TOKAT İLESAM TEMSİLCİLİĞİNDEN ATATÜRK İÇİN ÖZEL PROGRAM

 / ETKİNLİKLERİMİZ

TOKAT İLESAM TEMSİLCİLİĞİNDEN ATATÜRK İÇİN ÖZEL PROGRAM

 

ATATÜRK ÖLÜMÜNÜN 73.YILINDA  TOKAT’A GELİŞLERİNDE KALDIĞI ATATÜRK EVİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ ‘NDE TOKAT İLESAM TEMSİLCİSİ HASAN AKAR’IN HAZIRLAYIP SUNDUĞU KÜLTÜR SOFRASI‘NDA  ÖZEL BİR PROGRAMLA ANILDI

 

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışın 73.yılında Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında Tokat’ta kaldığı, Tokat Valiliği’nce 2007’de müze haline getirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen Karargâh Subayı Mustafa Vasfi Süsoy’a ait “Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi’nde İLESAM- Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği ile Heeri Lieefe Dergisi’nin ortaklaşa düzenledikleri anlamlı bir programla anıldı.

 

 

Sunumunu İLESAM İl Temsilcisi ve Kümbet Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Akar’ın yaptığı canlı olarak verilen programa Mustafa Vasfi Süsoy Ailesinden torunları Ercan Süsoy (Emekli Eğtimci-spor adamı), Kazım Erkut Süsoy ( Emekli Sandığı- emekli -Bölge Müdürü), Mustafa Vasfi Süsoy (Emekl ), Tuncer Süsoy (Emekli),Uğur Şahin (Emekli MEB Başmüfettişi)’in  (damatları) yanında Güneş Medya Grubu adına Gazeteci-Yazar Cemal İncesoyluer, Tokat İLESAM İl Denetleme Kurulu Üyesi Mahmut Hasgül, İLESAM Üyelerinden Araştırmacı -yazarlar M.Necati Güneş, Müjdat Özbay, A.Turan Erdoğan ile Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nden M.Ali Cinlioğlu, Kutluhan Saygılı ve Salih Aktaş katıldılar.

 

Gazeteci-Yazar Cemal İncesoyluer, Heeri Liefe Dergisi “Atatürk ve Mustafa Vasfi Süsoy Özel Sayısı”nın tanıtımını yaparak ülkemize ve Tokat’a büyük katkıları olan şahsiyetlerle ilgili araştırmaların belgesel bir hüviyet kazandırılan dergilere dönüştürülmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bu çalışmalarda büyük payı olan Tokat Valisi Şerif Yılmaz’a, İLESAM ve Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’ne ve hiçbir karşılık beklemeden bu yayınları ortaya koyan Güneş Medya Grubu Başkanı Mehmet Aktürk’e ve yazı kadrosuna teşekkür etti.

 

 

SÜSOY Ailesinden söz alan konuşmacılar dedeleri Mustafa Vasfi Süsoy’un hayatından ve hatıralarından bazı kesitler sunarak O’nun torunu olmaktan her zaman gurur duyduklarını dile getirdiler. Ayrıca konuşmalarında Mustafa Vasfi Süsoy isminin şereflice yaşatılması için aile olarak üzerlerine düşen göreve de her zaman hazır olduklarını söylediler. Aileden Uğur Şahin Bey Mustafa Vasfi Süsoy’la birlikte Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan Samsun’a gelen kızı Nefise Hanım’la ölümünden önce gerçekleştirdiği röportajdan bahsederek Mustafa Vasfi Süsoy adının Tokat’ta yaşatılması için uygun yerlere verilmesi ve  26 Haziranlar’da Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi’nce  Atatürk’ün Tokat’a gelişleri dolayısıyla yapılan kutlamaların daha anlamlı ve detaylı olmasını istedi. Bu konuşmayı ailece muhafaza edilen Nefise Hanım’ın ses kaydının bir bölümünün dinlettirilmesi izledi.

 

Araştırmacı Yazar Kutluhan Saygılı, Atatürk’ün Tokat’a gelişlerinde askeri ve mülki erkanla, din adamlarıyla, halkla olan görüşmelerini ve Mustafa Vasfi Süsoy’un evinde kalış sebeplerini gerekçeleriyle ortaya koydu. Milli Mücadelede Tokat’ın büyük bir yeri olduğunun hâlâ manasıyla anlatılamadığını belirterek araştırmacılara önemli görevler düştüğünü vurguladı.

 

Programa Niksar’dan gelerek katılan Araştırmacı Yazar Müjdat Özbay, işgal döneminde İzmir’e Yunanlıların ayak basması üzerine bölgede ilk tel’in mitinginin Niksar’da yapıldığını, bu mitingleri Maraş’ın Fransızlar tarafından işgali üzerine beş bin kişinin katıldığı diğer mitingin takip ettiğini, İtilaf kuvvetlerine işgali protesto telgraflarının çekildiğini belirterek Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı ve Tokat’a geliş tarihleri ile miting tarihlerinin incelendiğinde bunun tesadüfî olmadığını söyledi.

 

            İLESAM Üyesi, Araştırmacı Yazar A.Turan Erdoğan ise Milli Mücadelede Ankara Müftüsü Mehmet Rıfat Börekçi tarafından Kuva-i Milliye lehinde hazırlanan Ankara Fetvası ve bunu Tokat’ta destekleyerek fetvaya imza atan Tokat Müftüsü H.Ömer Feyzi Kuntay, Niksar Müftüsü Mustafa Fehmi Hızarcı ve Erbaa Müftüsü Abdullah Fehmi Efendi üzerinde durarak savaşın kazanılmasında din adamlarının apayrı bir yerinin olduğunu vurguladı.

 

          Tokat İLESAM İl Denetleme Kurulu Üyesi Mahmut Hasgül, Anıtkabir’in yapılışında öğrenci iken gönüllü olarak çalışan Veteriner Hekim Burhan Yamanoğlu ile Eylül 2011’de yaptığı görüşmelerden ilgi çekici bölümler sundu.

 

 

Atatürk’ün Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde bulunan naaşının 1953 yılında Anıtkabir’e nakli ile ilgili Araştırmacı-Yazar M.Necati Güneş’te; 2011 Temmuz ayında İLESAM üyeleri Hasan Akar, A.Turan Erdoğan ve Müjdat Özbay’la birlikte Ankara’da Anayasa Mahkemesi Yekta Güngör Özden’le yapılan röportajdan bazı bölümleri aktardı.

 

Halis Cinlioğlu Kütüphanesi Sahibi M.Ali Cinlioğlu, kütüphanede bulunan belge ve resimlerden yola çıkarak Atatürk’ün cenazesinin 1953’yılında Anıtkabir’e nakli sırasında Tokat’tan her ilçeden birer kişinin bu törene davet edildiğini, babası Halis Cinlioğlu’nun da bu heyette yer alarak Tokat ili adına hazırlanan bir çelengin mozoleye konulduğunu vurguladı.

 

Mustafa Vasfi Süsoy Ailesini yakından tanıyan ve o mahallede hayatının önemli bir bölümünü geçiren Emekli Eğitimci Salih Aktaş ta o yıllara ait bazı hatıralarını dile getirdi.

 

Programı sunan İLESAM İl Temsilcisi Hasan Akar, böylesi önemli bir günde bu etkinliğin yapılmasında büyük katkıları olan, kültür ve sanata her zaman destek veren Valimiz Sayın Şerif Yılmaz’a, Süsoy Ailesine, İLESAM üyelerine, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’ne, Güneş Medya Grubu’na ve katılımcılara teşekkür etti.

 

TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ

İLESAM GENEL MERKEZİ

Adres

:

İzmir 1.Cad. No: 33/16  Aydın Apartmanı, Kat:4  Kızılay / ANKARA

Tel

:

0 312 419 49 38

Fax

:

0 312 419 49 39

Web

:

www.ilesam.org.tr

e-mail

:

ilesam@ilesam.org.tr

 Okunma Sayısı : 2987         15 Kasım 2011

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 877234

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.