İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (7 MAYIS 2012)

 / ETKİNLİKLERİMİZ

İLESAM ve İLESAM ÜYELERİNDEN HABERLER (7 MAYIS 2012)

İLESAM ÜYESİ 30 ŞAİR-YAZAR VE SANATÇI BEYPAZARI’NDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK 

İLESAM, Beypazarı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beypazarı Belediye Başkanlığı işbirliği ile 30 şair-yazar ve sanatçı 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü Beypazarı’ndaki İlköğretim ve Ortaöğretim Okulları’nda öğrencilerle bir araya gelecek. 

İLESAM ÜYESİ 30 ŞAİR-YAZAR VE SANATÇI SİMAV ŞAİRLER ŞÖLENİNE KATILIYOR

10-11-12-13 Mayıs tarihlerinde İLESAM ve Simav Belediyesi işbirliğinde 30 şair ve yazar 17. Simav Şairler Şölenine katılacak. Program içinde Simav’daki hem İlköğretim ve Ortaöğretim Okulları’nda öğrencilerle; hem de Üniversite öğrencileriyle katılımcı şair ve yazarlar bir araya gelecek. 

HAKKI USLU’NUN 30. SANAT YILI KARİKATÜR SERGİSİ “ÇİZGİLERLE 30 YIL” AÇILDI.

Hakkı Uslu, Karikatür sanatındaki 30. Yılını doğduğu topraklarda ve ilkokulu okuduğu bugün müze olan Kızılcabölük H. A. Paralı Yöresel El Sanatları ve Tekstil Müzesi’nde açtı. Kızılcabölük Belediyesinin 100. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında açılışı yapılan karikatür sergisine yoğun bir ilgi vardı.

Serginin açılışını 3. Kızılcabölük Özüstü Şiir Şenliği Onur Konuğu Bahaettin Karakoç, Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu, Yard. Doç. Dr. Muharrem Ök, Ulukent Belediye Başkanı Mehmet Neşiray, Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, Tavas İl genel meclis üyesi Süleyman İsen ve etkinliğe katılan şairler birlikte yaptı.

Çok sayıda vatandaşın ve öğrencinin yer aldığı sergi açılışında Eğitim ve Karikatür çalışmalarıyla da bilinen Hakkı Uslu; “Benim için anlamlı ve özel olan bu sergiyi ilkokulu okuduğum şimdi müze olan bu sergi salonunda açmak istedim. ilk karikatürlerimi 30 yıl önce burada çizmiştim. 30 yıl sonra bu binada ve her zaman köklü kültürüyle beslendiğim memleketimde bu sergiyi açmaktan mutluyum. Bu imkanı veren belediye başkanı Karikatürist Abdülkadir Uslu’ya teşekkür ederim. Bana kucak açan hemşerilerime ve dostlarıma da şükranlarımı sunarım” dedi.

Açılışı yapan şair Bahaettin Karakoç da; “Burası sanat kokuyor. Bir yanda karikatür, bir yanda şiir. Bir yanda el dokuması ürünler, bir yanda oyalar, işlemeler… Kızılcabölüklüleri tebrik ediyorum. Serginin hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Kızılcabölük Belediye başkanı Abdülkadir Uslu “Kızılcabölük Belediyesinin 100. Kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde her ay bir karikatür sergisi programı içinde bugün Hakkı Uslu karikatür sergisini açıyoruz. Yeni sergilerle bu etkinliklerimiz devam edecek.” dedi.

30 karikatürün yer aldığı “Hakkı Uslu 30. Yıl Karikatür Sergisi”  30 Mayıs’a kadar açık kalacak.

PROF. DR. İSMAİL ÇETİŞLİ’NİN  TÜRK ŞİİRİNDE HZ. PEYGAMBER (1860-2011) ADLI ESERİ YAYINLANDI.

Son on asırlık Türk edebiyatının ana konularından biri Hz. Peygamber’dir. XI. yüzyılda ilk filizini veren bu konu, zamanla kökleşip dal-budak salmış; edebiyatımızın her sahasında (Divan, Halk, Âşık ve Tasavvuf) giderek zenginleşip bir geleneğe dönüşmüştür. gibi sadece Hz. Peygamber’e tahsis edilen pek çok tür; bu türlerde kaleme alınmış binlerce eser, Türk edebiyatında başlı başına bir “Peygamber Edebiyatı”nın varlığını açıkça ortaya koyar.

Üyelerimizden Prof. Dr. İsmail ÇETİŞLİ’nin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı Türk Şiirinde Hz. Peygamber (1860-2011) isimli eseri yayımlandı. Akçağ Yayınları arasından çıkan kitap 743 sayfalık kitap, Tanzimat’tan (1860) günümüze kadarki 150 yıllık dönemde Hz. Peygamber için kaleme alınmış manzumelerin (na’t, sîyer, mevlid, şemâil, hilye, hicretnâme, şefaatnâme, mirâciye, regâibiyye vb.) incelenmesini içermektedir. Kitapta 500 şaire ait 1600 manzume muhteva, yapı, dil ve üslupları bakımından ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulmuş.

Şiirleri incelenen 500 şairden bazıları; Şeref Hanım, Âdile Hanım, Yenişehirli Avnî, Tahirü’l-Mevlevî, Kenan Rifai; Âşık Hicranî, Âşık Sümmanî, Âşık Ruhsatî; Ziya Paşa, Namık Kemal, R. Mahmut Ekrem, Mehmet Celâl, İsmail Safa, Mehmet Âkif, N.Fazıl Kısakürek, A.Nihat Asya, N. Yıldırım Gençosmanoğlu, B.Sıtkı Erdoğan, Turgut Uyar, Bahaettin Karakoç, Sezai Karakoç’a, Erdem Bayazıt, Y. Bülent Bakiler, Hilmi Yavuz, Ahmet Efe, A.Vahap Akbaş, Nazım Payam, Nurullah Genç, M.Fethullah Gülen, M.Ali Eşmeli’dir.

Yazar kitabın amacını şöyle açıklamaktadır: “Tanzimat sonrası Türk şiirinde Hz. Peygamber konusunun kronolojik bir bütünlük, ihtiva ettiği unsurları ayrıntılı biçimde ortaya koyabilecek bir derinlik ve genişlik, sahip olduğu estetik kıymetleri okuyucuya taşıyacak bir duyarlılık içinde ortaya koyabilmektir. Buradan hareketle de son yüz elli yıllık tarihi müddetince Türk milletinin Hz. Peygamber tasavvuru, inancı ve aşkınının çözümlenmesi; Tanzimat öncesi dönemle mukayese edilerek farklılık veya değişikliklerin tespit ve tasviri hedeflenmiştir.”

Kutlu Doğum Haftası’nın güzel bir armağanı olarak düşündüğümüz Türk Şiirinde Hz. Peygamber (1860-2011)isimli eseri sebebiyle Prof. Dr. İsmail ÇETİŞLİ’yi kutluyor; bu kıymetli çalışmayı üyelerimize tavsiye ediyoruz.

İLESAM ÜYESİ HACER ÖZTÜRK  KİTAPLARINI İMZALADI…

Çeşitli dergilerden, internet sitelerinden hikâye ve gezi yazılarıyla tanıdığımız Hacer Öztürk, yazarlığına ve sanat anlayışına dair bir söyleşinin ardından 28 Nisan 2012tarihinde saat 14-16 arası kitaplarını imzaladı. İstiklâl Marşı’mızın şairi, mükemmel insan Mehmet Akif Ersoy’un mekânında (Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde/Altındağ) gerçekleşti. Hacer Öztürk, 2011 yılı sonlarına doğru iki kitabı yayınlanan ve “Milyaçka’dan Meriç’e ”adlı kitabıyla İLESAM Gezi Yazısı Ödülü’ne layık görüldü.

 Okunma Sayısı : 2904         07 Mayıs 2012

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 560263

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.