir. 

Kurum,  22 Aralık 2018 Cumartesi günü,  Türk Tarih Kurumu salonunda büyük bir tören yaparak yurt dışından Yunanistan,  Moldova-Gagauzya,  Kosova, Romanya  
ve  Hollanda’dan Türk Folkloruna önemli hizmetleri olanlardan belirlediği beş bilim adamı ve araştırmacı ile Türkiye’den belirlediği Türk Folkloruna önemli hizmetleri 
olan  sekiz bilim adamı ve araştırmacıya 2018 Türk Folkloruna Hizmet Ödülü vermiştir.

Bu ödüllerden biri de İLESAM’ın ilk üyelerinden Mehmet Yardımcı’ya verilmiştir.

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ
İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres: İzmir 1. Cadde No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA 

Tel: 0312 419 49 38  / Fax: 0312 419 49 39

Web:  www.ilesam.org.tr

E- Posta : ilesam@ilesam.org.

 Okunma Sayısı : 2829         14 Ocak 2019

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 512500

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.